• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Kanser hastaları onkolog doktor istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

603 bin nüfusa sahip Batman'da onkolog doktorun olmaması vatandaşların tepkisine neden oluyor. Özellikle sayıları her geçen gün artan kanser hastaları, ilde onkolog doktorun bulunmaması nedeniyle büyük mağduriyet yaşıyor.

Batman Bölge Devlet Hastanesinde açılan Tıbbi Onkoloji ve Kemoterapi Ünitesi'nde onkolog doktorun olmaması sebebiyle Batmanlı kanser hastaları, tedavilerini yapabilmek için kendilerine en yakın il olan Diyarbakır'a gitmek zorunda kalıyor. Her gidiş gelişlerinin kendileri için eziyete dönüştüğünü ifade eden hasta ve hasta yakınları, Sağlık Bakanlığından Batman'a acilen bir onkoloji uzmanının gönderilmesini istiyor.

Batman'da bir onkolog doktorun bulunmamasının yetkililerin büyük bir ayıbı olduğuna işaret eden hasta ve yakınları, yaşadıkları mağduriyeti aktardılar.

"Her gidiş gelişte perişan oluyoruz"

Yaklaşık bir buçuk yıldır yakalandığı kolon kanseri hastalığıyla mücadele eden Şehmus Şahin, "Radyoterapi görüyorum. Batman merkezde Radyoterapi yok. Onkoloji doktoru bile yok. Burada iki ay kalan bir onkoloji doktoru, iki ay kalıp gidiyor. Batman'daki hastalar çok perişan oluyor. Batman merkezde onkoloji doktoru ve Radyoterapi olmadığı için günlük en az 50 kişi Diyarbakır'a tedavi olmaya gidiyor. Hastalar ve hasta yakınları orada perişan oluyor. Özel araçlarıyla veya kiralık araçla gidenler oluyor. Orada gece gündüz misafirhanede kalanlar var ve onlar ekonomik anlamda büyük mağduriyet yaşıyor." dedi.

"Radyoterapi ve ışın tedavi merkezi kurulmalı"

Batman'ın onkoloji doktoruna ve Radyoterapi merkezine ihtiyacı olduğunu belirten Şahin, "Bu ihtiyaçlar çok mühimdir. Sadece Batman merkezden bu kadar hasta gidiyor. Bir de ilçelerinden gidenlerde çok oluyor. Üst üste 47 gün Diyarbakır'a gidip döndüm. Gidiş gelişlerle insanlar perişan oluyor. Ayrıca bu büyük miktarda bir maliyete sebep oluyor. Bölge halkı zaten maddi sıkıntılar içerisindedir. Bunun için onkoloji doktoru, Radyoterapi ve ışın tedavi merkezi Batman'da kurulması gerekir ki halkımız perişan olmasın. Yetkililerin bu soruna el atması gerekir. Batman'da bu tedavilere ihtiyacı olan çok insan var. Kemoterapi Batman'da yapılıyor, ama onkoloji doktoru olmadığı için çok da sağlıklı yapılmıyor. Şimdi kemoterapi görüyorum, 15 günde bir Diyarbakır'a onkoloji doktoruna gidiyorum. Ailem de benimle perişan oldu." diye konuştu.

"Büyük mağduriyet yaşıyoruz"

6 yıldır kanser tedavisi gördüğünü söyleyen bir diğer hasta Gevre Şahin ise şunları söyledi:

"İlk başlarda İstanbul'da tedavi gördüm. Bütün hastalıklarım İstanbul'da tespit edildikten sonra Batman'a geldim. İki senedir Batman'da tedavi görmem gerekiyor ancak onkoloji doktoru yok. Diyarbakır'a gidiyoruz, ama imkânlarımız elverişli değildir. Özel aracımız olmadığından büyük mağduriyet yaşıyoruz. Diyarbakır'daki tedavi bana çok zor geliyor. Tedavi için gittiğimizde çok eziyet çekiyoruz. Tedavimi Batman'da olmak istiyorum. Batman'a iyi bir onkoloji doktorunun gelmesini istiyoruz."

"Çok zorluk çekiyoruz"

Batman'da onkolog olmadığı için kanser hastası annesini ayın belirli günlerinde Diyarbakır'a götürüp getirdiğini kaydeden Davut Şahin, Batman'da onkolog doktor olmamasına tepki gösterdi.

Şahin, "Annem kanser hastası, Batman'da onkoloji doktoru olmadığı için Diyarbakır'a gidip gelme durumunda kalıyoruz. Her gün Diyarbakır'a gitme imkânımız yok. Bu tedaviyi gören hastalarda röntgen, tahliller gibi işlemler olduğu için çok zorluk çekiyoruz. Mesela bir haftada 3-4 gün gitmemiz gerekiyor. Özel aracımız yok. Bu tedaviyi gören insanların minibüsle yolculuk yapmaları çok zor. Özel araç tutmaya da maddi durumumuz yetmiyor. Annemin hastalığı her geçen gün ilerliyor. Yolda daha çok rahatsız oluyor. Bu tür tedavi gören hastalar rahat olmayan yolculuk yaptıkları zaman hastalıkları ilerliyor." ifadelerini kullandı.

"600 bin nüfuslu ilde bir onkoloji doktoru bile yok"

Uzun yolculuk nedeniyle annesinin hastalığının daha da arttığını vurgulayan Şahin, "Annemi ilk hastaneye götürdüğüm zaman bu durumda değildi. Tedavi gördüğü halde şu an annemin durumu daha kötü. Durumunun kötüye gitmesinin nedeni, yollarda gidip gelmemiz. Fakülte hastanesi çok kalabalık. Sadece bir hastane var ve orada saatlerce bekliyoruz. Her şehirden Diyarbakır'daki fakülteye hastalar geliyor. Batman'dan Diyarbakır'a giden çok hasta var. Bu Sağlık Bakanlığının bir ayıbıdır. Şehir resmen sahipsiz bırakılmış. Batman'da 600 bin insan var ve bir onkoloji doktoru yok! Yetkililerden bir onkoloji doktoru istiyoruz." şeklinde konuştu. (Mehmet Fatih Akgül, Mehmet Sait Çelik-İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir