“Kurban kesmenin yanında akrabalar ziyaret edilmeli”
Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, kurban ibadetinin kişinin Allah'a yakınlaşmasını sağlamakla birlikte toplumda kardeşlik, dayanışma ve yardımlaşma bilincinin gelişmesine de katkı sağlayan bir ibadet olduğunu söyledi.
Kurban ibadetinin ve bayramının önemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, bayramda kurban kesmenin yanında akrabaların ziyaret edilmesinin önemine değindi.
Hükmü Kur’an ve sünnetle sabit olan kurban ibadetinin, insanın Allah’a yaklaşmasına vesile olan ve içinde de Hazreti İbrahim ve Hazreti İsmail’in hatırası bulunan mali bir ibadet olduğuna dikkat çeken Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, gücü yeten herkesin bu ibadeti yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.
Kurban kesmenin bir itaat, ihlâs, teslimiyet ve fedakârlık olduğunu ifade eden Çelik, kurban ibadetinin İslam’da çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
“Deki, şüphesiz benim namazım, ibadetlerim hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi olan Allah içindir.” şeklindeki Enam Suresinin 162’inci ayetine atıfta bulunan Çelik, insanların yaptıkları bütün ibadetleri Allah’ın rızasını kazanmak için yapması gerektiğini belirtti.
“Rabbimiz kurban keserek kendisine yakınlaşmamızı istiyor”
Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in kurban kestiğini belirten Çelik, “Kurban Bayramı’ndaki kurbanlar Allah’ın bize verdiği hediyelerdir. Rabbimiz bizlerden sevdiklerimizden kurban etmemizi istiyor. Yani Rabbimiz kurban keserek kendisine yakınlaşmamızı istiyor.” dedi.
“Bayram günleri sevinç günleridir”
Kurban Bayramı’nın hac ibadeti ile yapılan bir bayram olduğunu belirten Çelik, “Ramazan Bayramı bir aylık oruç ibadetinin sonunda Müslümanlara lütuf ve ikram edilen bir sevinç, bağış ve barış günleridir. Kurban Bayramı hac ibadeti gibi zor bir ibadetin yerine getirilmesinin ikramıdır, lütfudur, hediyesidir. Barış ve bağış günleridir. Bayramları bu şekilde değerlendireceğiz. Bayramda sevgimizi ifade edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Kurban Bayramı’nın Ramazan Bayramı’na göre biraz daha telaşlı bir bayram olduğunu belirten Çelik, bayramımızı en az sıkıntıyla ve topluma vereceği en az eziyetlerle karşılanması gerektiğini belirtti.
“Bayram günleri tatil günleri değildir”
Bayram günlerinin birlik, beraberlik ve dayanışma günleri olduğuna dikkat çeken Çelik, bayramların ibadetlerle, ziyaretlerle, geçirilmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
“Bayram günleri tatil günleri değil. Bayram günleri insanların birbirinden uzaklaşıp, bir köşeye çekilip uzlet edeceği günler değildir. Bayram günleri toplumun birbiriyle kaynaşacağı günlerdir. Toplumun birbirine ziyaret etme trafiğinin yoğun olduğu günlerdir. Bayram günleri sorulmayanların sorulduğu, unutulanların hatırlandığı, kapalı kapıların ve pencerelerin açıldığı günlerdir. Onun için de bayram günlerini sırf dünyevi seküler tatil günleri olarak almak asla doğru değildir.”
“Tatiller tatil günlerinde yapılmalıdır”
Çelik, “Bayramın ibadeti ve kutlanma şekli vardır. Bizim bayramlarımız bayramdır. Bundan dolayı da bayram günleri sevinç, sorma, soruşturma, arama, gelmeyene gitme, açılmayan kapı ve pencerelerin açıldığı günlerdir. Bayramlarımızı bu şekilde anlamalı ve yorumlamalıyız. Bayramlarda tatillere takılma yerine bayramı daha anlamlandırabilmek için çabalamalıyız. Yoksa herkesin tatil günleri vardır. Tatiller o tatil günlerinde yapılmalıdır.” şeklinde konuştu.
Tüm İslam âleminin bayramını kutlayan Çelik, “Bayramın hayırlar ve güzellikler getirmesini, amacına uygun bir şekilde kurbanın sosyal boyutlarını ve hikmetlerini de kavrayacak, yardımlaşma boyutlarını da yerine getirecek bir şekilde takvamızla, samimiyetimizle, ikramımızla, paylaşımımızla bir bayram geçirmemizi Allah’tan diliyorum.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)