• DOLAR 32.462
  • EURO 34.781
  • ALTIN 2440.948
  • ...
İsraf eden ve nimetin kadrini bilmeyen bir neslin geleceği de karanlık olur  ÖNCE NİMET ŞUURU
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ERKAN YAVUZ - Doğruhaber

İstanbul Kadıköy Anadolu Lisesi'nde okulun ilk günü ortaya çıkan rezalet pes dedirtti. Lise 1. sınıfa başlayan öğrencileri karşılamak için okulun üst sınıfındaki öğrenciler tarafından simitler yere atıldı. Sosyal medyada yayınlanan görüntüler, toplumda büyük tepkiye neden oldu. Tepkiler üzerine İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, sözde etkinlik hakkında inceleme başlattı.

NİMETE SAYGISIZLIĞI GELENEK HALİNE GETİRMİŞLER

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kadıköy Anadolu Lisesi'ne ilk kez giriş yapan yeni öğrenciler, simit atılarak karşılandı. Kadıköy Anadolu Lisesi'nde eğitim öğretim yılının ilk gününde, okula giriş yapan ve çömez denilen öğrencilerin üzerine her yıl simit atılıyor. Yere atılan onlarca simit, temizlik görevlileri tarafından süpürülerek yerden toplandı. Sosyal medyaya düşen görüntüler büyük bir tepkiye neden oldu.

REZALETE İNCELEME BAŞLATILDI

Tepkiler üzerine İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kadıköy Anadolu Lisesindeki "etkinliğe" ilişkin inceleme başlattı. Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, lisede yeni eğitim öğretim yılı açılış töreni sırasında yapılan "etkinliğe" değinildi.

Açıklamada, "Kadıköy Anadolu Lisesinde, yeni eğitim öğretim yılı açılış töreni sırasında 'Liseye yeni başlayan öğrencileri karşılama' adı altında gerçekleştirildiği ifade edilen söz konusu 'etkinlik'le ilgili olarak müdürlüğümüzce inceleme işlemi başlatılmıştır." ifadeleri yer aldı.

SON DERECE PROBLEMLİ BİR DURUMDUR

Medyaya düşen görüntüleri gazetemize değerlendiren Eğitim Bir Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, “Öncelikle israfın her türlüsü kötüdür, dinimizce de haramdır. Çünkü nimetlerin her birisi birisinin kıymetini bilmediği şey başkası için çok büyük bir ihsanı oluşturur. Onun için de israf etmek/boşa götürmek insanlık için son derece problemli bir durumdur. Mesela şöyle diyelim; dünyada bir yerde insanlar yenilir içilir şeyleri boşa götürürken bir başka yerde açlıkla pençeleşen insanlar var, bir lokma ekmeği umuyor/bekliyor. Şimdi bu anlamda özellikle okullarımız aynı zamanda bir eğitim yuvası olduğu için yalnızca bilgi yükleyen müesseseler değil davranışları kazandıran ve onların hayatına/yaşamına dokunan güzel şeyleri onlara kazandırmak da okulların görevidir.” dedi.

ÖĞRENCİ EKMEĞİN KIYMETİNİ ÖĞRENMELİ Kİ EĞİTİMİN BİR ANLAMI OLABİLSİN

Selvi şöyle konuştu; “Şimdi bu bağlamda değerlendirdiğimiz zaman çocuklarımızın nimetin kıymetini bilmesi, israftan kaçınması ve her şeyin verimli/doğru kullanımına dair alışkanlıkları okul çağlarında öğrenerek yetişmesi gerekir ki o zaman eğitimin bir anlamı olabilsin. Bu anlamda da biz özellikle şunu biliyoruz; mesela dünyanın bir çok yerinde tartışılan şeylerden birisi de dünyadaki ekmek israfının dünyanın bir başka yerinde ne kadar insanın hayatına önemli imkan sunduğunu hayatını devam ettirmesine sağladığı faydayı konuşuyor. Onun için de zaten yeryüzünü ifsat eden en önemli şeylerden birisi de; bir yerde sefahat alır başını gider ve hoyratça nimetler ayaklar altında çiğnenir, bir başka yerde de sefalet diz boyu olur bir lokma ekmek için insanlar büyük badirelerle/zahmetlerle mücadele ederse orada o toplum ifsat olur. Onun için de hepimizin insanca yaşayabileceği bir imkana kavuşması Allah’ın verdiği nimetlerin adil paylaşımıyla mümkün olabilir.”

İSRAFA ÖRNEKLİK OLUŞTURACAK HER ŞEY KÖTÜDÜR

“Bu anlamda da israfa/boşa götürmeye kaynaklık edecek/örneklik oluşturacak her şey kötüdür ve tedbirinin alınması gerekir.” diye konuşan Selvi son olarak şunları söyledi; “Her birimiz bizim değerini bilmediğimiz şeyin bir başkasının yaşamını kurtaran büyük bir imkanı sunduğunu bilmemiz ve bu çerçevede kullanabildiğimiz/kullandığımız helal olarak bize bahşedilmiş şeyden faydalanırken bunun fazlasını boşa götürmeden başkasının da faydasına sunabilmek önemlidir. Hiçbir nimet küçümsenip değersizleştirilmemeli ve bir çöp muamelesi görmemelidir. Bunun için özellikle gazete olarak sizin de yayıncı olarak bu konudaki duyarlılığı öne çıkarmanızdan dolayı da sizleri tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum.

İnşallah bunlar insanların zihninde olumlu bir iz bırakır. İsraf toplumu değil, paylaşımcı nimetin kıymetini bilen, Allah’ın verdiği nimetlerin hepimiz için şükredilmesi gereken bir kıymet olduğunu biliriz inşallah.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir