• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
İmamdı, Gözaltında İşkenceyle Hizbullah Yöneticisi Yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Star gazetesinde yer alan habere göre, Ankara Cumhuriyet Savcılığına dilekçeyle 28 Şubat`ta yaşadıklarını anlatan mağdurlar, açılacak davaya müdahil olmak için başvuruda bulundu. Bunlardan biri de Düzce’de 2000 yılında imamlık yapan Yusuf Dursun.

Kışın üzerine soğuk su döktüler

Düzce Gümüşova jandarma ekiplerinde 18 Şubat 2000 tarihinde göz altına alınan Dursun, Hizbullah Cemaatinin Eleşkirt bölge sorumlusu olduğu iddiasıyla sorgulandı. En son 1998 yılında Eleşkirt’te imam olarak görev yapan Dursun, aradan üç sene geçmesine rağmen nasıl Hizbullah Cemaatiyle bağlantısının kurulduğunu anlayamadı. 8 gün boyunca işkenceyle sorgulandığını anlatan Dursun, jandarmanın iddiasını kabul etmesi için kış ayında üzerine soğuk döküldüğünü ve sorgu sırasında elektrik verildiğini kaydetti.

Aileni ve çocuklarını yok ederiz

Jandarma sorgusu sonrası Hizbullah’ın Eleşkirt bölge sorumlusu olarak tutuklanan Dursun, Eskişehir E Tipi Cezaevine gönderildi. Suç yeri Erzurum olduğu gerekçesiyle dosyasına Erzurum Devlet Güvenlik Mahkemesi bakma kararı aldı. İmam Dursun, sorgulama sırasında ifadesini kabul etmeyince “aileni de çocuklarını da bir anda yok edebiliriz” tehdidi yapıldığını, tehdit ve işkencelerle ifadeleri kabul ettiğini anlattı. Dursun, mahkeme aşamasında ise jandarma karakolunda verdiği ifadelerin tehdit ve işkenceyle alındığını mahkeme başkanına bildirince, ikinci duruşmada tahliye oldu.

Danıştay ‘dönüş’e izin vermedi

Üç ay 15 gün tutuklu yargılanma sonrası ikinci celsede serbest bırakılan Dursun, imamlık mesleğinden de oldu. Dursun’un soruşturması sürerken, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görevlendirdiği müfettiş, jandarma ve savcılık ifadelerini dikkate alarak bir rapor hazırladı. Bu rapor doğrultusunda Dursun’un işine son verildi. Hakkındaki tüm davalardan beraat ettikten sonra işe iade için Sakarya Bölge İdare Mahkemesine başvuran Dursun, buradan ret cevabı aldı. Bunun üzerine Danıştay’a başvuran Dursun, bu başvurusu da reddedilince Danıştay Üst Kuruluna itiraz etti. Üst Kurul’un da işe iade talebini reddetmesiyle iç hukuk yolu tüketilmiş oldu.

25 bin kişi Hizbullah`tan gözaltına alınarak işkence gördü

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Dicle TV canlı yayınında kendisine yöneltilen bir soruyu yanıtlayan Mustazaflar Hareketi sözcüsü Av. Hüseyin Yılmaz, "Emniyet verilerine göre camiamıza mensup 25 bin kişi gözaltına alınarak fiziki işkence gördü, bunların çoğu henüz 18 yaşına girmemiş kişilerdi. Yani çocuk yaşta mağdur edildiler. Yüzde doksanı "örgüt üyeliği", "camilerde ders alıp ders vermek" gibi suçlardan yargılandı. Bugün okullarda seçmeli ders olarak öğretilen Kur`an ve Peygamber (sav) hayatı, o dönemde suç olarak mahkeme dosyalarında yer aldı. İstenilmesi durumunda söz konusu mağduriyetleri içeren dosyaları gösterebiliriz." ifadelerine yer vermişti.

Hürseda Haber


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir