• DOLAR 32.565
  • EURO 34.959
  • ALTIN 2445.563
  • ...
Taliban'dan 'Trump' açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Taliban müzakere heyetinin başındaki isim Şir Muhammed Abbas Stanikzay, BBC'ye verdiği özel röportajda, Afganistan'da barışın tesis edilmesi için tek yolun müzakerelerden geçtiğini söyledi.

ABD tarihinin en uzun savaşı olan Afganistan savaşını sonlandırmak için Taliban'la aylar süren müzakerelerin ardından, 8 Eylül'de bir Tweet atarak Camp David'de yapılması planlanan gizli görüşmeyi iptal ettiğini duyuran Trump, "Taliban ile imzalanması beklenen anlaşmanın çıkmaza girdiğini ve müzakerelerin öldüğünü" savunmuştu.

TRUMP'IN AÇIKLAMASI

Camp David görüşmesinin iptali için ise, 6 Eylül'de Afganistan'ın başkenti Kabil'de düzenlenen, bir ABD askerinin de öldüğü saldırıyı gerekçe göstermişti.

Taliban'ın yanlış bir şey yapmadığını söyleyen başmüzakerecisi Şir Muhammed Abbas "Onlar binlerce Talibanlıyı öldürdüğünü söylüyor. Ama aynı zamanda bir ABD askeri ölürse, böyle bir tepki vermeleri gerektiği anlamına gelmiyor. Çünkü iki taraf da ateşkes sözü vermemişti. Bizim açımızdan müzakere için kapılar açık. Umarım onlar da müzakerelerle ilgili kararlarını bir kez daha gözden geçirirler."

ABD 5400 ASKERİNİ ÇEKECEKTİ

Washington'ın başmüzakerecisi Zalmay Halilzad, 3 Eylül'de verdiği bir röportajda prensipte uzlaşılan bazı maddeleri açıklamıştı. Buna göre ABD, Afganistan'dan 20 hafta içinde 5400 askerini geri çekecekti. Taliban da karşılığında Afganistan topraklarının 'terör faaliyetleri' için kullanılmamasını garanti altına alacaktı.

BBC'ye konuşan başmüzakerecisi Şir Muhammed Abbas'a göre, anlaşma imzalandıktan sonra ateşkes de yürürlüğe girecekti.

Anlaşma için yapılan görüşmeler boyunca, saldırılar aynı yoğunlukta devam etti. Son olarak bu hafta Salı günü yapılan iki bombalı saldırıda, aralarında çocukların da olduğu en az 48 kişi hayatını kaybetti. 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir