• DOLAR 32.331
  • EURO 35.102
  • ALTIN 2295.726
  • ...
SON DAKİKA
Şer güçlerin kirli hesapları bitmiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABUZER ATASOY/DOĞRUHABER

Türkiye ile Rusya arasında Suriye’nin kuzeyiyle ilgili varılan 150 saatlik anlaşmada sona yaklaşılıyor. Türkiye, önce ABD sonrasında da Rusya’yla vardığı anlaşmalarla sınırın diğer tarafına yönelik hesaplar yaparken, biraz daha güneyde, iki şer güç ABD ve Rusya arasında petrol savaşları yaşanıyor. Daha önce defalarca Suriye’deki askerlerini çıkaracağı ve askeri gücünün tamamını Irak’a yönlendireceğine dair açıklamalar yapan ABD, son günlerde aksi açıklamalar yaparak, petrol bölgelerine daha fazla asker takviyesi yaptı. ABD’nin çekileceği ve boşalan petrol sahalarını kontrol edeceği yönünde hesaplar yapan Rusya ise, bu karar sonrası yayımladığı görüntülerle, ABD’nin petrol kaçakçılığı yaptığını savundu.

ABD ÇEKİLMİYOR

9 Ekim’de başlayan Barış Pınarı Harekatı’ndan önce ve sonra ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’den çekileceklerine dair sosyal medya hesabından defalarca açıklamada bulunmuştu. ABD Başkanı, DEAŞ’ı yenilgiye uğrattıklarını savunmuş ve daha fazla Suriye’de bulunmalarına gerek kalmadığını ifade etmişti.

Trump’ın geri çekilme yönündeki açıklamaları, ABD’li siyasetçiler ve ABD medyası tarafından sert bir dille eleştirilmişti.

Ancak ABD askerlerinin geri çekilmesiyle başlayan harekat ve sonrasında ABD’den boşalan bölgelere Rus güçlerinin hızlı bir şekilde yerleşmesiyle birlikte ABD, kararında değişikliğe gitti. Suriye’nin kuzeyinden askerlerini çeken ABD, ülkenin doğu kısımlarındaki güçlerini ise sabit tuttu. Hatta geçtiğimiz günlerde buralara daha fazla asker takviyesi yapıldı.

PYD’nin kontrolünde bulunan Deyrizor bölgesinde, ABD’nin bir üs daha kuracağı iddialar arasında. Yeni üssün Deyrizor'un Bagoz bölgesinde inşa edilmesi bekleniyor.

Halihazırda ABD'nin Deyrizor'un farklı noktalarında üs ve askeri noktaları var. Üslerin en büyüğü ise El Ömer petrol sahasında faaliyet gösteriyor.

DEYRİZOR’DAKİ PETROL SAHALARI

Deyrizor vilayetinin, Suriye’nin en büyük enerji kaynaklarına sahip olduğu biliniyor. Bölgede, Suriye'nin en büyük petrol sahalarını oluşturan 11 yatak yer alıyor. ABD destekli PYD kontrolündeki bölgede bulunan petrol sahaları, ülkenin enerji kaynaklarının üçte birini oluşturuyor.

ABD’nin en büyük üssünün bulunduğu El Ömer, aynı zamanda Suriye’deki en büyük petrol sahası konumunda.

RUSYA ÖFKELİ: ABD PETROL KAÇAKÇILIĞI YAPIYOR

ABD askerlerinin, PYD’nin kontrolündeki bazı bölgelerden geriye çekilmesiyle Rusya ve rejim güçleri, vakit kaybetmeden bu bölgelere yerleşmişti. Menbiç, Tel Rıfat, Aynel Arap ve Kamışlı kentlerini kontrol altına alan Rus güçleri böylece hem Türkiye’nin ilerlemesini engellemeyi planlamış hem de bir anda ABD desteğini kaybederek güç kaybına uğrayan PYD’nin elinde daha az şehir bırakmayı düşünmüştü. Ancak ABD’nin petrol bölgelerinde kalacağını açıklaması, Rusya’nın hesaplarını bozmuşa benziyor. Nitekim Ruslar, yayımladıkları görüntülerle ABD’nin petrol kaçakçılığı yaptığını savundu.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, “Pentagon Şefi Mark Esper’in, “petrol sahalarını DEAŞ’a karşı korumak için” ABD askerlerinin Suriye’nin doğusunda kalması gerektiği yönündeki açıklaması şaşırtmamalı.” dedi.

Suriye’nin topraklarındaki tüm yeraltı kaynaklarının DEAŞ’a veya “ABD’nin DEAŞ’a karşı muhafızlarına” değil, Suriye’ye ait olduğunu vurgulayan Konaşenkov, “Uluslararası hukuk ya da Amerikan kanunları olsun hiçbir yerde, Suriye’deki petrol yataklarını Suriye ve halkından koruma ve savunma gibi ABD askerlerine meşru görev belirtilmedi ve böyle bir şey olamaz. Bu yüzden halihazırda Washington’un yaptıkları, Suriye’nin doğusundaki petrol sahalarının işgali ve silahlı kontrol altında tutulması, basitçe söylemek gerekirse, uluslararası bir devlet haydutluğu” ifadelerini kullandı.

Rusya Savunma Bakanlığının yayımladığı görüntülere değinen Konaşenkov, “Suriye’nin doğusundaki petrol sahalarından benzin tankerleri, ABD askerleri ve ABD özel askeri şirketlerin çalışanlarının koruması altında kaçak yollarla diğer ülkelere götürülüyor. Bu konvoylara saldırı düzenlenmesi durumunda derhal ABD özel hareket ve hava kuvvetleri devreye giriyor.” Diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir