• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
​Ahmed-i Hani Müzesi 3 bin yıllık geçmişe ışık tutuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ağrı Valiliği ile Doğubayazıt Kaymakamlığınca yapımı gerçekleştirilen “Ahmed-i Hani Müzesi ve Geleneksel Doğubayazıt Evi” ziyaretçilerin uğrak yeri.

İshak Paşa Sarayı'nın altında Ağrı Dağı'nın karşısındaki bir arazi üzerine temeli atılan “Ahmed-i Hani Müzesi ve Geleneksel Doğubayazıt Evi” yörenin 3 bin yıllık tarihine de ışık tutuyor ve Ahmed-i Hani’nin hayatı silokon heykellerle tasvir edildi.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde yapımı tamamlanan Ahmed-i Hani Kent Müzesi ve Eski Doğubayazıt Evi’nin yansıttığı 3 bin yıllık geçmişle yörenin turizmine katkı sağlıyor. Kaymakamlık tarafından İshak Paşa Sarayı çevresinde, Ağrı Dağı, Beyazıt Camisi, Urartu Kalesi ve ilçeyi gören bir noktada inşa edilen Ahmed-i Hani Kent Müzesi ve Eski Doğubayazıt Evi'nin, turizme önemli katkı sağlıyor.

Müzeyle, İshak Paşa Sarayı Camisi'nde din dersi veren, Kürtçe'nin Kurmanci lehçesiyle "Mem-u Zin", "Nubihara Biçukan" gibi eserleri yazan alim, şair ve mutasavvıf Ahmed-i Hani'nin yaşantısının bugüne aktarılması hedefleniyor. Üç bölümden oluşan müzenin "Küçüklerin İlkbaharı" anlamına gelen "Nubihara Biçukan" adlı kısmında, İslam aliminden tedrisat gören talebeler heykellerle canlandırılıyor. "İmanın Esasları" adıyla düzenlenen ikinci bölümde ise Ahmed-i Hani'ye ait eserler, objeler ve tanıtım bilgileri yer alıyor. "Mem-u Zin" adlı diğer kısımda da "Mem'in Zin'e kavuşması için Mir tarafından şart koşulan satranç oyunu sahnesi" heykellerle ortaya konuluyor.

Kerpiçten yapılan iki katlı Eski Doğubayazıt Evi'nde ise eski gelenekler ve kültürel birikimler yeniden hayat buluyor. Eski Doğubayazıt Evi'nde, yöresel kıyafetler ve yemekler, tandır yapımı, kına gecesi merasimi ve dengbej divanının tanıtılacağı bölümlerin yanı sıra köylerde eskiden günlük yaşamda kullanılan eşyalar yer alıyor.

Fotoğraf sanatı ile meşgul olan Ömer Faruk Atalay, fotoğrafçılık anlamında müzenin kendilerine çok güzel görsellik yaşattığını belirtti.

Atalay, “Ağrı’dan gelip Ahmed-i Hani Hazretleri ile ilgili açılan müzeyi ziyaret ettik. Gerçekten çok güzel yapmışlar, eski kültürü anlatıyorlar. Ahmed-i Hani’nin yaşantısı ile ilgili bazı örnekler vermişler. Arkadaşlarımızla birlikte geldik çok da memnun olduk. Aynı zamanda fotoğraf sanatçısıyım. Görsellik açısından çok güzel bir görselliği var buranın. Hafta sonları bazen arkadaşlarımızla foto safari yaparak buraya geliyoruz. Güzel görsellikler yakalıyoruz. Mimari noktada da yetkililere teşekkür ediyoruz.” dedi.

Müzenin ziyaretçilerinden Azad Yıldırım, “Burası Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesi. Turistik güzel yerleri mevcut. Ahmed-i Hani’nin kabri var, müzemiz var, fotoğraf çekiyoruz. Özel günlerimizde burayı ziyaret ediyoruz, yoğun bir turist ziyareti gerçekleşiyor buraya. Yabancı ülkelerden buraya gelenler oluyor. Çok güzel bir ortam yapmışlar. Böyle güzel bir ortamı oluşturan yetkililere teşekkür ediyoruz.” dedi. (Ömer Adıgüzel - İLKHA) 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir