• DOLAR 32.468
  • EURO 34.703
  • ALTIN 2436.26
  • ...
Mutabakata varıldı :PYD’Yİ RUSYA ÇIKARACAK
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Abuzer Atasoy/DOĞRUHABER

PYD’nin Suriye’nin kuzeyinden çekilmesi için 17 Ekim’de ABD heyetiyle görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu defa Rusya’daydı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le 6 saat süren görüşmede, sınırın geri kalan bölgelerinin de PYD’den arındırılması konusunda anlaşmaya varıldı. Buna göre 23 Ekim öğlen saat 12’den itibaren başlayan ve 150 saat sürecek bir zaman diliminde PYD, buralardan çekilmiş olacak. Anlaşmaya göre PYD ayrıca Fırat’ın batısında kontrol altında tuttuğu Menbiç ve Tel Rıfat kentlerinde de kontrolü Rusya ve rejim güçlerine devredecek.

RUSYA’YLA SINIRDA ORTAK DEVRİYE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz gün Rusya’nın Soçi kentinde Rus mevkidaşıyla bir araya geldi. 6 saat süren toplantının ardından ortak bir mutabakata varıldı.

Buna göre Türkiye, harekat kapsamında kontrol altına aldığı Tel Abyad ve Resulayn arasındaki bölgeyi elinde tutmaya devam edecek. PYD sınırın geri kalanından çekilecek, o bölgelere Rusya ve rejim askerleri yerleştirilecek. Ayrıca Türkiye ve Rusya, sınırın 10 kilometre derinliğinde ortak devriye düzenleyecekler.

Sınırdan uzaklaştırılan PYD’ye bir darbe de Fırat’ın batısında vuruldu. Anlaşmaya göre, bütün PYD unsurları silahlarıyla birlikte Menbiç ve Tel Rıfat’tan çıkarılacak.

Anlaşma beklendiği gibi gider ve PYD, Rusya’nın Türkiye’ye verdiği sözü tutarsa, örgütün elinde, Fırat’ın doğusunda ve Suriye’nin iç kesimlerinde birkaç şehir ve büyük bir çöl dışında herhangi bir alan kalmayacak.

ÖNCE ABD ŞİMDİ DE RUSYA

17 Ekim’de Türkiye’ye gelen ABD heyeti, PYD adına garanti vermiş ve örgütün, Tel Rıfat’la Resulayn arasındaki bölgeden çekilmesi için Türkiye’den 120 saat süre istemişti. Süre sona erdiğinde PYD’nin büyük ölçüde buna uyduğu görüldü.

Suriye’deki iç savaşın başladığı ilk yıllardan beri örgütlenen ve ABD desteğiyle DEAŞ’a karşı savaştırılan PYD, geçtiğimiz günlerde bu destekçisinin bölgeden çekilmesiyle bir anda savunmasız kalmış ve ani bir kararla rejimle anlaştığını açıklamıştı.

Türkiye ve Rusya arasında önceki gün varılan mutabakatta, bu defa Rusya, PYD adına Türkiye’ye garanti verdi. Bu doğrultuda Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Suriye sınırından çekilmemeleri halinde, Türkiye ordusunun “üzerlerinden geçeceği” konusunda PYD’yi uyardı.

ABD’nin son yıllarda PYD’nin en yakın müttefiki olduğunu hatırlatan Peskov, “Bunun sonucunda ABD onları terk etti ve bir bakıma ihanet etti.” diye konuştu.

10 MADDELİK MUTABAKAT

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin arasında varılan 10 maddelik mutabakat:

  1. Her iki taraf Suriye’nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün muhafazasına ve Türkiye’nin milli güvenliğinin korunmasına olan bağlılıklarını teyit ederler.
  2. Terörizmin tüm şekil ve tezahürleriyle mücadele etme ve Suriye topraklarındaki ayrılıkçı gündemleri boşa çıkarma yönündeki kararlılıklarını vurgularlar.
  3. Bu çerçevede, Tel Abyad ve Resulayn’ı içine alan 32 km derinliğindeki mevcut Barış Pınarı Harekatı alanındaki yerleşik statüko muhafaza edilecektir.
  4. Her iki taraf Adana Anlaşması’nın önemini teyit eder. Rusya Federasyonu mevcut koşullarda Adana Anlaşması’nın uygulanmasını kolaylaştıracaktır.
  5. 23 Ekim 2019, öğlen saat 12.00’den itibaren, Rus askeri polisi ve Suriye sınır muhafızları, Barış Pınarı Harekat alanının dışında kalan Türkiye-Suriye sınırının Suriye tarafına, YPG unsurları ve silahlarının Türkiye-Suriye sınırından itibaren 30 km’nin dışına çıkarılmasını temin etmek üzere girecektir. Bu işlem 150 saat içinde tamamlanacaktır. Aynı saat itibarıyla, mevcut Barış Pınarı Harekat alanı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 km derinlikte Kamışlı şehri hariç Türk-Rus ortak devriyeleri başlayacaktır.
  6. Menbiç ve Tel Rıfat’tan bütün YPG unsurları silahlarıyla birlikte çıkarılacaktır.
  7. Her iki taraf terörist unsurların sızmalarının önlenmesinin temini için gerekli tedbirleri alacaktır.
  8. Mültecilerin güvenli ve gönüllü şekilde geri dönüşlerini kolaylaştırmak maksadıyla ortak çalışma yapılacaktır.
  9. Bu muhtıranın uygulanmasını gözetmek ve koordine etmek amacıyla müşterek bir denetim ve doğrulama mekanizması ihdas edilecektir.

10. Taraflar Astana Mekanizması çerçevesinde Suriye ihtilafına kalıcı bir siyasi çözüm bulunması amacıyla çalışmalarını sürdürecek ve Anayasa Komitesi’nin faaliyetlerini destekleyecektir

Bu haberler de ilginizi çekebilir