• DOLAR 32.557
  • EURO 34.969
  • ALTIN 2457.034
  • ...
İngiltere muhalefeti Jeremy Corbyn liderliğinde anlaşmasız Brexit'e karşı harekete geçti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İngiliz İşçi Partisi lideri Corbyn'in buluşacağı muhalif isimler şu şekilde:

- Liberal Demokratların lideri Jo Swinson

- İskoç Ulusal Partisi'nin lideri Ian Blackford

- Galler Partisi Plaid Cymru'nin parlamentodaki lideri Liz Saville Roberts

- İngiliz Yeşil Partisi lideri Caroline Lucas

  

- Bağımsız Değişim Grubu lideri Anna Soubry

Sky News'ten Jon Craig'in haberine göre Corbyn'in çağrısı İngiliz Muhafazakar Partili Caroline Spelman ile Dominic Grieve ve bağımsız vekil Tory Nick Boles tarafından reddedildi.

Brexit için anlaşma sağlanamamasına rağmen Başbakan Boris Johnson'ın danışmanını Brüksel'e gönderdiği ortaya çıkmıştı.

Başbakan Boris Johnson'ın Avrupa danışmanı David Frost, önceki Başbakan Theresa May ile yapılan plana alternetif olabilecek planları görüşmek üzere ABD yetkilileriyle bir araya gelecek.

İngiliz ve AB yetkilileri arasındaki görüşmelerin, başbakanın geçen hafta Berlin ve Paris'e yaptığı ziyaretlerin ardından hızlandırıldığı belirtiliyor.

JOHNSON UMUTLU

Fransa/Biarritz'daki üç günlük G7 zirvesinin sonunda kapanış konuşması yapan Boris Johnson, Brexit meselesine değinerek, “AB'nin sonunda bir anlaşmaya varma eğiliminde olduğunu düşünüyorum” dedi.

Konuşma sırasında Brexit meselesi kapsamında İşçi Partisi lideri Corbyn'i eleştirdi.

Corbyn, Johnson'a anlaşmasız Brexit'e karşı pervasız tutumunun İngiltere'yi Trump ve ABD şirketlerinin merhametine bıraktığını söyledi:

"Anlaşma yapılmayan bir Brexit'in neden olduğu kaos ve belirsizlik, spekülatörlerin pound karşısında bahse girmesi için potansiyel bir altın madeni."

"Johnson trump'a yaklaşıyor çünkü anlaşmasız bir Brexit gerçekten bir Trump-anlaşmalı Brexit. Egemenliğe geri dönmeyecek, bizi Trump'ın merhametine ve büyük ABD şirketlerinin dişleri arasına sokmayacak, çelik endüstrimiz için ölüm olmayacak..."

"ANLAŞMAYI DURDURMANIN EN BASİT YOLU ERKEN GENEL SEÇİM"

Jeremy Corbyn, Johnson'ın 17 Ekim'de erken seçim arayabileceğini söyledi. Corbyn'e göre BRexit anlaşmasız gerçekleşecekse bunu durdurmanın en basit ve demokratik yolu erken genel seçim. Fakat Corbyn, diğer ihtimalleri de elemediğini söyledi.

Brexit'in kesinleşen tarihi ise 31 Ekim. İngiliz parlamentosu, 29 Mart'ta gerçekleşmesi gereken anlaşmasız Brexit'i yasa çıkartarak engellemiş, hükümet, AB'nin de onayıyla Brexit'i 31 Ekim'e ertelemişti.

İşçi Partisi'nin Brexit sözcüsü Sir Keir Starmer, Jeremy Corbyn'in geçici Başbakan olma ihtimaliyle ilgili endişeleri gidermek istedi: "Bu kişisel değil, eğer güvensizlik varsa muhalefet partisi bir hükümet kurmaya çalışmalı. Corbyn haklı."

Corbyn'in görüşme teklifini ilk etapta kabul etmeyen Liberal Demokratların lideri Jo Swinson, Salı günü yaptığı açıklamada, "Vaktimize odaklanmamız ve çalışma şansı olmayan çözümlerle uğraşmamamız gerektiğini düşünüyorum" dedi.

İskoç Ulusal Partisi'nin lideri Ian Blackford, "Zaman tükeniyor. Tüm tarafların politikacılarının farklılıklarını bir kenara bırakmaları ve Bay Johnson'ın İngiltere'yi bir Brexit uçurumuna sürüklemesini önlemek için etkili bir şekilde çalışmaları gerekiyor" dedi.

Plaid Cymru'nun lideri Gallerli siyasetçi Adam Price, "Taraflar arası toplantıya açık bir zihinle ve sağlıklı bir şüphecilikle yaklaşıyoruz.  Bay Corbyn, AB'de kalmak konusunda taahhütte bulunmadıkça, onu destekleyemeyeceğimizi anlamalıdır. Daha geçen hafta Bay Corbyn, İşçi Partisi liderliğinde bir hükümetin, ikinci bir referandumda AB'de kalmak için çalışacağı konusunda onayını vermedi" dedi. Price, ayrıca partisinin "diğer tüm muhalefet partileriyle işbirliği içinde çalışmak ve felaketle sonuçlanacak bir Brexit'i önlemek için elinden gelen her şeyi yapmaya kararlı olduğunu" da sözlerine ekledi.

Brexit sürecinin Birleşik Krallık'ın İngiltere haricindeki her üç üyesiyle de ciddi krizlerin kapısını araladığı biliniyor. AB'den ayrılmanın gerçekleşmesi halinde İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda orta vadede Birleşik Krallık ile ilişkileri tekrar gözden geçirmek isteyecek.

Brexit referandumunda Galler'de “AB'de kalalım” diyenlerin oranı yüzde 47,5'ti.

BBC'den Iain Watson'ın aktardığına göre tarafların toplantı sonrası yaptığı ortak açıklamada anlaşmasız Brexit'i önlemenin pratik yollarını bulmak için birlikte hareket etme konusunda uzlaşma sağlandı.

Bununla birlikte, muhalefet liderlerinin çoğu bu toplantının vurgusunun bu seçeneklerden birincisi olduğunu söylüyor. O da Brexit sürecinin uzatılmasını istemek ve sonuçta bir anlaşma yapmak istediğini ifade etmesi için Boris Johnson'ı Brüksel'e göndermek

Bu haberler de ilginizi çekebilir