Süleymaniye'deki Ulu Camii asırların rengini ve kokusunu taşıyor
Osmanlı Valisi İbrahim Paşa tarafından yaptırılan Süleymaniye Ulu Camisi asırların rengi ve kokusuyla ayakta duruyor.
Irak Kürdistan Bölgesinin Süleymaniye kentinde bulunan ve Süleymaniye kentinin kurulmasıyla 1784 yılında yaptırılan Ulu Cami tüm ihtişamıyla ayakta duruyor.
Süleymaniye, hicri 1199 ve miladi 1784 yılında Babanli ve aynı anda Osmanlı Valisi İbrahim Paşa tarafından babası Süleyman Paşa'nın adı verilerek kurulmuştur. Baban Emirliğinin merkezi olan Süleymaniye'de Kürtler ile Türkmenler nüfusu oluşturmaktadır.
Irak'ın İran sınırında bulunan Süleymaniye kenti, Kürt bölgesinin kültür ve sanat merkezi olarak bilinir. Kentin merkezinde ve Mevlevi Caddesi'nde yer alan Ulu Camii'nin Süleymaniyeliler için anlamı büyük.
Kak Ahmed-i Şeyh Camii olarak adlandırılan Ulu Camii kentin kurulmasıyla merhum İbrahim Paşa-i Baban tarafında inşa edilmiştir. 1964 yılında vakıflar kurumu tarafında yapısı yenilenmiştir. 2002'de Kürdistan hükümeti tarafından restore edilmiş ve 2010'da Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani (Mam Celal) tarafından yenilenmiştir.
Çocukluğundan bu yana Ulu Cami önünde tespihçilik yaparak geçimini sağla Cebbar Ali, cami Süleymaniye kentinde bulunan en güzel eserlerden biri olduğunu belirterek tarikat, din ve dindarlık yeri olduğunu söyledi.
Asırlık camide çok sayıda âlim yetiştiğini söyleyen Ali, "Bu cami Süleymaniye şehrinin kuruluşunda inşa edilmiştir. Bu caminin Süleymaniye'de eski bir tarihi var. 1784 yılında Baban emirliğinin İbrahim Paşa’sı tarafından yapılmıştır. Ayrıca bu cami Süleymaniye halkı arasında Nakşibendi tarikatına mensup Kak Ahemd-i Şeyh Camisi olarak da bilinir. Cami sabah nazında açılıyor ve gece yatsıdan sonra kapanıyor. Bu caminin başka bir özelliği ise burada hayır işleri yapılıyor. Buraya gelenlere yemek dağıtılıyor. Ortalama günde 600-700 kişiye yemek veriliyor." ifadelerini kullandı.
Halife Müslüm Mahsum da tarihi cami ile ilgili şunları söyledi: "Kak Ahemd-i Şeyh Camisi 1784 yılında yapılmış. Kak Ahemd-i Şeyh Nakşibendi tarikatı Kadiri kolundandı. Burada eğitimler verildi. 200 yıldan fazladır bu cami ayaktadır. Süleymaniye'nin ilk camisi özelliğini de taşıyor. Süleymaniye kenti bu cami etrafında şekillenmiştir." (Mehmet Sait Çelik -İLKHA)