• DOLAR 32.568
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2445.144
  • ...
'Güvenli Bölge'de Sinir Harbi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İBRAHİM SEVGİLİ / DOĞRUHABER

ABD ile Türkiye arasında devam eden “Güvenli Bölge” görüşmeleri devam ederken taraflardan gelen açıklamalar net bir mutabakatın olmadığını gösteriyor. Türkiye 30 km derinlik şartını koşarken ABD ise Münbiç modeli bir planla Türkiye’yi oyalamaya çalışıyor. Bütün bu açıklamalar kamuoyunda “Güvenli Bölge”de sinir harbi sürüyor yorumunu beraberinde getirdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada “Bu süreç Münbiç gibi olmayacak, buna müsaade etmeyeceğiz. Bir oyalama sürecine kesinlikle müsaade etmeyiz. Çünkü bu bizim için hayati derecede önemli bir güvenlik meselesidir." ifadelerini kullanmıştı.

ÇAVUŞOĞLU: TRUMP'IN 20 MİL SÖZÜ VAR

Çavuşoğlu, ABD ile güvenli bölge mutabakatına ilişkin, "Henüz detaylandırılması gereken birçok konu var." dedi. Suriye sınırında ABD ile tesis edilmesi planlanan “güvenli bölge”yle ilgili soru üzerine Çavuşoğlu, teknik ve istihbari düzeydeki çalışmalardan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve kendisinin açıklamalarda bulunduğunu hatırlattı. Çavuşoğlu, "Ön mutabakatın bir başlangıç olduğunu söyledik." diyerek, şöyle devam etti: "Henüz daha detaylandırılması gereken birçok konu var. Bunun için müşterek harekat merkezinin kurulmasını kararlaştırdık. ABD'den bu merkezin kurulması için bazı askerlerin gelmekte olduğunu sizler de takip ediyorsunuzdur. İnsansız hava araçlarımız bölgede uçuşlarına başladı. Buralarda tabii ki gözlem noktaları olacak, birlikte devriyeler de gezilecek ama bunlar işin bir detayı. Buradaki amaç bir güvenli bölgenin oluşturulması ve Trump'ın da burada '20 mil sözü' vardır ve bu güvenli bölgeden de YPG ve PKK'lıların çıkartılmasıdır ancak o zaman güvenli bölge olabilir."

"MÜNBİÇ'TE BİR OYALAMAYA GİTTİLER, SÖZLERİNİ TUTMADILAR"

Bu bölgenin istikrara kavuşturulması, burada yaşayan kişilerin bölgeye geri gönderilmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, başta Suriyeli Kürtler olmak üzere dönmek isteyen Suriyeli mülteci bulunduğunu söyledi. Çavuşoğlu, bu kişilerin orada kendilerini güvende hissetmediğini, YPG'nin bu kişileri zorla gönderdiğini ifade etti. "Burada başından beri söylediğimiz bir şey var, ABD'nin bir oyalama taktiğinin geçerli olmayacağıdır." diyen Çavuşoğlu, şunları söyledi: "Maalesef Münbiç'te böyle bir oyalamaya gittiler, sözlerini tutmadılar. Geçenlerde de yine tırlarca silahları getirdiler. Burada bir, samimi olmaları gerekiyor, iki, bir oyalama sürecinin Türkiye tarafından tolere edilmeyeceğini anlamaları gerekiyor. Başlangıç ilk adım doğru ama bunu nihayete kavuşturmamız gerekiyor. Yapılan ve yapılacak çalışmaların amacı budur."

ABD HEYETİ ŞANLIURFA'DA İNCELEMEDE BULUNDU

ABD Avrupa Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Korgeneral Stephen Twitty, “Güvenli Bölge”ye yönelik Müşterek Harekat Merkezi çalışmaları kapsamında Şanlıurfa'da incelemelerde bulundu. Milli Savunma Bakanlığının Twitter adresinden, Korgeneral Twitty'nin Güvenli Bölge kapsamındaki ziyareti hakkında açıklama yapıldı. Açıklamada, ABD ile koordineli bir şekilde Suriye'nin kuzeyinde tesis edilmesi planlanan “Güvenli Bölge” kapsamında ABD Avrupa Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Korgeneral Stephen Twitty'nin, Genelkurmay Başkanlığı'ndaki görüşmelerini müteakip Şanlıurfa'da incelemelerde bulunduğu bildirildi.

HAREKAT MERKEZİ'NİN KURULUM ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Suriye'nin kuzeyinde “güvenli bölge” tesisine yönelik çalışmalar kapsamında ABD'li 6 kişilik heyet ile Müşterek Harekat Merkezi'nin altyapı kurulum çalışmalarına başlandığı belirtilmişti. Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Suriye'nin kuzeyinde ABD ile koordineli şekilde tesis edilmesi planlanan “güvenli bölge” kapsamında Şanlıurfa'da kurulacak Müşterek Harekat Merkezi'nin faaliyete geçirilmesine yönelik çalışmalara devam edildiği bildirilmişti. Şanlıurfa'ya gelen ABD'li 6 kişilik heyet ile altyapı kurulum çalışmalarına başlandığı, kritik fonksiyonların tesisinin sağlandığı kaydedilen açıklamada, "Müşterek Harekat Merkezinin tesisi ve faaliyetlerinin bir an önce başlamasına yönelik çalışmalar zaman gecikmesine mahal vermeden sürdürülüyor." ifadelerine yer verilmişti.

SDG: GÖRÜŞMELERE DOLAYLI OLARAK DAHİLİZ

PYD’nin kontrolündeki Suriye Demokratik Güçleri'nden de (SDG) “Güvenli Bölge” açıklaması geldi. SDG komutanı Mazlum Abdi, Türkiye ile ABD arasında yürütülen görüşmelerlerde Amerikan tarafı aracılığıyla kendi önerilerini gündeme getirdiklerini, görüşmelere dolaylı olarak dahil olduklarını söyledi. SDG'ye yakın Hawar haber ajansına konuşan Abdi, bu yılın başından beri görüşmelerde Türkiye tarafının ve kendi görüşlerinin ele alındığını belirterek "Amerikalılar arabulucu rolü oynuyor. Bize Türk devletinin görüşlerini iletiyorlar, Türkiye'ye de neyi kabul ya da ret ettiğimizi söylüyorlar. Aynı zamanda bizim vizyonumuzu Türk devletine anlatıyor, Türkiye'nin neyi kabul edip neyi etmediğini bize iletiyorlar. Bu şekilde gidiyor. Son görüşmelerde müzakerelerin süreceği garantisi verildi" şeklinde konuştu. ABD ile Türkiye'nin kamuoyuna açıkladığı üç maddenin, tüm tarafların üzerinde mutabık kaldığı bir temel olduğunu söyleyen Abdi, ancak hala çok sayıda detay üzerinde görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.

“SINIRIN TÜMÜNÜ KAPSAMALI”

Güvenli bölgenin sınır boyunca Fırat ile Dicle arasındaki tüm sınır bölgesini kapsamasını istediklerini, belirli bölgelerin dahil edilmesine sıcak bakmadıklarını belirten Abdi, “Bir anlaşma olacaksa tüm Kuzey Suriye'yi kapsamalı. Kuzey ve Doğu Suriye tek bir bölge ve aralarında bir fark yok. Serekaniye ile Tel Abyad arasında çoğunluğu Arap nüfusun oluşturduğu doğru, ama yine de Suriye'nin bir parçası. Belirli bir bölge üzerinde bir anlaşma olacaksa bunu kabul etmeyiz.” ifadelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir