• DOLAR 32.274
  • EURO 35.102
  • ALTIN 2468.868
  • ...
"Bayram günleri birlik, beraberlik ve kaynaşma günleridir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İslam âleminde olduğu gibi Gaziantep’te de on bir ayın sultanı olan mübarek Ramazan ayının sona ermesinin burukluğu yaşanırken, diğer yandan da Ramazan Bayramı’na ulaşmanın sevinci yaşanıyor.

Ramazan Bayramı ile ilgili duygularını İLKHA ile paylaşan siyasi parti, sivil toplum kuruluşları ve kurum temsilcileri, on bir ayın sultanı olan Ramazan ayının sonunda, Allah-u Teâla tarafından Müslümanlara hediye edilen Ramazan Bayramı'nın Müslümanların vahdetine, birliğine, beraberliğine, İslam âleminin de kurtuluşuna vesile olmasını dilediler.

Bayram günlerinin sevinç günleri olduğunu belirten Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, bayramların ibadetlerle, ziyaretlerle, geçirilmesi ve tatil günleri olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.

"Bayram günleri tatil günleri değildir"

Bayramların camilerden başladığını işaret eden Çelik, "İslam'ın bayramı büyüktür. 2 milyara yakın insan, o gün dünyanın neresinde olursa olsun bu bayram sevincine katılmaktadır. Bayramlar camiden ibadet ile başlar. Diğer bir ifadeyle bayram günleri sadece kuru dünyalık tatil günleri değildir. Bayram günleri ibadet günleridir. Peki, bayram günlerinin ibadeti nedir? Sabahleyin bayram namazına koşmak, tekbirlerle, hep beraber omuz omuza din kardeşlerimizle tebrikleşerek, yüzlerimizin tebessümüyle, çarşımızı, pazarımızı aydınlatacak bir gönül berraklığıyla bayram namazını kılmak ve bayram sohbetini dinlemektir. Ondan sonra da bayramlaşmak. Çünkü bayramlarımız camiden başlar. İmam efendi hutbeye çıkar, hutbesini okur ve güneş bir mızrak boyu yani 45 dakikalık bir zamandan sonra ve kâinatın bağrına bayram mührünü vurur." dedi.

"Bayramımızın büyüklüğünü, neşesi, şükrü, sevincini ve coşkusunu herkes yaşamalıdır"

Çelik, "Yine bayramı ibadetle geçirmeliyiz. Büyüklerimizi ziyaret etmeliyiz. Sadece yaşayanları değil geçmişlerimizi de rahmet ile anmak için mezarlıklarda onlara Fatihalar bağışlamalıyız. Onların da bayramlarını kutlamalıyız, ziyaretlerine gitmeliyiz. O diyarın sakinlerine selam vermeliyiz. Onları da hayır ile yâd etmeliyiz. Büyükleri ziyaret etmeli, şehrimizin, köyümüzün, mahallemizin ve semtimizin yaşça büyüklerini, başça büyüklerini ziyaret etmeliyiz. Onların da bayramını tebrik etmeliyiz. Komşu komşu, ev ev, şahıs şahıs, sokak sokak o gün bizim bayramımızın büyüklüğünü, neşesini, şükrünü, sevincini ve coşkusunu herkes yaşamalı ve herkes duymalıdır. Bayram kimin bayramı? ‘Bu bayramda bana da yer var’ diyen herkesin bayramıdır. Yani bayram içimizde başlar. Bayrama katılmakta kendimizle başlar. Cenabı hak her bir kardeşimizin gönlünce huzurunu ve sevincini yaşamayı nasip etsin. Bütün Gaziantepli kardeşlerim başta olmak üzere herkesin bayramını tebrik ediyorum." diye konuştu.

"Bayram günleri Müslümanlar için çok önemlidir"

İslam coğrafyalarında yaşanan bütün acılara rağmen bayramın en iyi şekilde idrak edilmesi gerektiğini belirten HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Mehmet Nakşi Erat ise "Çünkü bizim için bayram çok önemli" diyerek şunları dile getirdi:

"Mübarek ay Ramazan ayını geride bıraktık. Ramazan ayını geride bırakmanın hüznünü yaşarken şu an ise bayram sevinciyle bayrama girmiş bulunuyoruz. Müslümanların iki tane kutsal bayramı vardır. Biri Ramazan diğeri Kurban Bayramı’dır. Şu anda gerçekten bayramın sevincini hep beraber yaşıyoruz. Bayramda Müslümanlar birbirlerini ziyaret ederler. Akrabalar birbirlerini ziyaret ederler. Küçükler büyüklerin ellerini öperler. Bayramlar bu şekilde sosyal açıdan da ciddi bir ünsiyet oluşturuyor. Şu anda içerisinde bulunduğumuz zaman diliminde İslam âlemi ne kadar darmadağın halde olmuş olsa da ve şu anda özellikle Kudüs’ümüz, esaret altında olmuş olsa da bütün bu olumsuzluklara rağmen yine de bugün bayramdır, Müslümanların bayramıdır. Bütün olumsuzluklara rağmen yine de bayramı hep beraber kutlayacağız. Çünkü bizim için bayram çok önemlidir. Bayram günleri Müslümanlar için çok önemlidir. Rabbimizden dileğimiz inşallah bu mübarek Ramazan Bayramı'nın tam bir bayramı yaşayacağımız ve İslam âlemindeki inşallah bu yaşadığımız sorunların son bulmasına vesile olsun. Rabbimizden ümidimiz odur ki inşallah bu mübarek Ramazan Bayramı İslam âleminin gerçek manada kardeş olmasına vesile olur. İnşallah o zaman gerçek kardeşlik sağlanır. İnşallah o zaman daha güzel bayramlar yaşarız diye ümit ediyoruz. Bu duygularla İslam âleminin, Türkiye halkının ve Gaziantep halkımızın bayramı kutlu olsun."

"Bayram günleri çok önemli fırsat günleridir"

HÜDA PAR Kilis İl Başkanı Ali Kiriş de "Mübarek Ramazan ayını geride bırakmanın hüznü içerisinde iken, Rabbimizin bizlere lütuf olarak sunduğu Ramazan Bayramı’nın sevincini en içten bir şekilde yaşıyoruz. İstiyoruz ki İslam ümmeti, zulüm altında olan bu kardeşlerimizin de bu bayram sevincini en güzel şekilde ve en içten bir şekilde yaşamasıdır. İstiyoruz ki bu bayramda geçen bayramlarda olmadığı gibi inşallah bu bayramda İslam ümmetinin zulüm gören evlatlarının tekrardan güzel bayramlar geçirmesini Rabbimden niyaz ediyoruz. Birlik ve beraberliği sağlamak için bu mübarek bayram günleri biz ümmeti Muhammed açısından çok önemli fırsat günleridir.  İnşallah ümmeti Muhammed olarak bu mübarek günlerde vahdeti, birliği, beraberliği ve kardeşliği hep birlikte sağlayabiliriz. Bu duygu ve düşüncelerle mübarek Ramazan Bayramı'nı tüm ümmeti Muhammed'e, ülkemize ve özelde de Kilisli hemşerilerimize hayırlar getirmesini Rabbimden niyaz ediyorum." dedi.

"Bayram günleri birlik, beraberlik ve kaynaşma günleridir"

Küskünlerin barıştığı, kırgınlıkların ve hasretliklerin sona erdiği bir bayramın daha çok güzel bir şekilde idrak edildiğini belirten Ak Parti Gaziantep İl Başkanı Mehmet Eyüp Özkeçeci de "Bayramda eşimizi ve dostumuzu ziyaret edeceğiz. Büyüklerimizin ellerini öpeceğiz, hayır dualarını alacağız. Küçüklerimizin gözlerinden öpeceğiz, seveceğiz. Onlara bayramların ne demek olduğunu anlatacağız. Bayram günleri birlik, beraberlik ve kaynaşma günleridir. Bayram yardımlaşma, birlik ve beraberlik demektir. Biz de bunun farkındayız. İnşallah bu bayramı da coşku içerisinde yine hemşerilerimizle ve partililerimizle kutlayacağız." ifadelerini kullandı.

"Ramazan Bayramı İslam ümmetinin kurtuluşuna vesile olsun""

İslam âleminin "Başı mağfiret, ortası rahmet ve sonu cehennem azabından kurtuluş" olan Ramazan’ı geride bırakmanın hüznünü ve Allah’ın bir lütfu olan bayrama kavuşmanın da sevincini yaşadıklarını belirten Peygamber Sevdalıları Vakfı Gaziantep Koordinatörü İlyas Yıldız da şunları söyledi:

"Zekâtlarla, fıtır sadakalarıyla fakir olan kardeşlerimizin, Suriye'de, Doğu Türkistan’da, Yemen'de ve İslam coğrafyasında herhangi bir yerinde mazlum ve mustazaf durumda olan kardeşlerimizle bu tür vesilelerle bir bağ kurmaya çalıştık. Bir kardeşlik iklimini yeniden yaşatmaya, yeşertmeye, birliği, beraberliği ve vahdeti yeniden sağlamaya çalıştık. Rabbimiz bizlerden bunu kabul buyursun. Ramazan ayı bereket ayıydı. Ramazan ayı kardeşliğin doruğa ulaştığı bir aydı. Ramazan ayı sabır ayıydı. Allah'a hamdüsenalar olsun ki Ramazan'ın sonunda bizlere bir bayram verdi. Bugün inşallah o bayramı idrak ediyoruz. Bu bayramın başta İslam ümmetine, ülkemize, bütün Müslümanlara mazlum ve muztazaf coğrafyalara hayırlar getirmesini, mazlumların ve mustazafların da kurtuluşuna vesile olmasını Rabbimizden diliyoruz." diye konuştu.

