• DOLAR 32.526
  • EURO 34.761
  • ALTIN 2491.733
  • ...
"Kurban Allah'a yaklaştıran bir ibadettir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kurbanın Allah'a yakınlık ifade ettiğini söyleyen Müftü Genç, temelin Hazreti İbrahim Aleyhisselam tarafından atıldığını belirterek, "Kurban ibadeti, başlı başına bir ibadettir. Hali vakti yerinde olan, dinen zengin olan mümin kadın ve erkek üzerine yerine getirilmesi gereken bir görevdir." dedi.

"Kurban ibadetinin en önemli özeliğinin İslam'da paylaşmayı ifade etmesidir"

Kurban ibadetinin önemli bir vecibe olduğuna dikkat çeken Müftü Genç, "Bu ibadetin en önemli hususu İslam'da paylaşmayı ifade etmiştir. Kurban ibadeti, Hazreti İbrahim (Aleyhisselam)'den bize tevarüs etmiş ve dinimizde de, 'O halde Rabbin için namaz kıl ve kurban kes.' ifadesinde yerini bulduğu gibi kurban ibadeti bir vecibe olarak devam ede gelmiştir." diye konuştu.

"Kurbanlık hayvanın sağlıklı ve kurban olma özeliğini taşıması lazım"

Müftü Genç sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buradaki kurban ibadeti, kurbanlık olabilecek hayvanlardan olan bir ibadettir. Hali vakti yerinde olan kadın ve erkek herkese bir vecibedir. Öncelikle fiziki olarak hayvanlarımızın yerinde ve dinen kurban olacak şekilde olması gerekir.  Gözünün kör olmaması, dişlerinin dökük olmaması, çok aşırı derecede zayıf olmaması, memelerinin kör olmaması, topal olmaması, kuyruk ve boynuzlarının kopuk olmaması, kulaklarının kopuk olmamaları gibi önemli hususlara dikkat edilmesi lazım.  Aynı zamanda sığır ise 2 yaşını doldurmuş, koyun ve keçi ise annesini geçmiş şekilde olduğu zaman kurban olarak kesilebilmektedir. Kurban ibadeti bir niyettir. Büyükbaş hayvanlar Allah rızası için kesilmeye niyet edilerek 7 kişi tarafından kesilen bilme imkânı vardır. Küçükbaş hayvanlar ise tek bir kişinin, tek hisse ile keseceği kurbandır."

"Kesilen kurbanları Allah rızası için kurban etmeye niyet etmek gerekir"

Kesilen kurbanları, öncelikle Allah rızası için kurban etmeye niyet etmek gerektiğini ifade eden Müftü Genç, "Kurbanı keserken, 'Ya Rabbi ben içimdeki kötü duyguları kesiyorum. Aslında sana yaklaşmak için bunu yapıyorum.' diye niyet edecek ve ona göre o ibadeti ifa edecek. Zira burada kestiğimiz kurbanların eti, kemiği, kanı Cenabı Allah'a ulaşmıyor. Cenabı Allah'a bizim iyi niyetimiz, takvamız ve güzel niyetimiz ulaşmaktadır." ifadelerini kullandı.

"Kurban eti; fakir, akraba ve aile fertleri olmak üzere 3'e bölünüp dağıtılır"

Müftü Genç, şunları söyledi: "Cenabı Allah Ayet-i Kerime'de buyuruyor ki 'Sizden ancak O'na takvanız ulaşır, kurbanın eti, kanı ulaşmaz.' buyuruyor. Her ibadette olduğu gibi burada da Allah'ın rızasını gözetmemiz gerekiyor. Netice de kestiğimiz kurbanım 3'te 1'ini fakirlere, 3'te 1'ini yakın akrabalarımıza ve 3'te 1'ini de kurban etinin bereketinden istifade etmek için evimize ayırmak suretiyle böylece dağıtımını da yapmış oluruz."

"Vekâleten kurban bağışlanabilir"

Vekâleten kurbanın bağışlanabileceğini dile getiren Müftü Genç, "Yurtiçi ve yurtdışında Diyanet İşleri Başkanlığımız Diyanet Vakfı tarafından büyük bir hizmet görülmekte ve vekâleten de kurban kestirmek suretiyle bu ibadet ifa edilebiliyor, eda edilebiliyor." şeklinde konuştu. (Nihat Kanat-İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir