• DOLAR 34.388
  • EURO 36.852
  • ALTIN 2968.442
  • ...
Tarihte Bugün 07.08.2019
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

1648- Sultan İbrahim'in halli sonrasında, IV. Mehmet tahta çıkarıldı. Bu dönemde yönetime sıkça müdahale eden yeniçeriler, padişahları tahttan indirip çıkarabiliyor, istedikleri gibi yönetimde söz sahibi olabiliyorlardı. İstekleri yerine gelmediği taktirde de hemen isyan başlatıp padişahı zor durumda bırakılyorlardı.

1794 - Amerka Pennsilvanya'da çiftçiler, alkollü içkilere getirilen vergilere karşı isyan başlattı.

1807 - İlk buharlı yolcu gemisi Clermont, ABD’de New York-Albany arasında ilk seferini gerçekleştirdi.

1916—Bitlis ve Muş, organize olmuş halk birliklerinin de desteği ile Ruslardan geri alındı.

1919-İşgal altındaki Osmanlı’nın kurtuluşunu organize etmek için bir araya gelen Halk temsilcilerinin toplandığı Erzurum Kongresi, alınan kararların ardından sona erdi.

1924- Güneydoğu'da sınırda, Nasturi ayaklanması baş gösterdi. Nasturi Ayaklanması (7 Ağustos-26 Eylül 1924) Güneydoğu Anadolu'da Süryanilerin bağımsızlık için başlattığı isyan hareketidir. İsyan İngiltere'nin kışkırtması ile başlamış ve İngiliz uçakları ayaklanmacılara yardım amacıyla Türk mevzilerine saldırmıştı.Nasturiler, I.Dünya Savaşı'na girildiğinde Osmanlı'ya karşı cephe almışlardı. İçlerinden büyük kısmı Ruslara sığınmış ve İran'ın Hoy, Urmiye bölgesine yerleştirilmişlerdi. Rus ordusu da bölgeden çekilince zaman zaman Türk kuvvetleriyle çarpışmışlardı.

Böylece Türk idaresinden çıkmaya yönelen Nasturiler, Musul sorunu'nun İngiltere ile bir savaş olasılığını da içeren derin bir anlaşmazlığa dönüştüğü sırada öteden beri kendilerini destekleyen İngilizlerden de güç alarak ayaklandılar. Van'ın güneyinden Siirt ilinin doğusundan ve Mardin ilinin kuzeydoğusundan Irak sınırına uzanan geniş alanda yayılmış Nasturiler, bağımsızlık amacıyla silahlanmışlardı.

1944 - 39 il merkezinde içine girilen ekonomik darboğaz ve elektrik kıtlığından geceleri karartma uygulaması başlatıldı ve gece sokağa çıkma yasağı getirildi.

1944 Müdafaa Mükellefiyeti Kanunu'nda değişiklik yapıldı ; 16-60 yaş arasındaki erkeklerle 20-45 yaş arasındaki kadınlara savunma hizmeti yükümlülüğü getirildi; seferberlik halinde tüm ulaştırma araçlarına el konulacak.

1945- Nüfus sayımı için Türkiye’de ilk kez evlere numara verilmesi kararlaştırıldı.

1946- Türkiye, Sovyetler Birliği'nin, Boğazlar statüsünün değiştirilmesine yönelik isteklerini reddetti. Sovyetler Birliği Karadeniz ulaşımı açısından boğazlarda hak sahibi olduğunu iddia ediyor ve geçişlerde kendisine ayracalık tanınması gerektiğini savunuyordu. Bu amaçla boğazların uluslararası kontrolde olmasını istiyordu.

1953 Türkiye ve İngiltere arasında imzalanan anlaşmaya göre; Türkiye, İngiltere'ye olan 240 milyon lira kredi borcunu ödemeyecek.

1964 Vietnamlıların "Amerikan Savaşı" dediği Vietnam savaşı başladı. Amerika Birleşik Devletleri Kongresi Başkan'a Vietnam'a asker yollama yetkisi verdi. ABD Kuzey Vietnam'a karşı eyleme geçti. Başkan Lyndon Johnson Kuzey Vietnam'da komünist rejime karşı bütün önlemlerin alınacağını söyledi. Ve Vietnam Halkı için kıyımların başladığı kabus günler başladı.

1989: Bulgaristan’ın zorunlu göçe tabi tuttuğu Türk azınlıktan, Türkiye'ye gelenlerin sayısı 400.000'i geçti.

1990 - Kuveyt'in Irak birliklerince işgali üzerine, ABD "Çöl Kalkanı" harekâtını başlattı. Savaş uçakları Suudi Arabistan'a gönderildi.

1990- Türkiye, BM'nin aldığı Irak'a zorunlu yaptırım kararını ilk uygulayan ülkelerden oldu; Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattını kapattı.

1994: Ankara DGM Başsavcılığı, yazar Aziz Nesin hakkında 'Sivas olaylarının tahrikçisi' olduğu gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Kuvvetli şüphelere ve açık delillere rağmen Aziz Nesin suçsuz kabul edilerek tüm sorumluluk dini duyarlılığı yüksek olan Sivas halkına yüklendi.

1996: Başbakan Erbakan, Başbakanlık Konutunda vereceği yemek ve resepsiyonlarda içki yasağı koydu.

1996: Çeşitli Üniversite Rektörleri topluca Anıtkabir’i ziyaret ettiler. Yaptıkları açıklamada,’Cumhuriyetin temel ilkelerine sadık kalacaklarını ve laiklik karşıtlarına saygı duymayacaklarını’ belirttiler. Refah Partisi’nin iktidarını peşinen kabullenmeyen bu rektörlerden bir kısmının daha sonra Ergenekon terör örgütü ile bağlantısı tespit edilmiş ve tutuklanmışlardı.

1998- Kenya ve Tanzanya'daki ABD elçiliklerine bombalı saldırı düzenlendi; 224 kişi öldü yüzlerce yaralı var. Bombalamanın El-Kaide tarafından yapıldığı ileri sürülüyor.

2005 : Başörtü yasağına karşı düzenlenen eylemlere katıldığı için 28 Şubat sürecinde DGM'de idamla yargılanan  Nurulhak Saatçioğlu vefat etti.

2008- Gürcistan, tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'da ''anayasal düzeni yeniden sağlama'' operasyonu başlattı. Bunun üzerine Rusya ile Gürcistan arasında savaş çıktı. Çatışmalar nedeniyle 30 binden fazla sivil, mülteci durumuna düştü, 1700 civarında sivil hayatını kaybetti. Rus birlikleri, sağlanan ateşkes anlaşmasının ardından Gürcü topraklarında oluşturduğu tampon bölgeden çekildi.

2009 Ağustos 1909’dan bu yana ilk defa tarih ve saatler artan değerle arka arkaya sıralandı. Saat tam 12:34:56’da tarih ve saat değerleri yan yana gelince 123456789 şeklinde seri oluşuyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir