Avrupa’da Türkiye'li gençler uyuşturucu kıskacında!
Gazeteci-yazar Osman Atalay, Yeni Akit gazetesindeki köşesinde bugün yazdığı “Avrupa”daki Türk gençleri uyuşturucu kıskacında” makalesinde, “Türk gençleri arasında en yaygın bağımlılık türünün, kumar ve uyuşturucu olduğunu görüyoruz” diyerek, yetkililerin harekete geçmesini istedi.
Gazeteci-yazar Osman Atalay, Yeni Akit gazetesindeki köşesinde bugün yazdığı “Avrupa”daki Türk gençleri uyuşturucu kıskacında” makalesinde, “Türk gençleri arasında en yaygın bağımlılık türünün, kumar ve uyuşturucu olduğunu görüyoruz” diyerek, yetkililerin harekete geçmesini istedi.
Atalay'ın yazısının tam metni şöyle:
"Avrupa'daki Türk gençleri arasında yaygınlaşan ve görmezden gelinen uyuşturucu sorunu karşısında ailelerimizin ciddi bir rahatsızlığı var.
Gençlerimiz arasında uyuşturucu madde bağımlılığının yaygınlaşması ve koruyucu önlemlerin yetersizliği aileler arasında ciddi bir sorun olarak görülüyor.
Maalesef maddeye bulaşmış gençlerin sayısı çok fazla… Bunun nedenleri arasında sosyokültürel sebeplerin çözümsüzlüğü, aile bireyleri arasındaki kuşak farklılığı, iki kültür arasında psikolojik travmalar ve ailelerin ihmalkar tutumları gibi birçok sebepler sayabiliriz…
Sonuç olarak bugün Avrupa genelinde on binlerce gencimiz içici ve satıcı bataklığına doğru sürükleniyor.
Avrupa'da boşanma vakalarının genç kuşakta her geçen gün çoğalması da üzerinde durulması gereken önemli bir sorundur. Yıkılan aileler, kaybolan onlarca, yüzlerce hayat hikayelerimiz var.
Peki Türk resmî ve sivil toplum kurumları, Avrupa'daki vatandaşlarımız için bu konuda ne yapıyor?
Yüzeye çıkan, rahatsızlık vermeye başlayan toplumsal sorunları tartışma ve gündem yapma konusunda fena değiliz, fakat kısa ve uzun vadeli çözümler noktasında maalesef başarılı değiliz.
Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin (EMCDDA), 28 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke ile Türkiye ve Norveç'i kapsayan “2019 Avrupa Uyuşturucu Raporu” Türk göçmenler için gerçekten ciddiye alınmaya değer.
Avrupa'da en çok esrar ve kokain tipi uyuşturucunun kullanıldığı tespit edildi.
Raporda, Avrupa'da 15-34 yaşlarındaki 17,5 milyon kişinin esrar, 2,6 milyon kişinin de kokain kullandığı, 2017'de AB ülkelerinde yaşayan 15 yaş üzerindekilerin nerdeyse yüzde 1'inin her gün esrar kullanmaya yöneldiği belirtildi.
Raporda, Avrupa'da 55 yeni tür uyuşturucu maddenin ortaya çıktığı bilgisi paylaşıldı.
Avusturya'nın nüfusu 8.8 milyon… Türklerin ülkedeki nüfusu 300 bin civarında… Türk gençleri arasında en yaygın bağımlılık türünün, kumar ve uyuşturucu olduğunu görüyoruz.
Avusturya'da işsizlik oranı yüzde 5 iken Türk gençleri arasındaki işsizlik oranı ise yüzde 20'lerde görülüyor.
Bizim gençlerimiz arasındaki uyuşturucu madde kullanım oranının yüzde 30'larda olduğu tahmin ediliyor.
Gençler arasında yaygınlaşan uyuşturucu sorunu karşısında aileler yapayalnız durumda bu mesele resmi kurumlarımızca çok ciddi ve acil bir şekilde ele alınması gereken bir konu…
Avusturya'da üniversite mezunu rakamlarına baktığımızda yüzde 10, genel olarak yabancılarda yüzde 5, Türklerde üniversitede okuma oranı yüzde 2,5…
Türk gençlerinin liseden sonra çalışma hayatı ile üniversite tercihleri noktasında bir devlet aklına ihtiyacı var.
1970'lerin başında sadece ekonomik sebeplerle Avrupa'ya gelen göçmen kardeşlerimizin bugün 2019 yılında, çocuklarının en önemli sorununun uyuşturucu olması düşündürücü ve önemli bir problemdir.
Avrupa'daki Türk ailelerinin, çocuklarının geleceğini tehdit etmeye başlayan uyuşturucu ve kumar bağımlılığı ile tek başına mücadele etmesi mümkün görülmüyor.
Aileler çaresiz… Sorun içten içe büyürken uyuşturucu bağımlılığı sorunu örtülü ve sürekli gizli tutulmaya çalışılıyor.
Aileler, kaderlerine terk edilmiş gözlerinin önünde, ellerinin altından kayıp giden çocuklarına bir umut arıyor…
Seçim zamanları Avrupa'ya sık sık gelen politikacılardan bu soruna samimi, gerçekçi bir yaklaşım beklemeleri en doğal hakları.
Avrupa'da resmî kurumlarımızın ve gençlik örgütlenmelerinin, siyaset merkezli çalışmalarını artık sosyokültürel sorunlara kaydırması çok daha doğru olacaktır.
Bugün Avrupa'da resmî kurumlarımızın faaliyetlerinde nitelikli, orta, uzun vadeli proje ve programları liyakat çerçevesinde bir an önce başlatmakta büyük fayda var.
Avrupa'da yabancı ve mülteci düşmanlığı, İslamofobi karşısında en çok gençler psikolojik olarak etkilenmektedir.
Dünya'da, Avrupa'da çok ciddi bir sağlık problemi haline gelen uyuşturucu sorunu Avrupa'da gençlerimizi ciddi şekilde hedef almış durumda… Bu problemimizin resmi kurumlarımızca ciddi bir şekilde ele alınması gerekiyor."