• DOLAR 34.388
  • EURO 36.852
  • ALTIN 2968.442
  • ...
Tarihte Bugün 14 Haziran 2019
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1789: Darıdan damıtılarak yapılan ilk Viski Amerikalı papaz Elijah Craig tarafından üretildi. Bu tür viskiye Bourbon adı verildi, çünkü bu papaz Kentucky'nin Bourbon ilçesinde yaşıyordu.

1826: Yeniçeri Ocağı kaldırıldı ve Asakir-i Mansure-i Muhammediyye kuruldu. Bir çok kurumu yozlaşmış ve dejenere olmuş Osmanlı’nın askerlerin ismini değiştirerek çöküşü durdurmak elbette ki mümkün olmamıştır.

1920: Milli Aşireti ayaklanması başladı. Urfa’da yaşayan bu aşiret yeni kurulan hükümeti tanımayarak ayaklanmıştır. Yeni Kurulan hükümetin Osmanlı Hükümetini tanımamasının, bölgede yaşayan Kürt aşiretlerini de etkilemesi sonucu Milli Aşireti de ayaklanmıştır. Aşiret liderlerinden Mahmut, İsmail, Halil ve diğer şahıslar Siirt’ten Tunceli’ye kadar olan bölgeyi idareleri altına almak için harekete geçtiler. Milli Aşireti’nin ayaklanmasının bastırılması için 13. Kolordu görevlendirildi. Viranşehir bölgesine kadar saldıran ayaklanmacılara arabulucu heyetleri gönderilmiş ise de olumlu bir netice alınamadı. Fransız işgali altındaki bölgeden aldıkları üç bin atlı ve develi ile bin kadar piyadeden ibaret bir kuvvetle 25 Ağustos 1920’de Viranşehir ayaklanmacılar tarafından işgal edildi. Bir süre sonra buraya gönderilen Kolordu tarafından ilk ciddi Kürt hareketi bastırıldı.

1930: Askeri Yargıtay kuruldu. Böylece hukuki açıdan askerler tamamen otonom hale geliyorlardı.

1937: Hatay'ın bağımsızlığı TBMM'de onaylandı. Mondros Mütarekesinden sonra Fransız işgaline uğrayan ve 1921 yılında Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışında kalan Antakya, İskenderun ve havalisinde İskenderun Sancağı adıyla bir yönetim kuruldu. 2 Eylül 1938'de de bu Sancak'ta kurulan "Hatay Cumhuriyeti"nin Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen, başbakanı Abdurrahman Melek, Meclis Başkanı Abdülgani Türkmen, milli marşı İstiklâl Marşı olmuştur.

1951: İlk ticari bilgisayar olan UNIVAC I tanıtıldı ve ilk makine "ABD Nüfus Müdürlüğü" ne tahsis edildi. (İkincisini Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri alacaktır) Dünyanın ilk ticari bilgisayarı UNIVAC ABD'de tescil edildi. İlk genel maksatlı elektronik dijital bilgisayar, ENIAC'ın da yapımcıları olan J. Presper Eckert ve John Mauchly'nin yaptıkları devasa büyüklükteki bu aygıt hesaplama için bugünkü silikon çipler yerine binlerce vakum tüpü kullanıyordu.

1964: Güney Afrika hükümetini devirmek için gizli plan yaptığı gerekçesiyle yargılanan Nelson Mandela ömür boyu hapse mahkûm edildi. Yirmi yılını hapiste geçirecek olan Mandela, yeni Güney Afrika Cumhuriyeti’nin kurucusu ve Devlet Başkanı olarak hapisten çıkacaktı.

1968: Sekiz yıl önce Dicle nehri üzerinde yapımına başlanan 220 metre uzunluğundaki Dicle Köprüsü ulaşıma açıldı. 6.5 milyon liraya mal olan köprüden Türkiye'yi İran ve Irak'a bağlayacak olan anayolun geçeceği bildirildi.

1984: TBMM, biranın alkollü içki olduğu kararına vardı, bira satışı ruhsata bağlandı. Biranın alkollü içki sayılmasını ve satışının ruhsata bağlanmasını öngören yasa teklifi TBMM'de kabul edildi. Karara göre; öğrenci yurtları, spor kulüpleri, kahvehaneler, kıraathane, hastane, bezik briç salonlarında ise bira ve şarap dâhil hiçbir içkinin satışı için ruhsat verilemeyecek, televizyonlarda bira reklamı yapılamayacak.

1985: Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg, Schengen Antlaşması'nı imzaladılar. Avrupa Topluluğu üyesi beş ülke arasında, sınır kapılarındaki polis ve gümrük kontrollerini bütünüyle ortadan kaldırmayı amaçlayan antlaşmadır. Bundan sonra peyderpey bu anlaşmaya Avrupa ülkelerinin katılımıyla şu andaki tüm Avrupa Birliği ülkelerini kapsayacaktır. Schengen anlaşması ile oluşturulan Schengen bölgesi, şu anda 26 Avrupa ülkesi için de geçerli olup yaklaşık olarak 4.312.099 kilometrekarelik alanı kaplamaktadır.

1992: Türkiye’nin ilk AİDS hastası olan Murtaza Elgin (Murti) öldü. Ağırlıklı olarak cinsel yolla bulaşan bu hastalık giderek artan gayrimeşru ilişkilerin sonucunda Türkiye’de de hızla yayılmaya başlayan bir hastalık oldu. Alınması gereken önlem olarak fuhuşun yasaklanması gerekirken rıza dâhilinde her türlü zina serbest bırakıldı ve asrın vebasının tüm insanlığı tehdit etmesinin yolu ardına kadar açıldı.

1992: Üstad Bediüzzaman Said Nursi’nin talebesi ve avukatı Bekir Berk vefat etti.

1994: Türkiye Büyük Millet Meclisi, Kuzey Irak'ta 36. paralelin kuzeyinde Bağdat'ın egemenliğini sınırlayan "Çekiç Güç"'ün görevini 7. kez 6 ay uzattı.

2001: Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın 1996'da oluşturdukları Şanghay Beşlisi adlı yapılanmaya Özbekistan'ın da katılmasıyla Şanghay İşbirliği Örgütü kuruldu. Dünya petrol üretim ve kullanım pazarının yarısından fazlasını elinde bulunduran ve Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan'ın gözlemci olarak bulunduğu örgüt, ABD'ye karşı etkili bir kutup oluşturmaktadır. Dönemin Rusya Devlet Başkanı Putin, Şanghay İşbirliği Örgütü'nün Ağustos 2007 Bişkek Zirvesi’nde “tek kutuplu dünya kabul edilemez” diyerek bir anlamda birliğin misyonunu da belirtmiştir.

2005: Erzurum Atatürk Üniversitesi'ndeki mezuniyet törenine türbanlı velilerin alınmaması hükümet, TBMM Başkanı Arınç ve diğer siyasi parti liderlerinin tepkilerine neden oldu.

2012:  Tunus'un devrik devlet başkanı, gıyabında ömür boyu hapse mahkûm edildi.23 yıl Tunus'u yöneten Zeynel Abidin Bin Ali, devrimden sonra ocak 2011’de ülkesini terk ederek Suudi Arabistan'a sığınmıştı.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir