• DOLAR 34.565
  • EURO 36.259
  • ALTIN 2963.5
  • ...
Bir iyilik hareketi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

Yıllardır süre gelen Osmanlı geleneği MÜSİAD üyeleri tarafından yaşatılıyor. Trabzonlu İş Adamları bakkallara giderek veresiye defteri satın aldı. Büyük takdir toplayan iyilik hareketini değerlendiren Alimler Ve Medreseler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şenlik, “Bu tür iyilik hareketlerin yayılması gerekiyor” dedi.

HAYIRSEVER İŞ ADAMLARI "VERESİYE DEFTERİ" SATIN ALDI

Osmanlı'dan kalan geleneği sürdüren Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Trabzon Şubesi, borçların yazılı olduğu veresiye defterini satın aldı. MÜSİAD Trabzon Şubesi üyeleri, Değirmendere Mahallesi Sezai Uzay Caddesi'ndeki İsmail Aydın'a ait bakkalı ziyaret ederek Osmanlı döneminde sürdürülen geleneğe göre veresiye defterini satın almak istediklerini belirtti. Aydın ile defterdeki borcu belirleyen iş adamları, mahallelinin esnafa borcunu tespit etti. Yapılan pazarlık sonucu Aydın'a 6 bin 500 lira teklif eden iş adamları, mahallelinin borcunun bulunduğu veresiye defterini satın aldı. Ramazan ayında borçluların defterinin satın alınmasından dolayı mutlu olduğunu ifade eden Aydın, "Osmanlı'da sürdürülen ve 'zimem' defteri olarak bilinen veresiye defterimi MÜİSAD'a verdim. Ben hakkımı helal ediyorum, emeği geçenlere de teşekkür ediyorum." diye konuştu. MÜSİAD üyeleri daha önce de birçok ilde bakkallara giderek veresiye defteri satın almıştı. Borçları silinen vatandaş da veresiye defteri kapanan esnafta bu uygulamayı sevinçle karşılıyor.

“SESSİZCE VE DALGA DALGA YAYILIYOR”

Yapılan iyilik hareketiyle Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) tarafından gazetemize yapılan açıklamada, “Zimem Defteri, bugünkü adıyla veresiye defteri, alınan bir malın satıcı tarafından not edilerek alıcının ileriye dönük borçlandırılmasını ifade ediyor. Osmanlı’da varlıklı kişiler, içinde yazılı olan tüm borçları ödeyerek zimem defterlerini satın alırdı. Zimem Defteri uygulaması, MÜSİAD’ın 5’inci Genel Başkanı Nail Olpak’ın girişimleri ve üyelerimizin teveccühüyle yeniden başlatılmıştır. Yalnızca Ramazan Ayı’na özel bir olarak başlayan Zimem Defteri uygulaması, yeni dönemde üyelerimize ve varlıklı kişilere, bu kıymetli geleneği yılın 12 ayı boyunca sürdürmeleri yönündeki çağrımızla, bir aya özel olmaktan çıkarılmıştır. 2018 Şubat’ında Kilis’te düzenlediğimiz MÜSİAD Şube Başkanları Toplantısı sonrası, Kilis sokaklarında esnaf ziyaretlerimiz esnasında bakkal, fırın gibi onlarca dükkandan üyelerimiz zimem (veresiye) defterlerini esnaftan satın alarak başlatılan uygulama, tüm Türkiye çapında sessizce ve dalga dalga yayılmış dönemsel değil tüm yıla yayılan bir uygulama olmuştur hamdolsun” denildi.

“YARDIMLAŞMA RUHUNUN YAŞATILMASI UMUDUMUZU GÜÇLENDİRMEKTEDİR”

Açıklamanın devamında “MÜSİAD üyelerinden büyük ilgi gören uygulama, büyük bir ihtiyacı karşılamakla birlikte, ecdadımızın miras bıraktığı adalet ve hakkaniyeti, gelecek nesillere aktarabilme noktasında da önemli bir adım olmaktadır. Uygulamayı özel kılan noktalardan biri, “sağ elin verdiğini sol el görmeyecek” hadisine sadakatle, borçlu ile borcu ödeyen kişinin birbirlerini görmemeleri, bilmemeleri oluyor. Günümüzde bu güzel geleneğin devamlılığına katkı sunarak, var olan ihtiyacın idrakine makes olmak, MÜSİAD olarak bizleri gururlandırmanın ötesinde, yardımlaşma ruhunun yaşatılması bakımından umudumuzu güçlendirmektedir. “Komşusu açken tok yatan bizden değildir” diyen bir peygamberin ümmeti olarak, bu geleneğin sürdürülerek daha geniş kitlelere ulaşmasını son derece önemsiyoruz. MÜSİAD olarak bizler, kazancımızı bölüşmeyi ve ihtiyaç sahibi kardeşlerimize elimizden geldiğince yardım etmeyi kendimize görev edinmiş bir yapıyız” ifadelerini kullanıldı.

“YAPILAN YARDIMLAR HERKESE ÖRNEK OLMALI”

Bu tür yardım faaliyetlerinin artarak devam etmesi gerektiğini ifade Alimler ve Medreseler Birliği Genel Başkan Yardımcı Mehmet Şenlik ise, “Peygamber Efendimiz (s.a.v) sadakanın gizliden yapılmasını, Zekatın ise açıktan verilmesini tavsiye etmiştir. Hayırsever iş adamlarının bu şekilde yüz yıllardır devam eden bir geleneği yaşatmaları fakir-fukarayı sevindirmeleri çok güzeldir. Bu uygulamanın uzun süre devam etmesi ise bunun hayırseverler tarafından ne kadar sevildiğini gösterir. Bu şekilde yapılan yardımlar herkese örnek olmalı. Allah hayırlarını kabul etsin” dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir