• DOLAR 32.506
  • EURO 34.944
  • ALTIN 2439.99
  • ...
Teknoloji bağımlılığı beynimizi perişan ediyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

İstesek de istemesek de dijital aletler her yerde. Bazılarımızın ellerinden düşmüyor, bazılarımız ise sadece iş amaçlı kullanıyor.

Ancak ne kadar bu aletler şirketlerde, okullarda, üniversitelerde işimize yarasa da uyku düzenimizden üreticiliğimize kadar her şeyi etkileyebiliyor.

“ÇOCUKLARIN BEYİNLERİNDE DİJİTAL EKRANLAR “YOKSUL” BİR “UYARI”YA NEDEN OLUYOR”

Boston Çocuk Hastanesi’nde Medya ve Çocuk Sağlığı Merkezi direktörü ve Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu’nda pediyatrist olan Michael Rich’in dediğine göre

“Aslında ne kadar ekrana baktığımızın bir önemi yok. Önemli olan bu dijital aletleri nasıl kullandığımız ve beynimizin buna nasıl tepki gösterdiği.”

Gelişen insan beyni sürekli yeni sinirsel bağlantılar oluşturuyor ve dijital medya ise bu süreçte negatif bir rol oynuyor.

Bunun yanı sıra hem çevrim içi hem çevrim dışı deneyimlere ihtiyacı olan çocukların beyinlerinde dijital ekranlar “yoksul” bir “uyarı”ya neden oluyor, bu da üreticilikte azalmayla sonuçlanıyor.

“MAVİ IŞIK, MELATONİN SALINIMINI AZALTABİLİYOR”

Ayrıca Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacılara göre güzel bir gece uykusu beyin gelişimi için çok önemli ancak telefon gibi mavi ışık yayan cihazlara uyumadan önce maruz kalmak uyku paternlerini bozup melatonin salınımını azaltabiliyor.

Mesajlaşarak veya sosyal medyada gezinerek uyanık kalan birçok gençte ise bu mavi ışık derin REM (hızlı göz hareketi) uykusunu azaltıyor.

 Gençlerde artan teknoloji kullanımının etkisini araştırmak için “Growing Up Digital” (GUD) araştırması şimdilik Kanada’da yapılıyor ancak birçok ülkede de uygulanması planlanıyor.

Araştırmacılar daha kesin sonuçlar için şimdi önümüzdeki on yıl süre boyunca 3000 ila 5000 genç üzerinde dijital teknolojinin fiziksel, zihinsel ve sosyal refah üzerindeki etkisini araştıracak.

DİJİTAL MEDYA KULLANIM ÖNERİLERİ

*Çocuklarınızla televizyondan, telefondan uzak bir şekilde yemek yiyin.

*Telefonunuzu kaldırın.

*Başkalarıyla daha çok vakit geçirin.

*Etrafınızdaki dünyayı izleyin.

*Düşünün.

*Gece uyumadan önce mavi ışık salınımında bulunan cihazlardan uzak durun.

*Çocuğunuza boş zamanlarını değerlendirmesi konusunda yardımcı olun.

*Teknolojiden uzak ancak sevdikleri, güzel zaman geçirebilecekleri aktivitelere yönlendirin.

Kaynak, TZV

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir