• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Afganistan`da 10 Çocuk Mayın Kurbanı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Dünya 20 çocuğun öldürüldüğü ABD’deki okul katliamının şokunu yaşarken bir trajik haber de Afganistan’dan geldi. Afganistan’ın doğusundaki Ningerhar eyaletinde dün meydana gelen patlamada yaşları 9 ile 11 arasında değişen 10 kız çocuğu hayatını kaybetti. Eyalete bağlı Şeferhar bölgesindeki Devletzai köyünde gerçekleşen patlamanın, odun toplamaya giden çocuklardan birinin ormanda karşılarına çıkan mayına baltayla vurması sonucu meydana geldiği açıklandı. Olayda mayının 1980’lerde Sovyet işgali döneminde döşendiğinin tahmin edildiğini belirten Şeferhar Valisi Muhammed Sedik, patlamada 2 kız çocuğunun da yaralandığını açıkladı. Çocukların durumunun kritik olduğu bildirildi.

30 yılı aşkın bir süredir şiddetin dinmediği Afganistan’da Sovyet işgal güçlerinin 1989’da ülkeden çekilmesinin ardından milyonlarca patlayıcı madde kaldı. Temizleme çalışmalarına rağmen halen dünyada en fazla mayın bulunan ülkelerden biri olan ülkede her ay onlarca kişi patlamamış bomba ve mayınlar yüzünden ölüyor ya da yaralanıyor. Bunlardan en çok etkilenenler ise çocuklar oluyor. On yıllardır devam eden işgal ve iç savaş sebebiyle 100 binden fazla çocuğun sakat kaldığı ülkede annesiz babasız kalan çocuk sayısının ise 1 milyona ulaştığı kaydediliyor. Afgan çocuklar patlamaların yanı sıra organ ve uyuşturucu mafyasının da hedefi oluyor. BM rakamlarına göre 1 milyon Afgan çocuk mülteci durumunda.

Öte yandan Afganistan’ın başkenti Kabil’de dün düzenlenen intihar saldırısında 2 kişi ölürken, 15 kişi de yaralandı. Kabil Emniyet Müdürü General Eyyüb Salangi, intihar eylemcisinin, Kabil’in Pul-i Çarhi bölgesinde bulunan bir ABD şirketi binasına yaklaşarak üzerindeki bombayı patlattığını söyledi. Saldırıyı, ABD liderliğindeki NATO güçlerine karşı mücadele eden Taliban üstlendi. Afganistan’da 66 bin askeri bulunan ABD’nin ülkedeki güvenlik sorumluluğunu Afgan güçlerine devredeceği 2014 tarihi yaklaşırken, Taliban’a mal edilen saldırıların artması Amerika`nın çekilmeyi önlemeye yönelik çalışmaları olarak yorumlandı.

Pakistan’da patlama: 15 ölü, 44 yaralı

Taliban’ın etkili olduğu Afganistan’ın komşusu Pakistan’da da dün bir saldırı düzenlendi. Pakistan’ın Afganistan sınırındaki Hayber bölgesinde bomba yüklü bir aracın pazar yerinde patlatılması sonucu aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 17 kişi öldü. Hayber’in Jamrud ilçesinde gerçekleşen patlamada çoğunun durumu ağır olmak üzere 44 kişi de yaralandı. (Cihan)
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir