• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Tarihte Bugün - 18 haziran 2019
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1550: Süleymaniye Camisinin temeli atıldı. Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1558 yılları arasında İstanbul'da Mimar Sinan tarafından inşa edilen camidir.

Mimar Sinan'ın kalfalık devri eseri olarak nitelendirilen Süleymaniye Camii, medrese, kütüphane, hastane, hamam, imaret, hazire ve dükkânlardan oluşan Süleymaniye Külliyesi'nin bir parçası olarak inşa edilmiştir.

Süleymaniye Camii Klasik Osmanlı Mimarisinin en önemli örneklerinden biridir. Yapımından günümüze dek İstanbul'da yüzü aşkın deprem gerçekleşmesine karşın, caminin duvarlarında en ufak bir çatlak oluşmamıştır.

Osmanlı külliyeleri içinde Fatih külliyesinden sonra ikinci büyük külliye Süleymaniye külliyesidir. Külliye İstanbul yarımadasının Haliç, Marmara, Topkapı Sarayı ve Boğaziçi'ni gören ortadaki en yüksek tepesinde inşa edilmiştir. Cami, medreseler, darüşşifa, darülhadis, çeşme, darülkurra, darüzziyafe, imaret, hamam, tabhane, kütüphane ve dükkânlardan meydana gelen külliyede Mimar Sinan'ın türbesi dış avlu duvarlarının karşısında mütevazı küçük bir yapıdır.

1830 - Fransa Cezayir'i işgal etti. Osmanlı’nın güç kaybını fırsat bilen Fransa, uzun sürecek olan ve Müslüman Cezayir Halkına acı, kıyım ve fakirlik getiren bir sömürgeleştirmeye girişti. Fransa’nın Cezayir Halkı üzerindeki dış baskıları ve müdahaleleri halen devam etmektedir.

1847—Macar besteci ve piyanist Franz Liszt Padişah Abdulmecid’e sarayda konser verdi. Batılılaşmak suretiyle çöküşe geçen Osmanlı sanat alanındaki taklidi ve çöküşü de böylelikle belgeliyordu.

1941—Türk-Alman dostluk ve saldırmazlık anlaşması imzalandı. II. Dünya Savaşı bütün hızıyla ve Almanya’nın üstünlüğü ile devam ederken bu anlaşma, savaşa bulaşmak istemeyen ve savaşacak takati olmayan Türkiye açısından hayati önem taşıyordu.

1953 - Mısır'da 74 yıllık İngiliz egemenliğinin sona ermesiyle cumhuriyet ilan edildi. Bundan sonra İngilizler başa geçirecekleri diktatörler vasıtasıyla sözde özgür Mısır’da tahakkümlerini sürdüreceklerdi.

1979—Sovyetler Birliği Başkanı Leonid Brejnev ve ABD başkanı Jimmy Carter Viyana’da Stratejik silahların sınırlandırılması konulu SALT 2 anlaşmasını imzaladılar. Bu anlaşmaların stratejik adı verilen bu kitle imha silahlarını geliştirip çoğaltmalarına engel teşkil ettiğine dair hiçbir bulguya rastlanılmış değildir. Aksine hergün yeni bir stretejik silahın bu güçler tarafından geliştirildiğine dair haberler dünya basınında sık sık verilecektir.

1980: Hüseyin Tekin PKK’lılar tarafından şehid edildi. Şırnak’ın dindar ve davetçi Müslümanlarından Hüseyin Tekin akşam ihtiyaç için evinden dışarıya çıktığı bir zamanda yaylım ateşine tutularak şehid edildi.

1988 Başbakan Turgut Özal, Ankara Atatürk Spor Salonu'nda yapılan ANAP Büyük Kongresi'nde, Kartal Demirağ'ın silahlı saldırısında elinden yaralandı. Bu suikast girişiminin perde arkası hala aralanamazken derin devlet yapılanmaları tarafından hazırlandığı yolunda kuvvetli şüpheler mevcuttur.

1992: Maddi imkanları az olan vatandaşların sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanmalarını öngören 'Yeşil Kart' yasası TBMM'de kabul edildi.

1993 Azerbaycan Cumhurbaşkanı Ebulfeyz Elçibey, Bakü'yü terk etti. Haydar Aliyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı oldu.

1995 Çeçen lider Şamil Basayev, Budennovsk kenti hastanesine baskın yaptı; binden fazla Rus'u rehin aldı. Böylece Rusya savaşı durdurma ve görüşmeleri başlatma taleplerini kabul etti.

1997: Ortağı DYP ile yaptığı anlaşma uyarınca, birer yıl münavebeli Başbakanlık yapacak olan RP Lideri Erbakan, Başbakanlığı DYP Lideri Tansu Çiller’e bırakmak için istifa etti. Başbakan Necmettin Erbakan RP-DYP koalisyon hükümetinin istifasını, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e sundu. Erbakan, istifasına gerekçe olarak, 'Ülkenin gerginliğe sürüklenmesi'ni gösterdi. Erbakan, koalisyonu teşkil eden iki parti arasında imzalanan protokole göre hükümetin DYP Genel Başkanı Tansu Çiller tarafından kurulmasını ve böyle bir hükümetin RP, DYP ve BBP tarafından desteklendiğini açıklayan bir belgeyi de Cumhurbaşkanı'na sundu. Erbakan'ın istifasını kabul eden Cumhurbaşkanı Demirel, Anayasa, kanun ve geleneklerde 'başbakanlığın devri' şeklinde bir durumun bulunmadığını ifade etti.

1997-İstanbul Kürt Enstitüsü, Türkçe-Kürtçe sözlük yayımladı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir