• DOLAR 32.883
  • EURO 35.182
  • ALTIN 2450.326
  • ...
Irak’ta sular durulmuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABUZER ATASOY/DOĞRUHABER

YOLSUZLUK GÖSTERİLERİNDE KAN AKMAYA DEVAM EDİYOR! IRAK'TA SULAR DURULMUYOR

Irak’ta halk, uzun yıllardır devam eden işsizlik, yolsuzluk ve ekonomik sıkıntılar gerekçesiyle 1 Ekim’de sokağa çıkmıştı. Daha sonra Hazreti Hüseyin’in şehadetinin 40’ıncı günü olan erbain törenleri nedeniyle bir süre ara verilen gösteriler, Cuma günü yeniden patlak verdi. Başkent Bağdat başta olmak üzere Şiilerin yoğun olarak yaşadığı güney şehirlerde devam eden gösterilerde kan döküldü. Bazı şehirlerde hükümet binaları ve parti büroları ateşe verildi. Irak polisinin gerçek mermi kullandığı olaylarda, 30 kişi hayatını kaybetti.

GÖSTERİLER YENİDEN BAŞLADI

İşsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliği nedeniyle 1 Ekim'de patlak veren ve yaklaşık bir hafta boyunca devam eden gösterilere, erbain törenleri nedeniyle bir süre ara verilmişti.

Cuma günü sabah saatlerinden itibaren başkent Bağdat ve ülkenin güneyindeki Şii kentlerde yeniden başlayan gösterilerde protestocular, yolsuzlukların damga vurduğu hükümetin istifasını istedi ve bazı ekonomik taleplerde bulundu.

CUMA GÜNKÜ GÖSTERİLERDE 30 KİŞİ ÖLDÜ

Gösteriler zaman zaman sertleşti ve protestoculardan bazıları, hükümet binaları ve parti bürolarını hedef aldı.

Irak Bağımsız İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Cuma günü güvenlik mensupları ve siyasi parti binalarını koruyan güçler ile göstericiler arasında yaşanan olaylarda 30 gösterici hayatını kaybetti.

Göstericiler Cuma günü, başkent Bağdat’ta, hükümet binaları ve yabancı büyükelçiliklerin bulunduğu ve yoğun güvenlik önlemleriyle korunan Yeşil Bölge’ye girmeye çalışsa da güvenlik güçleri buna izin vermedi. Polis, göstericilerin bölgeye girişini sert önlemler alarak durdururken, çıkan olaylarda iki kişi yaşamını yitirdi.

Divaniye eyaletindeki yerel kaynaklar, 12 göstericinin, ateş alan bir parti binasının içinde öldüğünü yazdı.

Aynı günkü gösterilerde bin 800’den fazla kişinin de yaralandığı kaydedildi.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Halid Mihanna, yaralılardan 68’inin güvenlik güçlerinden olduğunu belirtti.

Divaniye, Meysan, Zikar, Basra ve Babil illerinde ateşe verilen ve zarar gören hükümet ve parti binalarının sayısı 27 olurken, söz konusu vilayetlerde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

TOPLAMDA 157 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Hükümet kaynakları, 1 Ekim’den bu yana devam eden gösterilerde toplamda 157 kişinin hayatını kaybettiği, 6 bin kişinin de yaralandığını belirtti.

GÜVENLİK GÜÇLERİNDEN SERT UYARI

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı, ülkede yaşanan protestolarda tahribat yapanlara terörle mücadele kanunu çerçevesinde müdahale edileceğini açıkladı.

Bağdat Operasyonlar Komutanlığından yapılan yazılı açıklamada, ülke çapında düzenlenen gösterilerin meşru hak talepleri çerçevesinde olduğuna dikkat çekilerek, buna rağmen bazılarının gösterileri istismar ettiğini ve vatandaşları öldürmek, yaralamak, kamu ve özel malları yakmak ve yağmalamak gibi davranışlar sergilediği bildirildi.

Suç işleyenlere terörle mücadele çerçevesinde müdahale edileceği uyarısının yapıldığı açıklamada ayrıca, “Göstericilere aralarına gördükleri anda bu kişiler hakkında şikayette bulunmaları ve göstericilerle aynı saflarda durmalarına izin vermemeleri çağrısında bulunuyoruz." ifadeleri kullanıldı.

SİSTANİ'DEN SÜKÛNET ÇAĞRISI

Irak’ta Şiilerin en yüksek dini merci Ali Sistani, hem güvenlik güçlerine hem de göstericilere sükûnet çağrısında bulunarak, karışıklık çıkarmamaları konusunda tarafları uyardı.

Kerbela’daki Cuma namazının ardından, Sistani'nin bildirisi okundu. Gösterilerin barışçıl şekilde devam etmesinin gerekliliğinin vurgulandığı bildiride, "Göstericilerin güvenlik güçlerine taş atarak saldırmaması gerekirken, kamu ve özel mallara da zarar verilmemesi lazım. Güvenlik güçleri de göstericilere karşı hiçbir şekilde şiddet kullanmamalı ve kaosa yer vermemeli. Güvenlik güçlerine, barışçıl gösterilerin vatandaşlara verilen anayasal hak olduğunu hatırlatmak istiyoruz." İfadelerine yer verildi.

Irak hükümetinin, son gösterilerle ilgili hazırladığı raporu eleştiren Sistani, raporun gerçekleri tamamen yansıtmadığını ve hedeflerine ulaşmadığını belirtti.

GÖSTERİCİLER TAHRİR MEYDANI’NDA

Bağdat'ta Yeşil Bölge’ye giremeyen göstericiler, şehrin merkezindeki Tahrir Meydanı'nda çadırlar kurarak oturma eylemine başlattı.

Ülkenin orta ve güneyindeki kentlerde de protestocuların oturma eylemine başlayacağı ifade ediliyor. Hazreti Hüseyin ve Hazreti Ali’nin türbelerinin bulunduğu Kerbela ve Necef kentlerinde de halkın sokağa çıkmaya hazırlandığı bildiriliyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir