• DOLAR 32.367
  • EURO 35.048
  • ALTIN 2326.05
  • ...
`ABD ile Türkiye Suriye`ye Operasyon Hazırlığında`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
"Patriotlar geldi savaş filosu gitti"

ABD`nin bir yandan Patriot füzelerini Türkiye`ye konuşlandırmayı kabul ederken USS Eisenhower uçak gemisinin de içinde olduğu savaş filosunu Suriye açıklarından çektiği iddia edildi. MOSSAD`a yakınlığı ile bilinen debka.com internet sitesi, "üst düzey bir Türk subayına" aften kararın Ankara`da "anlaşılması güç ve kabul edilemez" görüldüğünü ileri sürdü.

Debka sitesi, özel haber logosu ile yayımladığı haberde ABD`nin Türkiye`ye Patriot füzelerini konuşlandıracağını açıkladığı 13 Aralık`tan kısa bir süre önce "sessizce", USS Eisenhower uçak gemisi ve saldırı grubuyla USS İwo Jima Amfibi grubu ve bu gemilerdeki 2 bin askeri Suriye sularından geri çektiğini duyurdu.

Kasım ayının üçüncü haftasından başlayarak Suriye sahillerinde doğrudan bir müdahale olasılığı karşısında bekletilen filonun yerine Patriotların Türkiye`ye konuşlanacağını kaydeden Debka, bu gelişmenin Suriye`deki şiddetin iyice arttığı bir döneme rastladığını belirterek "Bu, Suriye`nin komşuları Türkiye, Ürdün, Katar, Suudi Arabistan ve İsrail`i çok rahatsız ediyor" yorumunu yaptı. Haberde şöyle denildi: "Beş hükümet, Obama yönetimini açık bir biçimde eleştirmese de, Ankara`daki üst düzey bir subay, Debkafile`a Amerika`nın Doğu Akdeniz`den deniz kuvvetlerini geri çekme eyleminin "Ankara için anlaşılması güç ve kabul edilemez` olduğunu söyledi."

Debka, aynı Türk subayının, bunun özellikle ABD resmi kaynaklarının Cuma günü Esad`ın daha önce sanılandan daha fazla kimyasal silahlarının olduğunu bildirdikleri için "anlaşılması güç ve kabul edilemez" olduğuna dikkat çektiğini bildirdi. Haberde, ABD Savunma Bakanı Leon Panetta`nın geçen Cuma günü İncirlik`e yaptığı ziyaretin "Türkleri yatıştırmayı amaçladığı" iddia edildi.

Washington Post: ABD-Türkiye ortak operasyon hazırlığında!
ABD’nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kimyasal silahların kontrolünü kaybetmesi olasılığı karşısında planlar yaptığı belirtilirken Washington Post, Pentagon’un Suriye’nin kimyasal silah depoladığından şüphelenilen düzinelerce tesisi izlemek ve müdahale gerekirse seçenekleri koordine etmek üzere İsrail, Ürdün ile Türkiye dâhil, NATO müttefikleriyle yakın çalıştığını yazdı.

ABD gazetesi, Haziran ayında muhalefete geçen ve bir zamanlar bir kimyasal eğitim programının başında bulunan Suriyeli general Adnan Silou’nun Türkiye’deki bir mülakat sırasında yaptığı, “kimyasal silah tesislerinin güvenli olmadığı, Özgür Suriye Ordusu’ndan veya İslamcı bir gruptan herhangi birinin onlara el koyabileceği” uyarısını da yansıttı.

WP “Ancak savunma yetkilileri, mülakatlarda son haftalarda kaos Suriye’ye hakim olurken acil planlarını güncelleştirdiklerini söylediler. Suriye’nin kimyasal silah depolandığından şüphelenilen düzinelerce tesisi izlemek ve müdahale gerekirse seçenekleri koordine etmek üzere İsrail, Ürdün ve Türkiye dâhil NATO müttefikleriyle yakın çalıştıklarını belirttiler” diye yazdı.

Haberde ayrıca “Askeri yetkililer, Ürdün ve Türk silahlı kuvvetleriyle potansiyel ortak operasyonlar için hazırlanırken İsrail ile istihbarat paylaştıklarına işaret ettiler” denildi.

WPost, Pentagon yetkililerinin planlarını Kongre üyelerine “gizli brifinglerde” anlattıklarını kaydettiği haberinde General Silou, Esad’ın devrilmesi halinde en büyük iki kimyasal silah depolarının korunması amacıyla 2 bin kişilik bir birlik oluşturulmasını önerdiğini bildirdi.

Silou, söz konusu birlikte Suriye ordusundan kaçan ve kimyasal silahlar konusunda uzman olan subayların görev alacağını belirtirken birliğin, halen Türkiye’de bulunan 200, Ürdün’de bulunan bin 200 ve geri kalan kısmı hala Suriye’de olan subaylardan oluşacağını da ifade etti. (Ajanslar)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir