• DOLAR 32.338
  • EURO 35.184
  • ALTIN 2241.414
  • ...
Çocuklara ‘Denver Gelişim’ testi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Batman’ın 19 Mayıs Mahallesi Sağlıklı Hayat Merkezinde çocuklara ‘Denver Gelişim’ testi yapıldığı bildirildi. Açıklamada, 0-6 yaş grubu çocukların gelişim ve geriliklerinin erken tanınması için, Denver II Gelişimsel Tarama Testinin ücretsiz olarak uygulandığı ifade edildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, çocuklarda gelişme geriliklerinin erken farkedilebilmesi için sosyal, bilişsel, fiziksel ve dil gelişimlerinin belirli aralıklarla değerlendirilmesi gerektiğini, bunun için 0-6 yaş grubu çocukların gelişimlerinin takip edildiğini söyledi.

Pamukçu, “Çocukların bazen 2 yaşından sonra konuşamadığı, yürüyemediğinin ortaya çıktığı, bazı durumlarda ise okula başlayıp yaşıtlarıyla benzer gelişim özellikleri gösteremedikleri anlaşıldığında yardım almaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun önüne geçmek için, erken dönemde yapılan gelişim tarama testi ile çocuğun var olan potansiyeli en yüksek düzeyde belirlenmektedir. Önleyici sağlık hizmetleri kapsamında 0-6 yaş grubu çocukların gelişim takipleri çocuk gelişimi uzmanları tarafından yapılmaktadır.” diye konuştu.

Gelişimsel gerilik tespit edilen çocukların takibe alındığını belirten Pamukçu, “Böylece çocuklar erken dönemde desteklenebiliyor. Teknoloji bağımlığı, tuvalet eğitimi ve okul başarısızlığı konularında da yine ailelere danışmanlık yapılmakta olup, hep birlikte bunun üstesinden gelebilmek için kolektif bir şekilde hareket edilmektedir. Tüm bu hizmetler ücretsiz yapılmakta olup, aile ve çocukları için istenilen sonuçların alınmasına da ayrıca özen gösterilmektedir." dedi.(Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir