• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
ÜNİVERSİTE ADAYLARINA TAVSİYELER
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İlyas Kaya/Doğruhaber

Türkiye’de meslekler genelde maddiyat üzerinden değerlendirilir. Toplumun genel bakışı şu şekildedir: “Bir mesleğin maaşı ya da ekonomik olarak getirisi fazla ise değerlidir, az ise değersizdir.” Bakış açımızda sorun var. Böyle bir bakış açısı yöneticilerimizde de var ise öğrenci, öğretmen, mektep ve müfredatın kalitesiz olması kaçınılmazdır. Öğrencilere kaliteli bir eğitim verilmeyince, geleceğin eğitmenleri de bu öğrenciler olunca, eğitimin kalitesi düşüyor, eğitim kalitesi düşünce toplumdaki bireyler de olumsuz yönde etkileniyor. Böylelikle eğitimin kalitesi kısır bir döngüye dönüşüyor. Bu şekilde de olumlu yönden herhangi bir adım atamıyoruz.

Eğitim hayatının dönüm noktası olan üniversite tercih döneminde üniversite adayı kardeşlerimize birkaç tavsiyede bulunmak istiyorum:

1) Her şeyden önce şunu iyi bilin ki bu hayatın tamamını siz yaşayacaksınız. Meslek seçiminde karakterinize uygun meslekler seçin. Doktorluğu seçecekseniz sakin, öğretmenliği seçecekseniz sabırlı bir karaktere sahip olmalısınız. Yoksa mesleğiniz hayatınızı azaba dönüştürür. Mesai zamanlarınızın dışındaki hayatınızda da mutsuz bir şekilde yaşarsınız. Bu ailenize ve çevrenizdeki insanlara da sirayet ederse hayatınız büyük bir çıkmazın eşiğinde olur. Bundan dolayı program seçiminde mesleğinizi karakterinize uygun seçmelisiniz.

2) Meslek seçiminde mahalle baskısından zihnen kurtulmalısınız. Eğer istediğiniz programa puanınız yetmiyorsa, imkânınız ve enerjiniz de yeterliyse gelecek seneye tekrar hazırlanmaya çalışın! Bu şekilde hareket etmezseniz gelecek yıllarda sürekli pişmanlık duyarsınız. Üniversiteye hazırlanmak kolay bir iş değildir. Psikolojik zorlukları fazladır. Ancak zor olan işlerin semeresi fazla ve kaliteli olur. Bu zorlukların arkasında bir kolaylığın olduğundan şüphemiz yoktur. Bu bağlamda kimin ne dediğine bakmadan, istediğimiz programı bu sene başaramadıysak, bir yıl daha sabredelim. İyi bir çalışmayla gelecek yıl hedefimiz kaçınılmazdır. Sabır acıdır, meyvesi tatlıdır.

3) Program seçiminde mesleğiniz ile ilgili ayrıntıları araştırın. Gözden kaçırdığınız ayrıntılar, mesleğiniz hakkındaki düşüncelerinizi olumsuz olarak etkileyebilir. Bu da gelecekte motivasyonunuzu zedeler. Kaygılarınızı çoğaltır. Mesleğe ve hayata adaptasyonunuzu geciktirir. Gelecekte mesleğiniz ile ilgili sorun yaşamamak için okuyacağınız program hakkında tercihlerden önce araştırma yapıp tercih etmelisiniz.

4) Seçeceğiniz programın geleceği hakkında mutlaka hedeflerinizi belirlemelisiniz. Sadece üniversite tercihleriniz için değil, gelecekte yapacağınız tüm işlerde kısa, orta ve uzun vadede plan kurup hedeflerinize doğru yol almalısınız. Okuyacağınız ön lisans programını mutlaka DGS ile lisans programına; lisans programını da yüksek lisans ve doktora programlarına tamamlamalısınız. Ya da okuduğunuz program hakkında hayaller kurup, ideallerinizi ve hedefinizi belirleyip mesleğimizde en iyi olmaya çalışmalısınız.

Son olarak, iyi bir kariyer sahibi olmanın yolu, iyi bir üniversiteden geçer anlayışı doğru değildir. Türkiye’nin en kaliteli üniversitesinde okursanız; kendinizi ifade etme yeteneğine sahip değilseniz,  girişimci ruhunuz yoksa ve mesleğinizde kendinizi iyi bir şekilde geliştirmemişseniz herhangi bir başarı elde edemezsiniz. Bundan dolayı üniversite döneminizi iyi değerlendirmelisiniz. Mesleğinizle alakalı; bol bol okumalı, kendinizi geliştirmeli, iyi bir şekilde ifade etmeli ve girişimci olmalısınız!

Sloganımız da şu olsun: “Mazeretlerinden kurtul, mesleğinde zirve yap!”

Gayret bizden, başarı Allah’tandır. 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir