• DOLAR 32.251
  • EURO 35.036
  • ALTIN 2490.543
  • ...
"Kurban Allah’a yakınlaşmaktır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Peygamberler Şehri, Hazreti İbrahim’in yaşadığı ve Nemrut tarafından ateşe atıldığı Şanlıurfa'da, Kurban Bayramı namazı heyecanı yaşandı.

Bayram namazını eda etmek isteyen vatandaşlar, sabah namazının ardından çocukları ile birlikte camilerin yolunu tuttu.

Şanlıurfalılar, bu bayramda manevi havasından dolayı Hazreti İbrahim’in makamının bulunduğu Balıklıgöl Dergâh Camii, Balıklıgöl yerleşkesindeki camiler ve Eyüp Peygamber Camii’ni tercih etti.

Balıklıgöl Dergâh (Mevlid-i Halil) Camii içerisinin namaz saatinden önce dolmasından dolayı vatandaşlar cami avlusuna serdikleri hasırlar üzerinde bayram namazını kıldı.

Bayram namazından önce bayram vaazında cami cemaatine hitap eden Eyyübiye İlçe Vaizi Mehmet Emin Çiftçi, Hazreti İbrahim, oğlu Hazreti İsmail, eşi Hazreti Hacer’in Allah tarafından çeşitli imtihanlardan geçirildiğini belirterek, Hazreti İbrahim ailesinin Allah’a karşı tam bir teslimiyet içerisinde olduğuna değindi.

"Kurban bayramında kişinin yapacağı en güzel amel kurban kesmektir"

Kurban’ın önemine değinen Çiftçi, "Kurban Allah’a yaklaşmaktır, kurbiyettir. Hükmü konusuna değinecek olursak en güzel örnek, model Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’dir. İslamiyet nasıl yaşanılır mümin nasıl olur bizzat yaşayarak bize örnek olmuştur. Her konuda olduğu gibi kurban konusunda da Hazreti Peygamber bize en güzel örnektir. Kurban kesmenin hükmü Kevser Suresi’nde, ‘Rabbin için namaz kıl ve kurban kes’ deniliyor. Yüce Allah bizlere birçok imkân ve nimet vermiştir. O nimetlere karşı şükür gerekir. Şükür ile namaz, kurban ve infakla olur. Hanefi mezhebinde kurban kesmek vaciptir. Diğer mezheplerde sünneti müekkededir. Hazreti Peygamber Mekke’den Medine’ye hicret ettikten sonra her sene iki koç kurban etmiştir. Kurbanları bizzat kendisi kesmiştir. Yine Efendimiz, Kurban bayramında kişinin yapacağı en güzel amelin kurban kesmek olduğunu belirtmiştir." diye konuştu.

Çiftçi, vaazında sonunda bayram namazının nasıl kılınacağı ile ilgili cami cemaatine bilgi vererek, namazın kılınışını uygulamalı olarak anlattı.

Saatlerin 06.13’ü göstermesiyle birlikte Şanlıurfalılar bayram namazı için saf tuttu. Bayram Namazı Dergâh Camii İmam-Hatiplerinden Hafız İbrahim Onat kıldırdı.

Bayram namazının ardından bayram hutbesine geçildi. Bayram hutbesini Dergâh Camii İmam-Hatiplerinden Ömer Kahvecibaşı okudu.

"Bayramlar, teslimiyeti kuşananlara rabbimizin bir ikramıdır"

Kurban Bayramı’nda yapılacak en güzel ibadetin kurban kesmek olduğunu belirten Kahvecibaşı, "Bugün, Kurban Bayramı; Allah’a kulluğumuzu arz ettiğimiz, verdiği nimetlerine şükür ettiğimiz müstesna bir vakit… Hazreti İbrahim’in imanını, Hazreti Hacer annemizin sadakatini, Hazreti İsmail’in teslimiyetini kuşananlara rabbimizin bir ikramıdır. Hacılarımızın Arafat’tan Müzdelife’ye,  oradan Mina’ya gidip şeytanı taşladığı, ziyaret tavafı yapıp hacı olmanın huzur ve mutluluğunu yaşadığı mübarek bir gün. Bugün İslam’ın nişanelerinden olan kurban ibadetini eda ederek rabbimize yaklaştığımız nadide bir zaman dilimi… İşte,  böyle bir bayram sabahında Peygamber Efendimiz namazını kılmak için evinden çıktı,  namazını kılacağı mescide varınca ashabına şöyle seslendi: ‘Bugün ilk işimiz bayram namazını kılmak, sonra kurban kesmektir. Böyle yapanlar sünnetime uygun davranmış olur." şeklinde konuştu.

Hutbenin ardından eller semaya açılarak tüm İslam coğrafyasında yaşanan zulümlerin bitmesi için dualar edildi.

Yapılan duanın ardından cami cemaati cami içerisinde halka oluşturarak bayramlaştı.

Buradaki bayramlaşmaya Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş, Ak Parti Şanlıurfa İl Başkanı Bahattin Yıldız ve cami cemaati katıldı.

Bayramlaşma sırasında izdihama sebep olmasından dolayı cami içerisinde özel bölümde muhafaza edilen Peygamber Efendimizin Sakal-ı Şerifi ve Kadem-i Şerifi ziyarete kapatıldı.

Bayram namazını kılan vatandaşlar ölmüş yakınlarını ziyaret etmek amacıyla mezarlıklara akın etti.

Şanlıurfa'da, Valiliğin organize ettiği bayramlaşma programının Vilayet Şeref Salonu'nda saat 14.30 ile 15.00 saatleri arasında yapılacağı öğrenildi. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir