• DOLAR 32.272
  • EURO 35.136
  • ALTIN 2504.47
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gaziantep'in merkez Şehitkamil ilçesi Çağlayan Mahallesi'nde bulunan semt pazarı alanı, mahallenin afet bölgesi ilan edilmesi nedeniyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü kararı ile Şehitkamil Belediyesi tarafından kaldırıldı.

Pazar yerinin kendilerine herhangi bir bildirim yapılmadan kaldırıldığını ileri süren esnaflar, yıllardır pazar esnafı olduklarını, kendilerine tahsis edilen yeni pazar yerinin yetersiz ve çok uzak olduğunu belirterek, yetkililerden kaldırılan pazar yerine yakın bir yer tahsis edilmesi talebinde bulundular.

Şahinbey ilçesi Bostancı Mahallesi'ndeki miting alanında bir araya gelen pazarcı esnafı, pazar yeri için kendilerine bir an önce bir yer verilmesini talep ettiler. Mevcut pazar yerinin iki aydır kapatıldığını ve esnaf olarak aylardır mağdur olduklarını belirten pazar esnafı, mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi mevcut pazar yerinin kaldırılmasının kendilerini çok mağdur ettiğini belirten Şehitkamil Semt Pazarcılar Derneği Başkanı Mehmet Karakuş, yaptığı açıklamada, tek isteklerinin; kaldırılan pazar yerine yakın yeni bir pazar yeri olduğunu söyledi.

Pazar esnafı olarak daha çok kırsal mahallelere hitap ettiklerini ifade eden Karakuş, ancak kendilerine tahsis edilen pazar yerinin ise çok uzak ve yetersiz olduğunu belirtti.

"Hitap ettiğimiz mahalleler kırsal mahallelerdir"

Karakuş, "Her pazar günü Çağlayan Mahallesi'nde bize ayrılan alanda pazar yerimizi kuruyorduk. Pazar alanımız, afet bölgesi olduğu gerekçe gösterilerek kaldırıldı. Bu sorun sadece benim değil, benim 250 esnafım var. Bu 250 esnafımın bayram arifesinde pazar yerlerinin kaldırılması, esnafımı ve 7 mahalleyi mağdur etti. Bu pazar yerini sadece ben istemiyorum, vatandaşlar da istiyor. Çünkü vatandaşlar bir kilo domates için bir kilometre yolu kat ederek pazara geliyor. Çünkü pazarda meyve ve sebze ucuz ve kalitelidir. Herkesin cebinde bankamatik yoktur. Bizim hitap ettiğimiz mahalleler kırsal mahallelerdir." dedi.

"Bize bir talimat verilmeden pazar yeri kaldırıldı"

Tek isteklerinin kaldırılan pazar yerine yakın bir pazar yeri olduğunu söyleyen Karakuş, "Geçtiğimiz gün Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile görüştük ancak net bir cevap alamadık. İsteğimizi ilettik, burada zemin etüdü yapıldı. Çevre Bakanlığından olumlu bir cevap gelmesi halinde burasının bize tahsis edilmesini bekliyoruz. Mahalle sakinleri, mahalle muhtarları buraya pazar yeri kurulması konusunda hem fikirler. Bizler ekmeğimizin peşindeyiz. Belediye, Ramazan Bayramı sonrasında herhangi bir uyarıda bulunmadan pazarı kaldırdı. Bizlere bir süre verilseydi, biz pazarları kaldırırdık." şeklinde konuştu.

"Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz"

Karakuş, "Belediye semt pazarları talimatnamesinde pazaryeri kaldırılırken, belediye encümeninden geçirilir, daha sonra karar belediye tarafından pazarcılara tebliğ edilir. Bizlere böyle bir yazı tebliğ edilmemiştir. Belediye Başkanı ile yapılan sözlü görüşmelerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ve AFAD tarafından pazarın açılmaması yönünde yazı gönderildiği belirtildi. Dernek yönetimi olarak pazar yeri alanında evlerin, işyerlerinin ve taksi durağının olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda bu alanda Acil Durum Toplanma alanı bulunduğunu ve dolmuş hattının bu bölgeden geçtiğini görüyoruz. Fıstıklık Mahallesi'nde bir pazar yeri yaptırdıklarını bize bildirdiler. Bizim dernek olarak yaptığımız araştırmalarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve AFAD tarafından pazarın kurulmaması ile ilgili bir yazısının olmadığını öğrendik. Yapılan Fıstıklık pazarının temelinin yeni atıldığını, halka uzak ve üzerinden yüksek gerilim hattının geçtiğini, küçük olduğu ve kaldırılan pazar yerine göre boyutunun 3'te bir oranında olduğunu ve her 3 kişiden ikisinin işsiz kalacağını görüyoruz. Pazarcı esnafımız 2 aydan bu yana mağdur durumdalar, evlerine ekmek götüremiyor, borçlarını ödeyemiyorlar. Yaşanan bu mağduriyetimizin giderilmesi için başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanımız ve yetkililerden yardım istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Pazar esnafına destek veren Yeni Mahalle Muhtarı Doğan Kervancı ve Çıksorut Mahalle Muhtarı Ramazan Fıstıkçı ise esnafın bu mağduriyetinin giderilmesini istediler. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız