• DOLAR 32.283
  • EURO 34.806
  • ALTIN 2405.933
  • ...
Dere yatağından çıkan malzemeler farkındalık için sergilendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gaziantep'te, kent merkezinden geçen Alleben Deresi'nin atık ve çöplerden temizlenmesi için çalışma başlatıldı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından "Alleben Hepimizin Kirletmeyelim" sloganıyla "Alleben Deresi'ne Sahip Çıkalım Projesi" kapsamında derede büyük bir temizlik yapıldı. Temizleme çalışmaları kapsamında dereden çıkarılan malzemeler, vatandaşların görmesi için derenin yanındaki parkta sergilendi.

Kent merkezinden geçen Alleben Deresi'nin kirletilmemesi amacıyla hazırlanan proje, 100'üncü Yıl Kültür Parkı'nda düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaşıldı. Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) ekipleri tarafından dereden çıkarılan malzemeler sergilendi.

Alleben Deresi içinde; araba lastiği, koltuk, şişe, eski elbise, hortum, tekstil ipliği, şemsiye olmak üzere birçok malzeme çıkartıldı.

Alleben Deresi'nin kentin kültürünü yoğurmuş çok önemli bir dere olduğunu belirten Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, Alleben Deresi'nin coğrafi ve tarihi hakkında bilgi verdi.

Sönmezler, "Alleben Gaziantep'in bir zenginliği. Gaziantep'te yaşayan herkesin Alleben ile bir anısı ve hatırası var. Gaziantep'in kültürünü yoğurmuş çok önemli bir dere. Bu derenin bir çöplük olmadığını, derenin şehrin bir zenginliği olduğunu ve bizim bu zenginliğe sahip çıkmamız gerektiğiyle ilgili bir farkındalık programı yapıyoruz. Bu farkındalık programında Alleben'in gerçek kimliğine kavuşabilmesi için hep birlikte neler yapılabilir ve neler yaptığımız hakkında konuşacağız." dedi.

"Alleben'i yeni nesile miras olarak bırakacağız"

Nüfusun artmasının ve sanayinin gelişmesiyle beraber Alleben'in kirlilik yükünün de arttığına değinen Sönmezler, şunları söyledi:

"Bir süre kanalizasyon bağlantıları bile dereye yapılıyor. Ama bugün net olarak söylüyorum, hiçbir noktadan Alleben'e kanalizasyon bağlantısı yok. Sadece yağmur suları veriliyor. 23 kilometre uzunluktaki bu dereye birçok yerinden insanlar çöp atıyor ve biz de bu kirliliği temizlemek için elimizden geleni yapıyoruz. Arkadaşlarımız asli görevlerini bırakarak temizlik işine giriyorlar. Bu da içme suyu veya başka bir arıza durumunda ekip yetersizliğine neden oluyor. Temizliğini yapıyoruz ama 2-3 gün sonra aynı çöplerin yine atıldığını görüyoruz."

"Alleben'in temiz akması lazım" diyen Sönmezler, "Bu dereye çöp atmaya hakkımız yok. Biz Alleben'in kirliliğiyle değil, temizliğiyle gündemde olmasını istiyoruz. Böylece temizlemekle görevlendirdiğimiz insanlar da asli görevlerine döner. Bizim kültürümüzde su temizleyicidir ama biz suyu temizliyoruz. Alleben hepimizin, bu şehrin bir zenginliği. Alleben'i de önümüzdeki nesillere bir miras olarak bırakabilmemiz gerek. Biz, bugün buraya atılan çöpleri sergilemek istedik. Alleben'i temizlemeye devam edeceğiz ama bundan sonraki dönemde umuyoruz ki bir farkındalık oluşur." diye konuştu.

Derede sürmekte olan temizlik çalışmalarını basın mensuplarıyla inceleyen Sönmezler, yapılan çalışmalar hakkında teknik bilgi verdi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir