İnsan Bedeni Organ Deposu Değildir
İzmir Üniversitesi ve Karabağlar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen konferansta İnsan Hakları konusu güncel örnekleri ile masaya yatırıldı.
İZMİR - İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Merdan Hekimoğlu, Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, Karabağlar Kaymakamı Veysel Özgür, Karabağlar İlçe Milli Eğitim Müdürü Latif Susuz, akademisyenler, okul müdürleri ve muhtarların katılımı ile düzenlenen konferansta \"İnsan Haklarına Genel Bir Bakış\" başlıklı sunum yaptı.
Konferans öncesi açılış konuşması yapan Rektör Erciyeş, özellikle son yıllarda dünya üzerinde yaşanan savaşların tüm insanlığı etkilediğini vurguladı ve \"İnsanlık, yüzyıllardan beri insan haklarının geçerli olduğu, savaşsız, sömürüsüz bir dünya özlemi içinde oldu. Bu özlem, bilimde ve teknolojide atılan dev adımlara karşın ne yazık ki yüzyılımızda da gerçekleşmiş değil. Ancak özellikle son 50- 60 yıl içerisinde insan haklarının bir yandan yaygınlık kazanması, yeni kuşak haklarla zenginleşmesi ve insan haklarının korunmasına ilişkin mekanizmaların oluşumu olumlu gelişmeler olmuştur\" dedi.
Konferans katılımcılarına hitap eden Karabağlar İlçe Milli Eğitim Müdürü Susuz ise insan haklarının, insan yaşamının sürdürülmesinin temelini oluşturduğunu vurguladı ve insan haklarının özü ile kabul edildiği bir dünyada yaşamanın herkesin özlemi olduğunu söyledi.
İnsan Bedeni Organ Deposu Değildir
Açılış konuşmalarının ardından söz alan Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hekimoğlu, 20 yüzyılın en önemli başarısının insan hakları fikrinin öne çıkarılması olduğunu söyledi. Konuşmasında insan hakları kavramının tarihsel gelişimi, din ve felsefe içindeki yerine değinen Hekimoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`ne taşınan güncel davalardan örneklerle konuşmasını sürdürdü. Organ nakli ve insan klonlanması gibi konuların insan hakları konusunda önemli tartışmalara neden olduğunu belirten Prof. Dr. Hekimoğlu, \"İnsanı organ deposu olarak araçsallaştıran organ nakli ve klonlama uygulamalarına şiddetle karşı çıkılmaktadır\" dedi.
İnsan hakları kavramının sürekli gelişen ve zenginleşen dinamik bir kavram olduğunu dile getiren Hekimoğlu, \"Artık internet kullanımı özgürlüğü bile pek çok ülke anayasasına anayasal bir hak olarak girmektedir\" açıklamasında bulundu. (İlyas Yıldız - İLKHA)