Şanlıurfa'daki jeotermal seralar geliştirilecek
Şanlıurfa'da seracılığın geliştirilmesi ve yeni jeotermal seraların kurulması amacıyla toplantı düzenlendi.
Seracılığın geliştirilmesi, yeni jeotermal seraların kurulması, fizibilite çalışmasının yapılması ve mevcut durum değerlendirildiği toplantı yapıldı.
Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin'in başkanlığında Valilik Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıda bu alanda faaliyet gösterecek bir şirket kurulması ve jeotermal alanlardaki hazine arazilerinin değerlendirilmesi ilgili kararlar alındı.
Şanlıurfa’da her alanda büyük potansiyelleri olduğunu ancak bu potansiyeli değerlendirmede sorun yaşandığını ifade eden Vali Erin, "Turizm alanında kurulan Turizmi Geliştirme A.Ş.’nin faaliyete girmesi ve 2019’un 'Göbeklitepe Yılı' ilan edilmesiyle birlikte Şanlıurfa’nın uluslararası alanda hiç olmadığı kadar gündeme taşınmıştır." dedi.
Toplantının açılışında, Şanlıurfa – Karaali Jeotermal Alanı ve yakın çevresinin kronolojik gelişme süreci hakkında bilgiler veren Türkiye Jeotermal Araştırma ve Tesisler A.Ş. Genel Başkanı Prof. Dr. Orhan Mertoğlu, Şanlıurfa Karaali jeotermal alanının, 1970’li yıllarda soğuk su amaçlı açılan bir kuyudan jeotermal suyun çıkmasıyla tesadüfen bulunduğunu, 1992 yılından itibaren ise jeotermal amaçlı çalışmaların Şanlıurfa İl Özel İdaresi tarafından yapıldığını hatırlattı.
Türkiye’nin jeotermal sera uygulamalarında 4 bin 500 dönüm ile dünya lideri olduğunu kaydeden Mertoğlu, jeotermal elektrikte ise Türkiye’nin bin 400 megawatt ile dünya dördüncüsü olduğunu söyledi.
Yapılan fizibilite çalışmaları doğrultusunda gerçekleştirilmesi hedeflenen yatırım çalışmalarını değerlendiren Vali Abdullah Erin, yatırım çalışmalarına kamu ve STK desteğiyle kurulabilecek yeni bir şirket, YİKOB ve özel sektör işbirliğiyle başlanabileceğini ifade ederek, YİKOB yetkililerine bu alanda faaliyet gösterecek yeni bir şirket kurulması için hazırlık çalışmalarına başlamaları talimatı verdi.
Jeotermal alanlardaki hazineye tahsisli alanların değerlendirilmesi için de talimat veren Vali Erin, Şanlıurfa’nın jeotermal alandaki yatırım potansiyelinin oldukça büyük olduğunu ve bu alanın Jeotermal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olarak da planlanabileceğini ifade etti.
Toplantıya; Vali Abdullah Erin, Şanlıurfa Milletvekili Zemzem Gülender Açanal, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, Türkiye Jeotermal Araştırma ve Tesisler A.Ş. Genel Başkanı Prof. Dr. Orhan Mertoğlu, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Peltek, GAP Seracılar Birliği Derneği Başkanı Müslüm Yanmaz ve dernek yatırımcı üyeleri katıldı.(Abdurahman Uğurlu-İLKHA)