• DOLAR 32.443
  • EURO 34.744
  • ALTIN 2442.068
  • ...
Fırat’ın Doğusu için,  KRİTİK SAATLER
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi

Türkiye’nin ABD ile Suriye’nin kuzeyi konusunda vardığı 120 saatlik anlaşma bu gece sona erecek. Sahadan gelen görüntüler, ABD askerleri ve ABD kontrolündeki PYD milislerinin çekildiği yönünde ancak süre sona erdiğinde, nelerin yaşanacağı bilinmiyor. Öte yandan anlaşmanın tamamlanacağı saatlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi’de Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’in konuğu olacak. İkili arasındaki görüşmede Suriye’deki durum ele alınacak.

SÜRE BU GECE DOLUYOR

Türkiye ve ABD arasında 17 Ekim’de Suriye’nin kuzeyiyle ilgili anlaşmaya varılmış ve Türkiye, PYD’nin güvenli bölgeden çekilmesi için ABD’ye 120 saat mühlet vermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşen ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de görüşme sonrası "YPG'nin Türkiye'nin 20 mil (32 km) sınırından güvenli çekilmesini sağlayacağız" diye güvence vermişti.

Taraflar arasında varılan anlaşma, bu gece itibariyle sona erecek. Sahadan gelen görüntüler, bölgede kalan ABD askerlerinin geri çekildiğini teyit ediyor. Ancak PYD milislerinin bu anlaşmaya ne kadar uyacağı ve söz konusu bölgenin hangi kısımlarından çekileceği bilinmiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan cumartesi günü Kayseri’deki konuşmasında bu soruna dikkat çekerek, ABD ile 32 kilometre derinliğinde ve 444 kilometre uzunluğunda bir bölge konusunda anlaşıldığını vurgulamış ve PYD’lilerin geri çekilmediği takdirde operasyonun kaldığı yerden devam edeceğini belirtmişti.

ERDOĞAN PUTİN’LE GÖRÜŞECEK

Türkiye’nin YPG'nin güvenli bölgeden çekilmesi için ABD’ye verdiği süre dolarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus mevkidaşı Vladimir Putin'le görüşmeye hazırlanıyor.

İki lider arasında yapılacak olan görüşmede, Suriye’nin durumu ele alınacak. İddialara göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Menbiç, Aynel Arap ve Kamışlı kentlerinin PYD’den arındırılması konusunu gündeme getirecek. Son zamanlarda ısrarla Adana Mutabakatına vurgu yapan Rusya tarafının ise Türkiye’nin Suriye rejimiyle doğrudan görüşmesini masaya sürebileceği iddia ediliyor.

“200 ABD ASKERİ SURİYE’DE KALACAK” İDDİASI

Öte yandan ABD’li New York Times, Suriye’deki ABD askerleriyle ilgili çarpıcı bir iddiada bulundu. Gazete, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Suriye'nin doğusunda, petrol bölgelerinin Baas rejimi ve Rusya'nın eline geçmemesi için 200 civarında asker bırakmayı düşündüğünü iddia etti.

Gazetenin üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre Trump, Pentagon'un Suriye'nin doğusunda 200 civarında asker bırakmayı öngören planını kabul edecek.

Haberde söz konusu planın iki nedene dayandığı ve bunların DEAŞ'la mücadele ve Suriye'nin doğusundaki petrol bölgelerinin rejim ve Rusya'nın eline geçmemesi olduğu kaydedildi.

Trump, iki hafta önce yaptığı duyuruyla Suriye'nin kuzeyindeki bin civarında Amerikan askerinin geri çekileceğini açıklamış, Savunma Bakanı Mark Esper de bu askerlerin Irak'ın batısına nakledileceklerini ilan etmişti.

HÜDAPAR: TEMENNİMİZ SURİYE’DE BİR AN ÖNCE BARIŞIN SAĞLANMASIDIR

HÜDAPAR Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Eşin, gazetemize yaptığı açıklamada, akan bütün masum kanlarının üzücü olduğunu belirterek, “temennimiz Suriye’den bir an önce istenilen barışın sağlanmasıdır” dedi.

“ABD’nin başlattığı ve devam eden bütün çatışmalar, bizim coğrafyamızda, bizim şehirlerimizde ve köylerimizde, mahallelerimizde gerçekleşiyor” diyen HÜDAPAR Genel Başkan Yardımcısı, şu ifadeleri kullandı:

“Çıkar odaklı politikalar yerine adalet, hakkaniyet, yardımlaşma ve kardeşliğin ön plana çıkarılması ve akan kanın durdurulması, başta diplomasi olmak üzere bütün yol, yöntem, araç ve enstrümanlar kullanılarak var olan bu çatışmaların sona erdirilmesi gerekir. Sonuçta hiçbir maddi kazanç, bir masumun kanından daha değerli değildir. Suriye tarafından, Türkiye tarafından, Kamışlı’da olsun, Ceylanpınar’da olsun, Resulayn’de olsun, Kızıltepe’de olsun, Nusaybin’de olsun ve diğer bütün coğrafyalarda olsun, bizim için akan bütün masum kanlar birdir ve akan kanlar bizi üzmektedir. Birkaç saat veya bir gün çok önemli değildir. Önemli olan atılacak adımların sağlam olması ve sonradan keşke bu adam atılmasaydı denmemesidir. Dolayısıyla temennimiz Suriye’den bir an önce istenilen barışın sağlanması, sükunetin sağlanmasıdır. Türkiye, Irak ve diğer ülkelerde bulunan ve sayıları artmakta olan mültecilerin bir an önce yerlerine ve yurtlarına dönmesi, maddi yaraların sarılması ve arzulanan ortamın sağlanmasıdır.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir