• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Küresel emperyalizme itiraz: YENİ BİR DÜZENE İHTİYAÇ VAR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi - Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, ülkeler arasındaki sorunların çözülmesi için yeni bir dünya düzeni çağrısında bulundu.

Japonya'nın başkenti Tokyo'da düzenlenen "Asya'nın Geleceği" konferansında konuşan Malezya Başbakanı Muhammed, dünya genelinde yaşanan çatışma, iç savaş ve milletler arası problemlere değindi.

Muhammed, sorunları çatışma ve savaşla çözmeyi planlayan mevcut düzenlerin ilkel olduğunu vurgulayarak, "Dünyadaki genel durumun istikrarlı olmadığını görüyoruz. Her bölgede bir sorun var, Latin Amerika'da, Avrupa'da, Asya'da ve Ortadoğu'da." şeklinde konuştu.

“FİLLER TEPİŞİNCE ALTTA NE VARSA ONLAR DA EZİLİYOR”

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşına değinen Mahathir, "Bu rekabet dünyaya hiçbir şekilde iyilik getirmiyor. Bu çatışmanın içinde olmadığımız halde bizler etkileniyoruz. Filler tepişince altta ne varsa onlar da eziliyor." dedi.

Mahathir, "Yeni bir düzene ihtiyacımız var. Çünkü mevcut birtakım düzenler iflas etmiş görünüyor. Bu sistemler başarısız oldu, çünkü bizler hala ilkel ve nispeten uygarlaşmamış haldeyiz." ifadesini kullandı.

"İTHALAT VE İHRACATTA ALTIN KULLANILABİLİR"

Uluslararası ekonomideki sorunlar hakkında da konuşan Mahathir, mevcut döviz ticaretinin manipülatif olduğunun altını çizdi ve "Doğu Asya ülkeleri arasındaki ithalat ve ihracat faaliyetlerini değerlendirmek için altın kullanılabilir." dedi.

Mahathir, ABD'nin bazı ülkelerin ekonomilerini etkilemesi hakkında ise "ABD, bir ülkeyi kötü olarak nitelendirip o ülkede yatırım yapmak isteyenleri etki altına almaya çok meraklı. Bu şekilde demokratik olamazsınız. Kararı tek bir güç veremez." diye konuştu.

“DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR” SÖZÜNE DESTEK

Malezya Başbakanı Muhammed’in sözleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Dünya beşten büyüktür” sözünü de destekler nitelikte. Cumhurbaşkanı Erdoğan, her fırsatta bu sözü dile getirerek küresel sisteme itirazını dile getiriyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyinde daimi 5 üyenin “veto” hakkını kullanarak yüzlerce ülkenin taleplerini engellediği, haksızlık ve adaletsizliğe zemin hazırladığı biliniyor.

AMERİKAN BASKISI

İki kutuplu dünya dağıldıktan sonra tek küresel güç durumuna gelen Amerika’nın askeri ve siyasi alanlarda yaptığı hukuksuz eylemlerin hesabı sorulamıyor. Sahte delillerle Irak işgaline zemin hazırlandığı ortaya çıkmış olmasına, Afganistan işgali sürecinde binlerce sivil katliamı gerçekleştirilmesine rağmen mevcut düzen Amerika’dan hesap soracak durumda değil.

Trump’ın “Amerikan milliyetçiliği” perspektifiyle giriştiği ticari saldırılarda devasa bir ekonomik güce sahip olan Çin’i hedef alması, baskı ile Avrupa ve kimi Asya ülkelerini de işin içine çekme çabası büyük bir krize davetiye çıkarıyor. Çin ve Amerika arasındaki ticari savaştan çok fazla ülkenin etkileneceği, ekonomik krizlerin birbirini tetikleyeceği iddia ediliyor.

YENİ BİR DÜZEN İHTİYACI

Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinin israil eksenli Ortadoğu politikasında tüm insani ve ahlaki değerleri bir tarafa attığı dikkati çekiyor. Nükleer silah edinebilir diye İran’a uygulanan ambargo ve yaptırımların nükleer silah sahibi olan israil için gündeme getirilmemesi, Türkiye’nin S-400 füze sistemlerini almaya karar vermesiyle başlayan ve halen de devam eden tehdit süreci mevcut düzeni en iyi yansıtan olaylardır. Venezuela’da yaşananlar ise özgürlük ve demokrasi sloganını dillerinden düşürmeyen Amerika ve dostlarının halkın tercihine karşı askeri müdahale seçeneklerini değerlendirmesi açısından ibret vericidir. Amerika’nın Kudüs kararına büyük oranda itiraz eden ülkeler aslında daha adil bir düzen özlemlerini de dile getirmişlerdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir