• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
YENİ DOSTUNU TAM DENEME ZAMANI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev – Doğruhaber/Analiz

Bitmek bilmeyen Suriye savaşı her geçen gün yeni gelişmelerle kızıştırılmaya çalışılıyor. En çok etkilenen komşu ülkelerden biri Türkiye’dir. Türkiye bir taraftan Suriyeli mültecilerle uğraşırken diğer taraftan Suriye ile 877 km uzunluğunda olan sınırdaki güvenlikle uğraşmak zorundadır. Buna bir de Suriye tarafında aktif faaliyet gösteren illegal örgütleri de katacak olursak, Türkiye kendi güvenliği için çok ciddi düşünmek zorundadır. Hele bu illegal örgütlere yardım eden ve her fırsatta size bir çelme atmak için uğraşan sözde müttefikiniz ABD ise, işiniz daha da zorlaşmaktadır. 2015 Ağustos ayını bir hatırlayalım;  ABD, Suriye rejiminden gelebilecek muhtemel saldırılara cevap vermek üzere Türkiye topraklarına konuşlandırdığı Patriot füzelerini geri çekmişti. S-400 füzelerinin ehemmiyeti böylece daha iyi anlaşılmıyor mu? Türkiye her şeye rağmen kendi güvenliğini düşünmek zorundadır.

Sonra bir gelişme daha oldu. Rusya aniden düşmek üzere olan Esad rejimine hava desteği kararı aldı. Rusya’nın müdahalesiyle Suriye savaşının gidişatı rejim lehine değişti. Halep düştü, Türkiye’nin bir anlamda kolladığı muhalif gruplar Rusya tarafından “terör” listesine alındı ve “terörle mücadele” adı altında dağıtıldı. Tüm bu olup bitenlerin arkasında, ABD’nin Rusya ile yaptığı gizli anlaşmanın olduğu her şey bittikten sonra anlaşıldı. Çok ilginçtir ki, tüm bu yaşananların arkasındaki neden, israil’in güvenliği. Yani, o dönemde ilişkilerin gergin olduğu Rusya ve ABD, israil için gizlice anlaşıyorlar. ABD, Rusya’nın hava saldırılarını sert dille eleştirirken Rusya ile danışıklı hareket ediyor. Ayrıca, ABD Türkiye sınırına yakın yerleşen PKK/PYD’ye aktif yardım etmeye başlıyor.

Şimdi gelelim daha mühim bir meseleye. Hürmüz boğazında İran ve İngiltere arasındaki gelişmeleri bahane ederek Suudi Arabistan’a takviye güç gönderen ABD, Suriye’ye bugüne kadar sevk ettiği silahlarını ve kurduğu üslerini aktifleştirmeyi düşünecektir. Aynı şekilde İdlip sorununu bahane ederek Suriye’ye ilave askeri birlikler göndermeye çalışacaktır. Suriye’ye gönderilecek askerlerin teçhizatları hazır beklenmektedir. Binlerce TIR ve uçakla taşınan silahlar boşuna Suriye’ye taşınmamıştır. Dolaysıyla, Türkiye sınır boyunca güvenli bölge için yeniden ABD ve Rusya gizli anlaşmadan harekete geçmelidir. ABD ve Türkiye arasındaki anlaşmazlığın içinde Türkiye’nin yanında gözüken Rusya’yı da deneme zamanı gelmiştir. Rusya, sadece S-400’leri satmakla yetinmemeli, eğer Türkiye ile bir müttefik gibi işbirliği yapmak ve bölgeyi yeniden istikrara kavuşturmak istiyorsa Türkiye’nin olası operasyonuna tam bir destek vermelidir. Eğer, Rusya kem küm etmeye başlarsa anlaşılır ki, Rusya Türkiye’nin güvenliğini hiç istememektedir. Türkiye acil harekete geçerse ABD’nin tüm planlarını suya düşürecektir. ABD ile son 30 yıllık ilişkilere baktığımızda Türkiye’nin güvenliği için verilen hiç bir sözü tutmamıştır. Yine ABD ile işbirliği düşünülüyorsa, Türkiye yine hata yapacaktır. Türkiye harekete geçerse ABD geri çekilmek zorunda kalacaktır. Türkiye Suriye konusunda artık radikal kararlar alarak Amerika ile olan ilişkileri iyice gerginleştirebilir. Hem Türkiye hem de Amerika kritik bir karar verme sürecindedir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir