• DOLAR 32.583
  • EURO 34.987
  • ALTIN 2445.514
  • ...
Fitneye Karşı Birlik Mesajı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Lübnan′da ′′İran′dan bağımsız Şiî taklit mercileri′′ olarak tanınan Ayetullah Fadlallah′ın, Dışişleri eski Bakanı Fevzi Suluh ve Irak heyeti ile bir araya geldiği görüşme sonrası yapılan açıklamada ′′Suriye′de yaşanan fitnenin Irak, Lübnan ve komşu ülkelere sıçramaması ve Suriye halkının isteklerine cevap verecek şekilde Suriye′deki krizin kıvılcımlarının söndürülmesi için birlikte hareket edilmesinin′′ önemine vurgu yapıldı.

Fitneye karşı birlik mesajı

Lübnan Şiî Yüksek Konseyi üyesi Ayetullah Ali Fadlallah’ın, eski Dışişleri Bakanı Fevzi Suluh ve Irak heyeti ile bir araya geldiği görüşmenin ardından ofisinden yayımlanan yazılı açıklamada, ‘’Bölgede Şiî ve Sünnî Müslümanlar arasında büyük bir fitne çıkarmak için çabalayan dış güçlerin hazırladığı planlara bakılırsa, Arap-İslâm âlemi en karmaşık ve en zor dönemden geçiyor’’ ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca, ‘’Suriye’de yaşanan fitnenin Irak, Lübnan ve komşu ülkelere sıçramaması ve Suriye halkının isteklerine cevap verecek şekilde Suriye’deki krizin kıvılcımlarının söndürülmesi için birlikte hareket edilmesinin’’ önemine vurgu yapıldı.

TAKLİT MERCİİ NEDİR?

Taklit Mercii, Şiî Müslümanların görüş ve içtihatlarını hayatlarında uyguladıkları âlim anlamına geliyor. Şii inancına göre Müslümanların, namaz, oruç gibi ibadetleri yaşayan bir âlimin görüşlerine uyup, onu taklit ederek yapması gerekiyor. Taklit Mercii âlim, ilmihal kitabı yazarak onu takip edenleri bilgilendiriyor. Avrupa ve Amerika’da yaşayan Şiîler de genellikle Irak veya İran’da bulunan Taklit Mercii ayetullahlardan birinin gönderdiği ‘müçtehit’ veya temsilcileri takip ediyor. Mutlak otorite ve fetva ehliyetine sahip alimler, Taklit Mercii ayetullahlardan oluşuyor. Taklit Mercii din dışı konularda da görüş bildirirse, onu takip edenlerin bu görüşe uymaları gerekiyor.

Yeni Asya

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir