Rehberlik ettiği turistin Müslüman olmasını vesile oldu
Gençlerin yabancı dilini geliştirmek amacıyla başlatılan "Gönüllü Turizm Elçileri" projesine katılan imam hatipli genç Batuhan Ateş, İstanbul'a gelen turistlerden Perulu Beatriz Ortega Viera'nın Müslüman olmasına vesile oldu.
İSTANBUL
İstanbul Kadıköy İmam Hatip Lisesinde 11. sınıf öğrencisi olan ve hazırlıkta İspanyolca eğitim alan 17 yaşındaki Batuhan Ateş, geçen yıl Fatih Belediyesinin başlattığı "Gönüllü Turizm Elçileri" projesine katıldı.
SEVİNÇ VE GURURU BİRLİKTE YAŞADIM
Yaz boyunca İstanbul'u ziyaret için yurt dışından gelen turistlere gönüllü rehberlik yaparak kentin tarihi ve turistik mekanlarını gezdiren Ateş, Perulu Beatriz Ortega Viera ile tanıştı. Ateş, Sultanahmet gezisinde ezan sesinden etkilenen Viera'ya İslam dinine ilişkin bilgi verdi, ülkesine döndüğünde de irtibatı koparmadı. Sıklıkla iletişim kurduğu Viera'nın İslam dinine ve Kur'an-ı Kerim'e ilişkin sorduğu soruları cevaplayan Ateş, Arapça öğrenmek isteğine ilişkin de Peru'da bir camiye gitmesini, orada kendisine yardımcı olabilecekleri tavsiyesinde bulundu. Yaklaşık iki ay önce camideki görevlilerin Viera'nın şehadet getirdiği videosunu alan Ateş, yaptığı açıklamada sevinç ve gururu birlikte yaşadığını anlattı.
EZAN ETKİLEDİ
Ateş, geçen yıl başvurduğu "Gönüllü Turizm Elçileri" projesine İspanyolca ve Arapça yaptığı mülakatların ardından kabul edildiğini, tarihi ve turistik mekanlara ilişkin eğitim aldıktan sonra ise İstanbul'a gelen turistlere yaz boyunca gönüllü rehberlik hizmeti verdiğini söyledi. Projeye katılan arkadaşlarından İspanyol turistle karşılaştıklarında kendisine haber vermelerini istediğini belirten Ateş, orta yaşlı Latin turistlerin İngilizce bilmediklerini, bu yüzden İspanyolca bilen rehbere ihtiyaç duyduklarını belirtti. İspanyolca konuşan turistle karılaşan bir arkadaşının kendisinden yardım istemesi üzerine yanına gittiğini ifade eden Ateş, kadın turistin kendisine Boğaz turu yapmak istediğini fakat akşam saati de ülkesine döneceğini söylediğini aktardı. Ateş, kadına hava yağmurlu olduğu için Boğaz turu yaparsa uçağa yetişemeyeceğini, ancak Sultanahmet'te vakit geçirebileceklerini söylediğini ifade ederek şöyle konuştu: "1 saat boyunca sohbet ettik. Kendisi Türkiye'den önce Mısır'ı da gezmiş. Mısırlı ve Türkiyeli insanların kendisine çok yardımcı olduğundan ve oradaki Müslüman halkın ilgisinden bahsetti. Çok yardımsever olduğumuzu söyledi. Ezan sesinin kendisini etkilediğini anlattı. Sonrasında ikindi ezanı okundu. 'Bu sesi duyduğunuzda ne hissediyorsunuz' diye sordum. Bu sesin aynısını Mısır'da da duyduğunu, içinin huzur dolduğunu ve güvende olduğunu hissettiğini söyledi.
"HANIMEFENDİ ŞEHADET GETİRİYORDU"
Mescitteki görevlilerin kadına İspanyolca bir Kur'an-ı Kerim hediye ettiklerini belirten Ateş, şunları kaydetti: "Mescitten çıktıktan sonra beni aradı. 'Bana bir kitap verdiler. Arapça ve İspanyolca yazıyor. Bu kitabın sizin için önemi nedir?' diye sordu. Kur'an-ı Kerim'in Müslümanların kutsal kitabı olduğunu anlattım. İçinde emirler ve yasaklar ile bir takım mucizelerin yer aldığını söyledim. Diğer kutsal kitaplarda da peygamber hayatlarından bahsedilir ama mucizelere yer verilmesine çok şaşırdı."
“TURİSTLERE İSLAM'I TEBLİĞ ETMEK İÇİN ÇEŞİTLİ ÇALIŞIYORUZ”
Kadınla iletişim kuramadığı zamanlarda telefonlarını aldığı cami görevlileriyle görüştüğünü belirten Ateş, gelişmeleri öğrendiğini ifade etti. Ateş, "Mescitteki görevliler 2 ay önce telefonuma bir video gönderdi. Hanımefendi şehadet getiriyordu. Doğru yolu bulduğu için bana çok teşekkür ettiğini söylüyordu. İslam'ı kabul ettikten sonra ruhen ve madden daha iyi olduğunu ifade etti. Hastalığının yan etkilerini hissetmediğini söyledi." ifadelerini kullandı. Videoyu izlediğinde yaşadıklarını, "Çok mutlu oldum. İslami bilgi verdim, vazifemi yaptım ama gerçekten Müslüman olacağını düşünmemiştim. Benim için gurur vesilesi oldu." sözleriyle dile getiren Ateş, okulun Kültürlerarası Etkileşim Kulübü'nün çalışmaları kapsamında İstanbul'a gelen turistlere İslam'ı tebliğ etmek için çeşitli çalışmalar yaptıklarını da kaydetti. (AA)