• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Köylüler Mezarlıklarına Sahip Çıkılmasını İstiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Köy ziyaretleri kapsamında bu hafta Bediüzzaman Said Nursi`nin talebelerinden Ali Çavuş`un ve Sultan-ı Yekpa gibi değerli zatların meftun bulunduğu Kavuncu (Çorawanıs) köyünü ziyaret eden Van Köyleri Dayanışma Derneği yetkilileri, köy halkıyla bir araya gelerek köyün sorunlarını dinledi.

 

İlk önce, kavuncu köyünden Recep Polat`ı evinde ziyaret eden dernek yetkilileri, burada Polat`tan köyün sorunların dinledi.

 

Köylerindeki yol sorunundan dernek yetkililerini bahseden Polat, yapılan yolun, köylerinin aşağısında bulunan Karpuzalan köyüne kadar getirildiğini; ancak her nedense köylerine giden yolun yapılmadığını söyledi. Köylerinin 300 haneye sahip olduğunu söyleyen Polat, dernek yetkilerine diğer sıkıntılarını ise şöyle sıraladı: \"Evlerde elektrik yok. Trafo kaldırmıyor. Halen elektrik, yol sıkıntısı çekiyoruz. Sağlık ocağı, bizim köye geliyordu kabul edilmedi. Şimdi Karpuzalan köyüne gelmiş. Bir doktor görev yapıyor. 300 haneli bir köyde sağlık ocağı yok. Eski devlet hastanesi kalktı, Bölge Hastanesi`ne gitti. Burayla oranın arası 30 km kadardır. Bir insan oraya gidene kadar ölür. Yardımlar kısıtlı geliyor. Bazı insanlar var ki çoğu da kömür almamış, ikinci listeye alınıyor. Birinci listede olanlar alıyor. Bu takip edilsin. Kime kömür veriliyorsa takip edilsin. Haksız yere kimseye verilmesin.\"

 

Polat`tan, köy sorunlarını dinledikten sonra köylü ile öğle namazında bir araya gelen dernek yetkilileri, burada köy imamı Gürsel Bilmez`den de köyün sıkıntılarını dinledi. Kavuncu köyünün ziyaretgahlarıyla tanındığını söyleyen Bilmez hoca, köyde Bediüzzaman Said Nursi`nin talebelerinden Ali Çavuş, Sultan-ı Yekpay hazretleri, Molla Maruf ve Seyit Abdülmecit gibi değerli zatların yattığını anlattı.

 

\"Bu Hem Bizim Hem Van`ın Ayıbıdır\"
Köyde bu kadar çok büyük zatların yatmasına rağmen köy mezarlığına gereken önemin verilmediğini belirten Bilmez, mezarlıkta sadece köyün mevtalarının yatmadığını, Van`ın mevtalarının da burada bulunduğunu söyleyerek, \"Bu mezarlık iki-üç defa inşa edildiği halde selden dolayı hep yıkılıyor. Köylünün de imkanı yok mezarlığa istimlak duvarı örsün. Mezarlığın duvarların olmadığı için hayvanlar mezarlıkların üstünde geziyor. Bunlar, bizim seyitlerimiz, büyüklerimizdir. Bu hem bizim hem Van`ın ayıbıdır. Yetkililerin bu konuya el atmasını istiyoruz. Çünkü dışarıdan çok ziyaret oluyor. Adeta dini bir turizm merkezi gibi. Öte yandan, köylüler köyün ortasına mecbur olarak çöpü döküyor. Değerli zatlarımızın bulunduğu kabirlerin tam dibine, çöpler atılıyor\" diyerek yetkililerden mezarlıklarına sahip çıkılmasını istedi.
Köyün sıkıntılarını diğer köylülerden de dinleyen dernek yetkilileri, daha sonra buradan ayrıldı. (Fırat Arslan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir