"Yürüyen adam" hala işsiz!
Geçtiğimiz yıl Mardin'den Ankara'ya yaya olarak yürüyüş başlatarak yaşadığı mağduriyetlere dikkat çeken Şeyhmus Bağış, yetkililerden iş istiyor.
Nüfus kayıtlarında 14 yıl ölü gözüken ve bu süre zarfında 2 çocuğu ile eşi vefat eden, hem işini hem de evini maddi imkânsızlar yüzünden kaybeden Mardinli Şeyhmus Bağış, yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için Mardin'den Ankara'ya doğru başlattığı hak arama yürüyüşüne, geçen yıl taleplerinin yerine getirilme sözü üzerine Şanlıurfa'da son vermişti. Kendisine verilen daimi iş sözünün yerine getirilmediğini iddia eden Bağış, yetkililerden iş istedi.
Mardin merkez Artuklu ilçesi Ortaköy Mahallesi'nde ikamet eden 50 yaşındaki Şeyhmus Bağış, Irak'a yük taşıyan araçlarda şoförlük yaparken 2002 yılında pasaport süresini uzatmak için gerekli olan T.C. kimlik numarasını öğrenmek amacıyla gittiği nüfus müdürlüğünde 1998'de öldüğünü öğrenmişti.
Ölmediğini ispatlamak için hukuk mücadelesi başlatan Bağış, 2012 yılında açtığı davayı kazandı. Bu süre zarfında başına gelmeyen kalmayan Bağış, pasaport ve ehliyetine el konulduğu için ailesinin geçimini sağladığı TIR şoförlüğünü yapamaz hale gelmişti.
Geçinebilmek için aracını satan Bağış, daha sonra oturduğu evi de satınca derme-çatma bir evde yaşam mücadelesi vermeye başlamıştı.
Sağlık hizmetlerinden de yararlanamayan Bağış, bu süreçte yeşil kart çıkaramadığı için hastalanan eşi Tenzile Bağış ve 2 çocuğunu da kaybetti.
Kimliksizlik yüzünden büyük acılar yaşayan Bağış, yaşadığı mağduriyetin giderilmesi ve kendisine iş verilmesi için 15 Aralık 2018'de Mardin'den Ankara'ya hak arama yürüyüşü başlatmıştı.
Yaşadığı mağduriyetlere dikkat çekmek amacıyla Ankara'ya yürüyen Bağış, başlattığı yürüyüşü Şanlıurfa'da sonlandırarak evine dönmüştü. Bağış, verilen daimi iş sözünün yerine getirilmediğini ileri sürerek, iş istediğini belirtti.
Bağış, "Yaşadığım mağduriyetler nedeniyle geçen yıl Ankara'ya yürüyüş başlatmıştım, ancak mağduriyetin giderileceği yönünde bilgi alınca Şanlıurfa'dan sevinçle geri döndüm. Bana daimi iş verecektiler ama vermediler. Ben 20 yıldır bazı kurumların mağduruyum. Ben şöhret için yollara düşmedim, hakkımı aramak için Ankara'ya gidiyordum. Bana sadece iş versinler, iş istiyorum. 20 yıllık bir mağduriyet var. Ailem paramparça oldu. Kimi hayatından oldu, evimden oldum. Bu saatten sonra aileme, çocuklarıma bakmak istiyorum. İş istiyorum, çalışmak istiyorum." dedi. (M. Salih Keskin–İLKHA)