İşte Örnek Tarımcılık...
Yenilenebilir enerji kaynakları, çiftçinin umudu oluyor.
Ankara`nın Beypazarı ilçesinde kurulan güneş enerji sistemi Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı`nın desteğiyle hayata geçirildi.
Sistem ile tarlanın sulanmadığı zamanlarda şebekeye elektrik verilip, güneş enerjisi ile elektrik üretilmediği zamanlarda şebekeden elektrik kullanılabiliyor. Bu şekildeki üretim ile elektrik dağıtım şirketiyle mahsuplaşma usulü ücretlendirme yapılıyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İlçe Müdürü Beytullah Ertan, yapılan projenin şebeke bağlantısı ile bir ilk olduğunun altını çizip, "Proje Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı destekleriyle yapıldı. Bu gibi örnekler çiftçilerimiz için önemli. Bakanlığımızın verdiği bu desteklerden vatandaşlarımızın, çiftçilerimizin daha fazla yararlanmasını bekliyoruz." şeklinde konuştu.
"Devlete Elekrik Verip Alacaklı Hale Geliyoruz"
Projeyi uygulayan çiftçi Mesut Demirarslan ise tarımsal sulamada tükettikleri elektriği azaltabilmek için güneş enerjili elektrik üretim sistemine müracaat ettiklerini belirtti.
Demirarslan verilen tarımsal destekleme ile bu sistemi kurduğunu vurgulayarak, "Türkiye´de ilk olan şebeke bağlantılı bu sistemle mahsuplaşma ile şu anda devletten elektrik vererek alacaklı duruma geçiyoruz. Kullandığımız günlerde tabi bunu mahsuplaşarak dengeleyeceğiz. İnşallah başarılı oluruz." dedi.
Çiftçi Mesut Demirarslan tarla sulamasında kullandığı elektrik tüketimi fazla olması sebebiyle güneş enerjisiyle elektrik üretimi sistemini kurduğunu kaydetti.
Elektrik mühendisi Saraç, "Ülkemiz güneş enerjisi yönüyle atıl bir durumda. Güneşlenme saati olarak yarımız olan Almanya`da bile 30.000 mw elektrik üretiliyor .Önümüzdeki yıllarda ülke olarak elektrik enerji ihtiyacımız ciddi miktarda artacak. Bu nedenle yenilenebilir enerjilerin önemi daha da artıyor." diye konuştu.