• DOLAR 32.266
  • EURO 34.731
  • ALTIN 2399.428
  • ...
Yeni Anayasa Kurucu Meclis Tarafından Kabul Edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KAHİRE - Mısır`da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi öncülüğünde hazırlanan ve yaklaşık bir haftadır ülkede tansiyonların yükselmesine sebebiyet veren 234 maddelik yeni anayasa taslağı, 85 üyesi bulunan Kurucu meclis tarafından onaylandı.

 

Yeni Anayasa, Devlet ve Toplum, Haklar ve Özgürlükler, Kamu Yetkileri, Bağımsız ve Düzenleyici Kurumlar, Nihai ve Geçici Hükümler olarak 5 ana bölümden oluşuyor.

 

Dün öğle saatlerinde başlayan ve yaklaşık 20 saat süren oturumun başkanlığını yapan Hüsam Giryani, Yeni anayasanın oybirliğiyle kabul edildiğini ve son kararın verilmesi için Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`ye sunulacağını duyurdu.

 

Yeni Anayasa taslağı Muhammed Mursi`ye sunulduktan sonra iki hafta içerinde referandum yapılacak.

 

234 maddesi bulunan ve yüzde 64`lük oy ile kabul gören yeni anayasanın ikinci maddesi Devrik lider Hüsnü Mübarek dönemindeki gibi \"Devletin Dini İslam, İlkeleri ise İslam Şeriatı\" olarak kaldı.

 

Yeni anayasanın en dikkat çekici maddelerinden biri de, Cumhurbaşkanının sadece iki dönem boyunca 4`der sene görev yapması oldu.

 

Meclisin ittifak ile kabul ettiği yeni maddeler arasında El-Ezher üniversitesi ve Camisinin de Şeriat ile ilgili konulara müdahale hakkının bulunması da yer alıyor.

 

Muhalifler Tepkili
Kurucu Meclis tarafından oybirliği ile kabul gören yeni Anayasa Mursi karşıtlarının daha fazla rahatsızlanmasına sebebiyet verdi.

 

Muhaliflerin önde gelen yetkililerinden Amr Musa, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, Kurucu Meclisin büyük çoğunluğunun İhvan`ın yetkisi altında bulunduğunu ve bu kabulün hiçbir anlam ifade etmediği ileri sürdü.

 

Hıristiyanlar, solcular ve liberaller ise yaptıkları ortak açıklamada; İslamcıların görüşlerini bu çatı altında empoze ettiklerini söyleyerek kurucu meclisi boykot ettiklerini ve protesto gösterilerine devam edeceklerini bildirdiler.

 

İslami Kesim \"Mursi`ye Destek Gösterilerine\" Devam Ediyor
Ayrıca bugün Cuma namazından sonra Mısır`ın birçok ilinde Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`ye destek gösterileri devam etti.

 

İslami parti ve siyasi hareketlerin organize ettiği gösterilere Mısırlılar yoğun ilgi gösterdi.

 

Müslüman Kardeşler Teşkilatı ve Selefiler tarafından yarın Kahire Üniversitesi önünde düzenlenmesi beklenilen dev destek gösterisine Mısırlıların yoğun ilgi göstermesi bekleniyor. (Osman Çelik - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir