• DOLAR 32.508
  • EURO 34.813
  • ALTIN 2490.215
  • ...
Tarihte Bugün- 17 haziran 2019
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1631 - Mümtaz Mahal doğum yaparken vefat etti. Eşi Hint-Türk-Moğol Babür İmparatoru Şah-ı Cihan, ertesi yıl başlattığı anıt mezar Tac Mahal'i 20 yıl içinde tamamlattı.

Bir isyanı bastırmak için ordularıyla Burhanpur'a giden Şah Cihan'a, dokuz aylık hamile olmasına rağmen her zamanki gibi eşi Mümtaz Mahal (Ercümend Banu Begüm) de eşlik etmişti. Mümtaz Mahal, 14. çocuklarını doğururken öldü.(1631)Şah Cihan, eşinin ölümünden sonra 2 yıl yas tuttu. Artık devlet işlerine ilgisini kaybeden hükümdar, teselliyi sanat ve mimaride buldu. Eşinin ölümünün ertesi yılı 1632'de Tac Mahal'in temeli atıldı. 

Dünyada ask için dikilmiş en büyük ve en güzel anıt olarak kabul edilen bu türbe, Şah Cihan'ın büyük bir aşkla sevdiği eşi Ercümend Banu Begüm'ün doğum sırasında ölümü üzerine, onun anısına yaptırılmıştır.(İslam’a göre Çocuk doğururken ölen kadınlar şehid mertebesine ulaşır.)

Mimar Sinan'ın talebelerinden Mehmet İsa Efendi ve Mehmet İsmail Efendi ile yapıdaki yazıları yazan Hattat Serdar Efendi, eserin yapımı için Şah Cihan tarafından İstanbul'dan davet edilmişlerdi. 1632'de inşasına başlanan eser, 20 yıl sonra 1652'de tamamlanmıştır.

Muhteşem yapısıyla Tac Mahal Dünyanın yeni yedi harikasından biri  seçilmiştir.

1885 - Özgürlük Heykeli New York limanına ulaştı. Bakırdan yapılan Özgürlük Heykeli, Fransa tarafından kuruluşunun 100. yılı nedeniyle ABD'ye hediye edilmiştir,1884-1886 yılları arasında inşa edilmiştir.ABD'nin New York şehrindeki Özgürlük Adası'nda yer alır.

Heykel, sağ elinde bir meşale, sol elinde ise bir tablet tutar. Tabletin üstünde 4 Temmuz 1776 tarihi yani Bağımsızlık Bildirgesi'nin tarihi yazılıdır. Heykelin başındaki taç'ın 7 sivri ucu 7 kıtayı veya 7 denizi simgeler. Heykelin yüksekliği 46 m, kaidesi ile beraber 93 m'dir. Ziyaretciler heykelin içinden meşaleye kadar 168 basamaklı bir merdivenden çıkabilirler. Heykelin meşale tutan sağ elinin yüksekliği 13 metredir. Meşalenin etrafındaki dehlizde 15 kişi bir arada dolaşabilir. Heykelin başının genişliği 2 metre, yüksekliği ise tacı ile birlikte 5 metredir.

Heykel Osmanlı tarafından Süveyş Kanalının açılışı için Pord Said Limanına dikilmek üzere Fransız bir heykeltraş olan Frederic Auguste Bartholdi'ye sipariş edilmiş ve peşinatı ödenmiştir. Mısır Hidivi siyasi nedenlerle heykeli istemeyince Fransa’da bir depoya konmuş daha sonra ABD’ye hediye edilmiştir.

1921 - Sivas, Erzincan ve Tunceli yöresinde 3,5 ay süren Koçgiri İsyanı rejim tarafından bastırıldı.

1939 - Fransa'da Giyotin'le "halka açık" son infaz Versailles şehrinde Saint-Pierre hapishanesinin (şimdiki adalet sarayı) dışında gerçekleştirildi. Giyotinle son idam ise 10 Eylül 1977'de yapıldı.

Giyotin, Fransız Devrimi ile adını duyurmuştur. Kendisinden çok önce, Avrupa'nın uzun yıllar kullandığı giyotin benzeri araçlar bulunsa da Fransız yapımı bu makine standart bir idam biçimi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Alet, adını mucidi Joseph-Ignace Guillotin'den alır.

Giyotin ilk kez Nicolas J. Pelletier'in idamında, 25 Nisan 1792 tarihinde kullanıldı.Halka açık son idam mahkumu, 6 cinayet işlemiş Eugene Weidmann'dı. Fransa'daki son idam mahkumu Hamida Djandoubi'dir ve 10 Eylül 1977'de cezası halka kapalı bir şekilde infaz edilmiştir. Fransa'da idam cezası 1981 yılında kaldırıldı.

1950 ABD'de ilk böbrek nakli ameliyatı yapıldı. Tıp dünyasındaki bu gelişmeler dünyadaki tüm hastalara umut ışığı olmuşsa da organ naklinin tüm dünya ülkelerinde yaygınlaşması zaman alacaktı.

1967 - Çin Halk Cumhuriyeti ilk hidrojen bombasını test etti. Emperyalist emeller üzerine kurulan devletler dünya halklarına acı ve yıkımdan başka bir şey getirmediler. Hidrojen, Nitrojen ve atom bombaları gibi kitle imha silahlarıyla tam bir canavara dönüşen bu ülkeler insanlığın geleceğini sürekli tehdit altında tutmaya ve halkları sömürmeye devam etmektedirler.

1980- Cumhuriyet Halk Partisi Nevşehir İl Başkanı ve eski milletvekili Zeki Tekiner öldürüldü. Cenaze töreninde, aralarında Bülent Ecevit'in de bulunduğu Cumhuriyet Halk Partisi heyetine ülkü ocaklılar taşlı sopalı saldırıda bulundu.

1985 Yeni trafik yasası yürürlüğe girdi. Artık, sürücülerin "bir miktar" alkol alması suç sayılmıyordu.

1987: Resmi bir ziyaret için Türkiye'ye gelen İran Başbakanı Mir Hüseyin Musavi, Anıtkabir'i ziyaret etmek istemediğini söyledi.

1992  Yeni Galata Köprüsü törenle hizmete açıldı. Yeni Galata Köprüsü, tıpkı eskisi gibi İstanbul'da Haliç üzerine yapılmış, Karaköy'le Eminönü'nü birleştiren köprüdür.

Haliç üzerine tarih boyunca birçok köprü yapılmıştır. Bunlar ya yıkılmış ya da yıktırılıp yerine yenisi yapılmıştır.

1993 BM Barış Gücü, Somali'de Mogadişu'ya operasyon düzenledi. Amaç Somali'de General Muhammed Farah Aidid'in askeri gücünü yok etmek. Bosna’da, Çeçenistan’da ve yarım asırdan fazla bir süredir Filistin’de meydana gelen kıyımlar ve zulümlere karşı kılını kıpırdatmayan BM Müslüman Ülkelerdeki anti-emperyalist direnişler söz konusu olunca şahin kesilir ve hemen o ülkeyi istila edip altın tepside Emperyalist güçlerin sofrasına servis eder. BM, Somali’de de gelişen halk hareketlerine fırsat tanımamış özgürlüğe yürüyen Kara Kıtanın Kaplanlarını her seferinde tepelemiştir. Somaliye düzenlenen bu operasyonda vahşet dolu katliamlar yapılmış binlere varan sayıda direnişçi hayatını kaybetmiş, Somali Halkı’nın canı, malı ve ırzı talan edilmiştir. Türkiye de Somali’ye sözde barış gücü adı altında dönemin heybetli komutanı, sonraların darbeci ve 28 Şubatçısı Çevik Bir komutasında asker göndermiştir. Türkiye’nin Müslüman askerleri her seferinde Emperyalistlerin zalim emellerine alet edilmiştir.

1998: 167 Subay ve Astsubay TSK'dan ihraç edildi. Birçoğu keyfi olan bu ihraçlar 28 Şubat süreciyle beraber hız kazanmaya ve dindarlarla mücadelenin bir silahı haline gelmeye başladı.

2001: Suriye ordusu Lübnan başkentinden Bekaa'ya çekildi, 7 bin asker Beyrut'tan ayrıldı.

2012:  Diyarbakır'da İcazet Merasimi: Diyarbakır’daki Babüsselam Medresesi'nden Mezun Olan Ancak Çeşitli Nedenlerden Dolayı Yıllardır İcazetlerini Alamayan 25 Müderris İçin Bugün Nur Camisinde İcazet Töreni Düzenlendi.  Yoğun İlginin Olduğu İcazet Merasimine Onlarca Âlim Katıldı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir