• DOLAR 32.149
  • EURO 35.13
  • ALTIN 2471.725
  • ...
Adana`da `Skandal İstimlak` İddiası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ADANA - Kocavezir Mahallesi`nde tapulu işyerleri bulunan yaklaşık 60 kadar esnafın işyerleri, istemedikleri halde Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından yeşil alan yapılmak üzere istimlâk edilerek ellerinden alındığı iddia edildi.
 
Satmak İstemediler, Zorla Para Verip Aldılar
8 yıl önce gerçekleşen istimlâk sırasında bilirkişi heyetinin tespit ettiği dükkân bedelleri, her bir işyeri sahibi için adlarına bankaya yatırıldı.
 
Zorla Verdikleri Parayı Fazla Vermişiz Diyerek Geri İstediler
Kocavezir esnafının istimlâk kararı hakkında açtığı dava; Büyükşehir Belediyesi lehine sonuçlanınca dükkânlarından olan esnaf, mahkeme heyetinin; "Büyükşehir Belediyesi dükkân sahibi esnafa fazla ödeme yapmış, bu tutarın faizi ile geri alınması" yönünde karar vermesi ile ikinci bir şok yaşadı.
 
Dükkânlarından Olan Esnafın Evinlerine de Haciz Kondu
Büyükşehir Belediyesi`nin ortalama 10 bin TL İstimlâk bedeli vererek ellerinden aldığı dükkânlarından olan esnaf, bu mahkeme kararıyla şimdilerde bu paranın 3-4 katını geri ödemek zorunda kaldı.
 
Büyükşehir Belediyesi`nden aldıkları dükkân bedellerini, şimdi kat kat ödemek zorunda bırakıldıklarını belirten Kocavezir esnafı, "önce dükkânlarımızı gasp ettiler, şimdi de bize ödedikleri dükkân bedelini fazla vermişiz, bunu tekrar ödemelisiniz, diyerekten evlerimize haciz kattılar" şeklinde tepki göstererek, sorunlarının çözümü için yetkililerden yardım beklediklerini söylediler.

İşte Dükkân Sahiplerinin Söz Konusu İddiaları:

Esnaf Ahmet Demir:
"8 yıl önce Adana Büyükşehir Belediyesi, bizim dükkânlarımızı istimlâk edip, bilirkişinin belirlediği bedellerini Ziraat Bankasına yatırdı. `Bu parayı ister alın ister almayın, dükkânlarınızı yıkacağım`, dedi. Bunun üzerine o parayı almak zorunda kaldık. Gün geldi açılan mahkemeyi Büyükşehir Belediyesi kazandı. Bana verdikleri 11 milyar lirayı 22 buçuk milyar olarak faiziyle talep ediyorlar. Böylece dükkânımı benden gasp etmiş oluyorlar.
 
Bu parayı tahsil için benim evime ve şimdiki işyerime haciz geldi. Biz buna itiraz etmek için Büyükşehir Belediyesi`nin 5. katında bulunan Hukuk Bürosuna gittik. Onlara çok mağdur olduğumuzu, en azından bize ödenen dükkân bedelini ödeyebileceğimizi söyledik. Bunun üzerine; "Sen bu parayı ödemezsen, senin haberin olmadan evini bile satarız, sen kafanı yorma!" dediler. Bu bir devlet gaspıdır. Türkiye Cumhuriyeti tapulu dükkânımızı hem gasp ederek alıyor hem de ona karşılık ödedikleri bedeli faizi ile geri ödememi istiyorlar.
 
Benim durumumda 60-70`ten fazla esnaf var. Bunların evleri arabaları veya bir şeyleri varsa ona el koydular. Bazı arkadaşlar ise mecburen bu bedeli ödediler"
 
Halil Batmaz:
"Büyükşehir Belediyesi bilirkişinin bedel biçmesi üzerine benden 14 bin liraya dükkânımı istimlâk ederek aldı. Ondan sonra bu paranın bize fazla ödendiğini söylediler. Şimdi ise 14 bin liraya karşılık benden 23 bin lira faizi ile para istiyorlar. Bu durumdan dolayı hepimiz mağduruz.
 
Orhan Altınkılıç:
Bizim tapulu dükkânlarımızı gasp ederek, bizim adımıza bankaya para yatırıp aldılar. Sonradan bu parayı fazla ödedik diyerek kat kat geri istiyorlar. Bana 13 bin lira verdiler, fazla verdik dedikleri miktarı faizi ile birlikte benden 4 katı ile geri istiyorlar. Biz o kadar mağdur olduk ki, çocuğumuzu okula gönderemiyoruz, eve ekmek götürecek durumda değiliz. Adana Valimizin ve yetkililerin bu sorunumuza el atmasını istiyorum.
 
Süleyman Güner:
Şu anda bizim el konulan dükkânlarımızın hemen yanındaki dükkânların sadece yıllık kira tutarları 60-70 bin TL, bu sadece kira tutarları. Bu değerdeki bizim dükkânlarımızı elimizden alıp yıktılar. Bizim dükkânlarımızın bedeli en az 100 bin TL iken bize 3 bin TL değer biçtiler. Şimdide bize dükkân bedeli olarak verdikleri parayı, fazla verdiklerini söyleyerek kat kat faizi ile geri istediler." (Ayhan Kaya - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir