• DOLAR 32.336
  • EURO 35.161
  • ALTIN 2240.059
  • ...
Sisi'nin tahtını sallayan adam: Muhammed Ali
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır, haftalar içinde ülkenin en popüler figürleri arasında giren 41 yaşındaki müteahhit Muhammed Ali’yi konuşuyor.

2013’te darbe ile iktidara gelen Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es Sisi hakkındaki yolsuzluk iddialarıyla cuma ve cumartesi günü düzenlenen gösterilere neden olan Ali, gelecek cuma için on binlerce kişinin katılacağı yeni bir gösteri çağrısında bulundu.

CUMA GÜNÜ İÇİN GÖSTERİ HAZIRLIĞI
Dün sosyal medyadan 30 dakikalık yeni bir video yayınlayan iş adamı, Sisi’nin bu hafta istifa etmemesi durumunda cuma günü yeni gösterilerin düzenleneceğini duyurdu. 15 yıl boyunca Mısır ordusunun kapsamlı inşaat projelerine dahil olan Amlak İnşaat’ın sahibi, kamu harcamalarındaki yolsuzluklara ilişkin bilgilerini açıklayarak halkın mobilize olmasına neden oluyor.

'KAMU PARASINI HEBA ETTİ' İDDİASI
Ali; Sisi ve ailesinin, kamu parasını Kahire’nin kırsalında ve İskenderiye’deki lüks inşaat projeleriyle heba ettiğini öne sürüyor. Sürgündeki müteahhit, Sisi’nin Mısır’daki herkesin bildiği ‘düşük seviyedeki yolsuzluğu’ yeni bir düzeye çıkardığını öne sürüyor.

 2 EYLÜL’DE BAŞLADI
Mısırlıların Muhammed Ali’ye olan ilgisi, bu ay başında paylaştığı bir video ile başladı. 2 Eylül’de Sisi hükümetini milyonlarca dolarlık yolsuzlukla suçlayan Ali’nin videosu, Facebook’ta 1.7 milyon kez izlendi. Muhammed Ali’nin kısa sürede yayınladığı videolar, günler içinde onu Mısır’ın en popüler figürlerinden birine dönüştürdü. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, geçen hafta düzenlenen bir etkinlikte isim vermeden Ali’nin iddialarına yanıt verince de, Ali’nin Mısır halkı için etki yaratan bir isim olduğu yorumu yapıldı. Kahire’de düzenlenen Gençlik Konferansı’nda Ali’nin söylemlerine cevap niteliğinde üstü kapalı bazı ifadeler kullanan Sisi, kendisini ülkesine adadığını “Ben yeni bir ülke inşa ediyorum. Onların (kaynakların) hiçbiri benim değil, onlar Mısır’ın.” sözleriyle ifade etti.

KARİYER PEŞİNDE Mİ?
Mısırlı gazeteci Mahmud Şaban, Sisi’ye karşı olan üst düzey bürokratların Muhammed Ali’yi desteklediklerine yönelik toplum içinde güçlü bir algının olduğunu, sürgündeki Ali’nin Sisi’nin görevden ayrılmasıyla ülkeye dönmek istediğini söyledi. Muhammed Ali, videolarında Mısır’da politik bir kariyer istediğine yönelik bir açıklamada bulunmuyor. Kahireli Abdallah Salah ise Ali’nin sözkonusu videolardan önce ülkede popüler bir isim olmadığını ancak kısa bir süre içinde ülkede muhalefet partilerinin beceremediği bir etki yaratarak insanların sokağa çıkmasını sağladığını belirtiyor.

‘30 MİLYON’ HEDEFİ
‘Muhammed Ali’nin Sırları’ isimli Facebook hesabı olan iş adamı, Mısır halkından ‘30 milyon kişinin’ desteğini istiyor. Ali, eylem yapılacak yerleri belirleyip bu cuma halkı sokağa çağıracağını duyurdu. Ali, şayet bu çağrısına 30 milyon kişi destek verirse, Sisi’nin istifa etmesi gerektiğini söylüyor. Ali’nin ‘30 milyon’ hedefi ise aslında rastgele seçilmiş bir sayı değil. Mısır medyası, 30 Haziran 2013’te 30 milyon insanın, Mısır’ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin istifası talebiyle sokağa çıktığını duyurmuştu. Dolayısıyla Ali’nin ‘30 milyon’ hedefi, Mursi’nin devrilme sürecine aslında bir gönderme. Ali, Sisi yönetimine yakın kişilerin kendisini Müslüman Kardeşler üyesi olmakla suçlamasını da bir video ile yalanladı. Ali, geçen pazartesi de sosyal medya üzerinden ‘Sisi bu kadar yeter’ diye bir hashtag açmıştı. Kısa sürede 1 milyona ulaşan hashtag’in kapatılmasının ardından Ali, önceki gün Mısır’ın Ehli ve Zemalik futbol takımları arasında oynanacak süper kupa maçının ardından eylem yapma çağrısında bulunmuştu.

‘TUTUKLULAR SERBEST KALSIN’ ÇAĞRISI
Mısır’da cuma günü başlayan gösterilerin ardından birçok siyasi oluşum, ülkedeki reform taleplerini dillendirmeye başladı. Demokratik Mısır Partisi dün yaptığı yazılı açıklamada, siyasi tutukluların serbest bırakılmasını da kapsayacak şekilde ‘kapsamlı siyasi reform’ çağrısında bulundu. Devrimci Sosyalist Hareket ise açıklamasında, ‘korku devrinin sona erdiğini ve Sisi’nin görevi bırakmasının zor değil bilakis her zamankinden daha kolay olduğunu’ belirtti.

SOSYAL MEDYAYA ENGEL OLMAYA ÇALIŞTI
Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, bu yaz 5 binden fazla takipçisi olan sosyal medya kullanıcılarının hesaplarının Medya Düzenlemeleri Yüksek Şûrası tarafından teftiş edilmesinin önünü açan yasa tasarısını onaylamıştı. İnsan hakları grupları, Sisi yönetiminin eleştirilebildiği son alanlardan biri olarak görülen sosyal medyadaki ifade özgürlüğünü, böyle bir yasayla hedef aldığını söylüyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir