Pakdemirli: Barajlardaki doluluk oranı memnuniyet verici
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu yıl görülen yağışlarla birlikte içme, sulama ve enerji maksatlı barajlarda doluluk oranlarının memnuniyet verici olduğunu söyledi.
Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bu yıl gelen yağışlarla birlikte barajlardaki doluluk oranlarında görülen artışın, ülke genelinde su sıkıntısı yaşanmayacağını gösterdiği ifade edildi.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada; "Su seviyesi 2018 yılında düşen barajlarda bu sene itibariyle artış yaşanıyor. Bu yıl 1 Ekim 2018–03 Eylül 2019 tarihleri arasında Türkiye genelinde kümülatif yağışlar ortalamasında uzun yıllar ortalamalarına göre yüzde 19.4, 2018 yılına göre ise yüzde 18.8 oranında artış meydana geldi." ifadelerine yer verildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı açıklamasında, "Ülkemizin en büyük barajlarından olan Atatürk Barajı'nda geçen yıl yüzde 21 olan doluluk oranı bu yıl itibariyle yüzde 53,8 seviyesine, Karakaya Barajı'nda yüzde 25,5 seviyesinde olan doluluk yüzde 69 seviyesine, Keban Barajı'nda geçen yıl yüzde 50 seviyesinde olan doluluk bu yıl yüzde 79 seviyesine çıkmıştır. Bununla birlikte, İşletmede olan 246 adet sulama maksatlı barajda doluluk oranı yüzde 55,3 yine işletmede olan 122 adet enerji maksatlı barajda ise doluluk oranı yüzde 59,7'dir." ifadeleri kullanıldı.
Bakanlık açıklamasında, bu yıl Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa'daki içme suyu barajlarında geçen seneye göre yüzde 4,5 oranında daha fazla suyun mevcut olduğu belirtildi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 'Su hayattır, en önemli kaynaktır.' diyerek suyun başta tarım olmak üzere her alanda tasarruflu kullanılması uyarısında bulundu.
Bakan Pakdemirli, "Bulunduğumuz coğrafyada ortalama olarak her 7 yılda bir kuraklık hadisesi görülüyor. Bu sebeple, su zengini bir ülke olmadığımız için de tasarruflu sistemleri tercih etmeliyiz. Kullanılan suyun yüzde 74'ünü sulamada, geri kalanını ise içme, kullanma ve sanayide kullanıyoruz. Bu sebeple en büyük su tasarrufu sulamada yapılabilir. 2003'ten itibaren eski sistemleri terk ederek modern sulama sistemlerini hayata geçirmeye başladık. Borulu sistemlerle yapılan yağmurlama ve damlama metotlarıyla sulamada yüzde 60'ın üzerinde tasarruf yapılabiliyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)