• DOLAR 32.239
  • EURO 34.781
  • ALTIN 2460.973
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Türk-İş (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) tarafından çalışanların geçim şartlarını belirlemek için yapmış olduğu “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması Haziran ayı raporu açıklandı.

Araştırma sonucuna göre:

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.067,17 TL,

gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 6.733,44 TL,

evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 2.558,94 TL olarak hesaplandı.

YAŞAM MALİYETİ ARTIYOR

Türk-İş’ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

“Hesaplanan bu tutarlar ile bekar bir işçi için aylık net 2.020 TL olarak belirlenmiş asgari ücret dikkate alındığında, çalışanların içinde bulunduğu geçim şartlarının olumsuzluğu ortaya çıkmaktadır. Enflasyonda görülen yükselme, özellikle aile bütçesinde önemli yeri olan gıda maddesi fiyatlarında son dönemde yaşanan artış, başta çalışanlar olmak üzere dar ve sabit gelirli kesimlerin yaşama şartlarını olumsuz etkilemektedir."

“SEBZE-MEYVE FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ OLUMLU YANSIDI”

"Ancak mevsim şartlarının etkisiyle bu ay sebze-meyve fiyatlarında görülen gerileme gıda için yapılması gereken harcama tutarını olumlu etkiledi ve bir önceki aya göre yapılması gereken harcama 57 TL azaldı. Sebze-meyve fiyatları geçen ay düzeyinde kalsaydı, mutfak harcamasında azalma yerine artış söz konusu olacaktı. 

Gıda harcaması tutarı yılbaşına göre 126 TL ve bir önceki yılın aynı ayına göre 353 TL arttı. Ailenin yapması gereken toplam harcama tutarı ise son altı ayda 410 TL, son bir yılda ise 1.149 TL artış gösterdi.” 

TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim 2019 Haziran ayında şu şekilde oldu:

“Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,67 oranında geriledi. Yılın ilk altı ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 6,49 oranında oldu. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 20,58 olarak hesaplandı. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 22,64 oldu.”