• DOLAR 32.587
  • EURO 35.015
  • ALTIN 2462.618
  • ...
Hz. Mevlana`nın Kökleri Anlattıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Mutasavvıf Ömer Tuğrul İnançer, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde Mesnevi Sohbetleri gerçekleştirdi. Mesnev-i Şerif eserinin yazarı Hz. Mevlana`nın aile köklerinden, maslah adını alışından ve Şems-i Tebrizi ile yakınlığından bahseden İnançer`i salonda çoşkulu bir kalabalık dinledi.

 

İnançer, 19 Aralık Pazartesi akşamı Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi`nde düzenlenen \"Mesnevi Sohbetleri\" söyleşisinin konuğu oldu. Mevlana`nın Şeb-i Arus (Düğün Gecesi) münasebetiyle basında yer alan haberlere ve yapılan yanlışlara değinen İnançer, konuşmasına \"Her unvan sahibi kişiyi âlim sanmayın. Ben çok cahil profesör ve çok da unvan taşımayan âlim gördüm.\" diyerek başladı.

 

\"Mesnevi Şerifte yazılanlar remil veya yıldız falı değildir. Hz. Mevlana bu mahlası aldığı halde, hiçbir şiirinin bir satırında Mevlana lafıgeçmez. Ve bilinenin aksine kendisi Hz. Şems ile karşılaşana kadar da şiir yazmaktaydı. Gökten bir anda inmiş bir insan değildir.\" diyen İnançer; Hz. Mevlana`nın Şems ile tanışmadan önceki yaşamı hakkında bilgiler verdi.

 

İnançer; \"Hz. Şems, Hz. Mevlana`nın hayatındaki yegâne kişi değildir. Belgesellerde, makalelerde daha öncesi yokmuş gibi anlatılma yanlışlığı devam ediyor. Kendisi bugün Afganistan sınırı içerisinde yer alan Belh şehrinde doğmuştur. Babası Sultan-ul Ulema ünvanı ile tanınmış Muhammed Bahaeddin, büyük babası Hüseyin Hatibi`dir. Annesi ise Belh Emiri Rükneddin`in kızı Mümine Hatun`dur. Ciddi bir eğitim almıştır. Asuman şiirini sanıldığıüzere Şems-i Tebrizi`ye değil, şiir son beyitinde seslendiği \"Ey Padişah Selahattin\", yani vefat eden dünürü Selahattin Zerkubi Konevi`ye yazmıştır.\"diyerek yanlış bilinen hadiseye açıklık getirdi.

 

Konukların ilgiyle dinlediği Mesnevi Sohbetleri programı;Ömer Tuğrul İnançer`in dinleyicilerin sorduğu soruları cevaplamasıyla sona erdi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir