• DOLAR 32.547
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2444.094
  • ...
ELEKTRİK ZAMMI PİYASAYI ÇARPAR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

İstanbul seçimlerinin ardından zamlar peş peşe gelmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde motorin, çay ve şekere yapılan zamların ardından dün de elektriğe 1 Temmuzdan geçerli olmak üzere yüzde 14.98 oranında zam yapıldı. EPDK'nın yaptığı toplantı neticesinde kamu ve özel sektör üretim şirketlerinin biriken maliyetlerinin tüketiciye yansıtılmasına karar verildi. BOTAŞ'ın da aynı tarihten geçerli olmak üzere doğalgaza "çift haneli" zam yapması bekleniyor.

ÖNCE MOTORİN SONRA ŞEKER, ÇAY DERKEN ELEKTRİK DE ZAMLANDI

Bir hafta önce motorine 23 kuruş, sonra kuru çaya yüzde 15 daha sonra da şekere yüzde 16 zam yapıldı. 3 ürün de tüketimi çok fazla olan ve vatandaşın cebini doğrudan etkileyen ürünler. Tüm bunlardan sonra da dün 1 Temmuzdan geçerli olmak üzere elektriğe yüzde 15 oranında zam yapıldı. Yapılan zamların enflasyonu da etkilemesi bekleniyor. Özellikle elektrik zammıyla piyasanın da bundan etkileneceği ve birçok kalemde zam olacağı da endişe edilen konuların başında geliyor.

ŞEKER VE ÇAY PAHALANMIŞTI

Şeker ve çay fiyatlarına da İstanbul seçimi sonrası yüzde 15 ila 16 oranlarında zam geldi. Türkşeker tarafından yapılan açıklamaya göre kristal şekerin fabrika çıkış fiyatı yüzde 16 artışla 3,57 lira oldu. ÇAYKUR da kuru çay fiyatında yükselen maliyetler nedeniyle yüzde 15 artışa gitti. Çay enflasyon sepetinin yüzde 0.48'ini şeker ise yüzde 0.32'sini oluşturuyor

ELEKTRİĞE YÜZDE 15 ZAM

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, milyonlarca aboneyi ilgilendiren önemli bir karar aldı. Kurul, elektrik fiyatlarının yüzde 14.98 artırılmasına karar verdi. Enerji sektörünün artan maliyetleri elektriğe zam olarak yansıdı. Başta Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) olmak üzere kamu ve özel sektör üretim şirketlerinin maliyet artışlarıyla ilgili talepleri bugün Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nda masaya yatırıldı. Kurum, elektrikte biriken maliyetlerin bir kısmının tüketiciye yansıtılmasına karar verdi. Buna göre, 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere elektrik fiyatları konut, ticarethane ve sanayide ortalama yüzde 15 oranında artırıldı.

GAZA DA ZAM GELEBİLİR

Doğalgaz fiyatlarını da BOTAŞ belirliyor. BOTAŞ'ın da 30 Haziran'a kadar 1 Temmuz'dan geçerli yeni tarifeleri belirlemesi gerekiyor. Şirketin doğalgaza, elektriğe yakında bir oranda "çift haneli" zam yapma olasılığı güçlendi. Özellikle mobilya ve beyaz eşyadaki KDV ve ÖTV indirimlerinin 30 Haziran’da bitecek olması da vatandaşı endişelendiren diğer bir konu olarak duruyor. Bu durumda mobilyada KDV yüzde 8’den yüzde 18’e yükselecek. Beyaz eşyada yüzde 0 olan ÖTV yüzde 6.7 olacak. Ticari araçlarda da KDV yüzde 1’den yüzde 18’e yükselecek. Bu gelişme de mobilya, beyaz eşya ve ticari araç fiyatlarını artıracağı için enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı yaratacak.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir