• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Hafter güçleri, Trablus ve çevresinde zafer ilan etti!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mareşal Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO) kuvvetleri, 26 Ağustos'ta Fayiz el-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) yanlısı milislere karşı başkent Trablus ve çevresinde gerçekleştirdiği savaşlarda önemli bir ilerleme kaydettiğini açıkladı.

Serrac'a yakın kaynaklar, Fayiz el-Serrac'ın ABD Afrika Kuvvetleri Komutanlığı (AFRICOM) yetkilileriyle görüşmek üzere sürpriz bir ziyaretle Tunus'a gitti.

LUO'ya ait savaş medya bölümü, kuvvetlerinin Geryan şehrini kontrol etmeye yaklaştığını ve farklı eksenlerde ilerleme kaydettiğini belirtti. Medya bölümü, geçen pazar akşamı Geryan şehri eteklerinde Gut el-Rih bölgesinin kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu.

Orduya bağlı el-Kerame Operasyon Odası tarafından yapılan açıklamada, ordu kuvvetlerinin ilerleyişi ortasında Hemir bölgesindeki iki zırhlı aracın imha edildiğini ifade etti.

Merkez, ordu kuvvetlerinin Buzyan bölgesindeki milis direnişinin yok edilmesi sonrasında Geryan şehri merkezine doğru ilerledi. Ordu hava kuvvetleri, terörist milislerin ve paralı askerlerin Mağaribe ve Ğan bölgesinde teröristlere mensup milis ve paralı askerlerin mevzilerini doğrudan hedef aldıklarını belirtti.

Bu arada Serrac hükümeti, Geryan'daki kuvvetlerine askeri takviyede bulunduklarını açıkladı. UMH'ye bağlı Geryan'ı Koruma Gücü, söz konusu askeri takviyeyi “oldukça büyük” olarak nitelerken, yayınladığı kısa bir bildiride de üyelerinin el-Mağaribe bölgesi başta olmak üzere Geryan çevresindeki Ulusal Ordu kuvvetlerine karşı meydana gelen şiddetli çatışmalarda “zor bir durumla” karşı karşıya olduklarını ifade etti.

 Fayiz el-Serrac milisleri tarafından yürütülen Burkan el-Gadab (Öfke Volkanı) operasyonu sözcüsü Mustafa el-Macai, 26 Ağustos'ta yerel medya organlarına yaptığı açıklamada, güçlerinin Geryan şehri çevresindeki tüm alanlarda orduya karşı saldırı başlattığını, 26 Ağustos'ta erken saatlerde geri çekildikleri bazı alanların kontrolünü yeniden sağladıklarını duyurdu.

UMH'ye bağlı birliklerin Sözcüsü Muhammed Kanunu, hükümet yanlısı milislerin geçen pazar akşamı Geryan'ın güneydoğusundaki Gut el-Rih bölgesindeki ordu kalıntılarını takip ettiklerini belirtti.

Haziran ayı sonlanmadan önce Serrac hükümetine bağlı milisler, yaklaşık 5 aydır devam eden başkente saldırılarında LUO güçlerinin ana tedarik üssünü içeren, başkent Trablus'un güneyindeki Geryan'ın kontrolünü yeniden sağlamıştı.

Nafusa Dağlarının başkenti olarak nitelendirilen şehir, Trablus'un yaklaşık 90 km güneyinde bulunuyor ve LUO'nun ileri üssü sayılıyor.

Ordunun Geryan'ı ele geçirmesi ise Serrac milislerine büyük bir darbe oldu. Aynı şekilde ordunun Trablus'un güneyinde ortaya koyduğu sıkı savunmaları kırmak için ordu güçleri karşısında bir yol açtı.

Serrac milisleri, başkent saldırılarında ikinci ana üs sayılan, ordu kuvvetlerinin kontrol ettiği Trablus'un güneydoğusundaki Tarhuna kentini işgal etmekle tehdit ediyor.

SERRAC HÜKÜMETİ SALDIRILARI KINADI

Serrac hükümetine bağlı Sağlık Bakanlığı, binlerce kişiyi tehlikeye atan, yerinden etme ve ölümle sonuçlanan, sivil tesisler, mahalleler ve vatandaşlara yönelik sistematik saldırıları kınadı.

Bakanlık, el-Kerimiye bölgesinde sivil bir aracın hedef alınması sonucunda 4 vatandaşın öldüğünü belirtti. Yerel ve insan hakları yasalarına göre savaş suçu sayılan bu eylemlerin ciddiyetine dikkati çeken bakanlık, ilgili makamlara da duruma müdahale çağrısında bulundu.

Başkent Trablus'taki Serrac hükümetine sadık Devlet Yüksek Konseyi, üyelerinin, geçen pazar akşamı düzenlenen bir toplantıda Konsey'in 2015 yılı sonunda Fas'ın Suheyrat kentinde imzalanan siyasi anlaşmada 7 egemen unsurun, resmi bir lider hususunda Temsilciler Meclisi'yle bir anlaşma sağlanan kadar görevde kalması hususunda konseyin karar alması için oy kullandığını söyledi.

Konsey, yaptığı açıklamada, Trablus'a karşı askeri ve siyasi saldırıları reddetmeye devam edeceklerini vurguladı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir