• DOLAR 32.468
  • EURO 34.731
  • ALTIN 2438.031
  • ...
Trump, binlerce DAİŞ üyesini, 'Avrupa’ya salmakla tehdit etti!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD Başkanı Trump, Avrupalı ülkelerin DAİŞ'e katılan yurttaşlarını geri almaması halinde Suriye'de tutulan “binlerce” DAİŞ üyesini Avrupa'ya salıvermekle tehdit etti.

Avrupa kökenli yaklaşık 800 DAİŞ üyesinin yanı sıra binlerce kadın ve çocuk, şu sıralar Suriye'nin kuzeyinde ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından tutuluyor.

Trump yönetimi Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin hükümetlerine DAİŞ'e katıldığından şüphelenilen yurttaşlarını geri almalarını için baskı yapıyor. Ancak söz konusu ülkelerin büyük çoğunluğu, söz konusu kişilerin dönüşlerinde güvenlik riski teşkil edebileceğinden endişe duyuyor ve bu konuda adım atmada isteksiz davranıyor.

Beyaz Saray bahçesinde gazetecilere açıklama yapan Trump, “Elimizde Avrupa'nın geri almasını istediğimiz binlerce DAİŞ savaşçısı var. Onları geri alacaklar mı bir bakalım. Almazlarsa da muhtemelen onları Avrupa'ya salacağız” dedi.

SDG'nin elinde DAİŞ'le bağlantılı olduğu iddia edilen -Iraklı ya da Suriyeli savaşçılar dışında- yaklaşık 13 bin yabancı bulunduğu tahmin ediliyor.

Çoğunluğu mart ayında tutuklanan bu kişiler arasında iki bin erkeğin yanı sıra nüfusu 11 bine ulaşan kadınlar ve çocukların bulunduğu belirtiliyor.

Alıkonan kişiler arasında 9 erkek, 20 kadın ve 30 çocuğun İngiliz yurttaşı olduğu sanılıyor. DAİŞ'e katılmak için 15 yaşındayken Bethnal Green'deki evini terk edip Suriye'ye giden Şamima Begüm de bu kişiler arasında yer alıyor.

Perşembe günü yaptığı değerlendirmede diğer ülkelerden DAİŞ üyeleriyle Avrupalı üyeleri birlikte zikrettiği görülen Trump, “Avrupa'nın geri almasını istediğimiz 2 bin 500 DAİŞ savaşçı var. Çünkü onlar Avrupa'ya, Fransa'ya, Almanya'ya ve diğer çeşitli yerlere gidiyordu” dedi.

ABD Başkanı'nın bu açıklamaları, 2020'de Beyaz Saray için yapılacak seçimlerde Hawaii'den yarışacak Demokrat Partili kadın Kongre üyesi Tulsi Gabbard'la ilgili gazetecilerin sorularına yanıt verirken geldi.

Trump'ın Suriye'de tutulan Avrupalı DAİŞ üyelerini salmakla tehdit etmesiyle ilk kez karşılaşılmıyor. DAİŞ halifeliğinin düşüşünün hemen öncesinde şubat ayında yaptığı açıklamada Trump, “İngiltere, Fransa, Almanya ve diğer Avrupalı müttefiklere, ABD'nin Suriye'de yakaladığı 800'den fazla DAİŞ savaşçısını geri almaları ve bu kişileri yargılamaları” çağrısını yapmıştı.

Trump bu konuda yaptığı Twitter paylaşımında “Halifelik düşmek üzere. Onları salıvermek zorunda kalacağımız bir seçenek iyi olmaz” demişti.

Şüphelileri alıkoyan ABD destekli milis kuvvetleri SDG, bu kişileri belirsiz bir süre içinde tutmaya devam etme güçlerinin olmadığını açıklamış ve DAİŞ zanlılarının yargılanması için uluslararası bir mahkeme kurulmasını önermişti.

Ne var ki böyle bir mahkemenin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi tarafından desteklemesi gerekecek ve bu da muhtemelen, SDG'yi yönetimine karşı bir tehdit olarak gören Suriye hükümetinin müttefiki Rusya tarafından veto edilecek.
Öte yandan ABD ordusu komutanları, DAİŞ üyelerinin ailelerinin tutulduğu Suriye'deki kamplarda yeni nesil cihatçıların yetiştirilmekte olduğu uyarısında bulunmuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir