• DOLAR 35.348
  • EURO 36.598
  • ALTIN 3011.51
  • ...
`Biz İnsanı Kerim Kıldık`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN- Üniversite öğrencilerinin yapıcı ve olumlu bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunacak entelektüellerle buluşturmak amacı ile gerçekleştirilen etkinliklerin ilkine YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Ziraat Bankası Van Bölge Başkanı Aziz Ercan Yıldızhan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Kazankaya ve Prof. Dr. Kenan Demirel, YYÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Murat Demirel, Özel Kalem Müdürü Doç. Dr. Yusuf Uzun, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
 
Konferansta açılış konuşması yapan Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Hayalimdeki Türkiye` projesinin önemine değinerek, projede Bir öğrencinin, bir sağlıkçının, bir öğretim üyesinin, bir valinin, bir müdürün, bir siyasetçinin hayalindeki Türkiye`yi de ele alacaklarını ve tüm bunları bir kitap haline getirip yayımlamayı düşündüklerini söyledi.
Programda bir konuşma gerçekleştiren Türkiye Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkan Yardımcısı Gazeteci-Yazar Cemal Uşşak, projenin hayırlara vesile olmasını diledi. zenci hakları savunucusu olarak tanınan Martin Luther King "I have a dream"(Benim bir hayalim var)" sözünü hatırlatan uşşak, Eğer Martin Luther King, 1960`larda benim bir hayalim var demeseydi veya ondan önce Rosa Park isimli bir hanımefendi zencilere ayrılmış olan tramvaydaki bölüme oturmayıp "ben de insanım, benim beyazlardan ne farkım var?" deyip gidip beyazların tarafında oturmakta direnmeseydi ve aylarca hapis yatmamış olsaydı, bugün en az Amerika şartları açısından Amerika vatandaşları, burada yaşayan zenciler bugün bu noktada olmayacaklardı" şeklinde konuştu.
 
"Biz İnsanı Kerim Kıldık"
Hayalindeki Türkiye`nin özgür, hür, kalkınmış, adil bölüşüm bir kavramını gerçekleştirmiş bir Türkiye olduğunu söyleyen Uşşak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu günlerde ve eskiden beri siyasilerimiz kalkınmışlık kriteri olarak hep kişi başına düşen milli geliri baz alarak konuşurdu. Son olarak katıldığım bir toplantıda Sayın Bakanımız bunun 12 bin dolar olduğunu söyledi. Yanımda bulunan bir akademisyen de abarttığını, farklı hesaplarla bu rakamın 6500 dolar olduğunu söyledi. Ben de farklı yerlerde bazı kesimleri için kişi başına düşen miktarın 14 bin dolar olduğunu okudum.Birinin cebine 500 bin dolar giriyor da belki Ercişli bir vatandaşın cebine 500 dolar bile girmiyor. Bunlardan ziyade toplumun geniş katmanları arasında adil bölüşümün sağlanmış olması lazım. Söylendiği gibi Türkiye`de bir İsviçre var, fert başına düşen gelir 60 Bin dolar civarında. Bir Almanya var, fert başsına düşen gelir 30 bin dolar civarında ama bir de Türkiye`de bulunan bir Bangladeş var, fert başına düşen gelir 200 doların altında. Bu gelire sahip olanların sayısı yakın dönemlerde yüzde 46 civarındaydı. Ama bu rakamın yüzde 30`lara düştüğünü söylüyorlar. Öyle olduğunu düşünüyorum ama önemli olan bu seviyenin daha da düşmesi. Kısacası Benim Hayalimdeki Türkiye`de, bu toprakların yetiştirdiği maneviyat önderi alimlerden Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri diyor ki "Saadet odur ki, toplumun tamamı eşit ve müreffeh içinde yaşasın". Bu işin tabi maddi boyutu. Ama bundan daha önemli olan, insan olmakla alakalı bir boyut. Ben insan olarak bu ülke vatandaşı olarak, istediğim gibi, inancıma göre yaşayabilir miyim? İstediğimi, istediğim şekilde ifade edebiliyor muyum? Kur`an-ı Kerim`de "Biz, insanı kerim kıldık" diyor, insanın onuru. Din niçindir? İnsan onurunu korumak içindir. " (Fırat Arslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir