• DOLAR 32.565
  • EURO 35.001
  • ALTIN 2451.391
  • ...
Yeni yargı paketinde tutuklulukta sınır iki yıl
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AK Parti tarafından, MHP’ye sunulan 38 maddelik taslak halinde olan yeni yargı paketine ulaşıldı. AK Parti'nin hazırladığı ilk pakette, ağır ceza mahkemelerinin görev alanına girmeyen suçlarda tutukluluk süresi 6 ay, terör ve cinsel saldırı gibi suçlarda ise 1 yıl 6 ay olarak belirlendi. Bu süre gerekçe gösterilerek 6 ay daha uzatılabilecek. Yeni yargı paketinde yer alan maddelerden bazıları şöyle:

ELEŞTİRİ SUÇ OLUŞTURMAYACAK
* Haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmayacak.
* Ağır ceza mahkemelerinin görev alanına girmeyen suçlarda tutukluluk süresi 6 ay olacak.
* Ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçlarda tutukluluk süresi 1 yıl olacak.
* Terör, cinsel saldırı, çocuk düşürtme, tehdit, şantaj, bir kişiyi alıkoyma gibi suçlarda da tutukluluk süresi 1 yıl 6 ay olurken, bu süre gerekçe gösterilerek 6 ay daha uzatılabilecek.
* Tutukluluk süreleri, 15 yaşını doldurmamış çocuklar bakımından yarı oranında, 18 yaşını doldurmamış çocuklar bakımından ise dörtte üç oranında uygulanacak.

AVUKATLARA YEŞİL PASAPORT
* Bölge adliye mahkemelerinin tehdit, suç işlemeye tahrik, suçu ve suçluyu övme, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama, Cumhurbaşkanına hakaret, halkı askerlikten soğutma ve silahlı örgüt suçlarına yönelik verdiği kararlar temyiz edilebilecek.
* Meslekte en az 15 yılı dolduran avukatlara yeşil pasaport verilecek.
* Hukuk fakültesi mezunlarının hâkim-savcı yardımcısı, noter yardımcısı olabilmeleri ve avukatlık stajına başlayabilmeleri için "Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı" getirilecek. Sınavlarda en az 70 puan alanlar başarılı sayılacak.

Kaynak: Yenişafak

Bu haberler de ilginizi çekebilir