"Bayramlara farklı şekiller yüklenmesine müsaade etmemeliyiz"

Yıldız, "Bu noktada her ne kadar bayramı buruk geçirmiş olsak da Rabbimizin bize bu verdiği bayramı en güzel şekliyle kutlamamız gerekiyor. O bayram sevincini yaşamamız gerekiyor. Netice itibariyle Ramazan gibi rahmet dolu evet ama bununla birlikte zor bir ayın sonunda bayram Rabbimizin bize verdiği bir nimettir. Bu nimete hiç kimse tarafından farklı şekiller yüklenmesine müsaade etmememiz gerekiyor. Bu noktada bayramı yaşarken aynı zamanda akrabalarımızı, komşularımızı, yakınlarımızı ve Müslümanları ziyaret etmemiz, onları unutmamamız ve güzel bir kardeşlik iklimi içerisinde bayramlaşma programlarını yapmalıyız. Bu duygularla İslam âleminin, ülkemizin ve Gaziantep halkımızın bayramlarını tebrik ediyorum." şeklinde konuştu.

"Bayramlar, birlik beraberlik ve kardeşliğimizin pekiştiği günlerdir"

Bu bayramın İslam âleminin, birliğine ve beraberliğine vesile olmasını dileyen Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gök ise "Başı mağfiret ortası rahmet ve sonu da cehennem azabından kurtuluş olan Ramazan'ı Şerifin sonuna gelmiş bulunmaktayız ve inşallah bayramı idrak edeceğiz. Bayramlar, birlik beraberlik ve kardeşliğimizin pekiştiği günlerdir. Bayram akrabaların, kardeşlerin, eşin, dostun, küskünlerin barıştığı ve birbirine kavuştuğu, sarılıp helalleştiği günlerdir. Ama biz maalesef bir bayrama daha buruk giriyoruz. Çünkü ümmet coğrafyası Filistin’den Doğu Türkistan'ına, Arakan’dan Yemen’e, Afrika’sından Asya’sına birçok belde kan, zulüm ve gözyaşı içerisinde. Maalesef bir bayrama daha böyle giriyoruz. Ben bu Ramazan Bayramı’nın ümmetin birlik, beraberlik ve kardeşliğine vesile olmasını yüce Allah'tan niyaz ediyorum. Rabbim bu coğrafyanın bütün unsurlarıyla birlikte, beraberlik ve kardeşliğe bizleri inşallah kavuştursun. Bütün dünyaya yeniden huzur, mutluluk, adalet getirecek bir ülkeye bize dönüştürsün. Herkesin Ramazan Bayramı’nı kutluyorum, mübarek olsun." şeklinde konuştu.

"Bayram; sevinçlerimizin paylaşıldığı günlerdir"

"Rabbim bayramları bayram gibi yaşadığımız o günleri İslam ümmetine nasip eylesin" diyen Diyanet-Sen Gaziantep Şube Başkanı Müslüm Göral da  "Bayram; sevinçlerin paylaşıldığı, küskünlerin barıştığı müstesna günlerdir. Özellikle son yıllarda toplumumuzda bir bozulma, çözülme söz konusu. Bayramı da bir tatil günü gibi değerlendirmekteyiz. Kimsenin senin ziyarete gelmesini istemezmiş gibi bayram gelince bir tatil planı yapıyoruz ve şehir dışına çıkıyoruz. Bu İslam'ın emrettiği bayram şekline pek uymuyor. Biz de bayramlar, akrabalarla, dostlarla, arkadaşlarla, birlikte olmak ve onları ziyaret etmek, ziyaretimize gelenleri kabul ederek bu şekilde bayramı en güzel şekilde geçirmektir. Bayram gününde akrabalarımızı, bir hasta varsa onu ziyaret ederiz. Büyüklerimiz varsa onları ziyaret deriz ve hayır dualarını alırız. Zaten bayramın esas amacı budur. Bayram; sevinçlerimizin paylaşıldığı günlerdir. İslam'ın emrettiği şekilde bayramlarımızı kutlamalıyız. Bayramın özüne göre hareket etmeliyiz. Tüm İslam âleminin ve ümmeti Muhammed'in Ramazan Bayramı’nı tebrik ediyorum." dedi.

"Ramazan boyunca fakirlerin yüzünü güldürdük"

Umut Kervanı olarak hayırseverlerin yardımlarını Ramazan boyunca yetimler başta olmak üzere fakir ve muhtaç ailelere ulaştırdıklarını ve bundan dolayı da bayrama sevinçli olarak girdiklerini belirten Gaziantep Umut Kervanı Başkanı Mustafa Özaslan da "Ramazan ayı bizim için gerçekten çok güzel geçti. Ramazan ayında mağdur ve muhtaç aileler ile ilgili bizim çok ciddi çalışmalarımız oldu. İhtiyaç sahiplerine yardımlarımızı ulaştırdık. Ramazan bizim için bereketli bir aydı, güzel bir aydı. Ramazan ayını geride bıraktık, bayrama kavuştuk. Bütün İslam âleminin bayramını tebrik eder, hayırlara vesile olmasını dilerim." diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir