Ortak payda İslam düşmanlığı Laikçi zihniyet her yerde aynı
Türkiye’de onlarca yıl dindar kesime büyük bir baskı uygulayan laikçi kafa, dünyanın her tarafında aynı işlere imza atıyor. Sözde her inanca saygılı olduklarını iddia eden bu laikçi zihniyet, İslam sözkonusu olunca kırmızı görmüş boğa gibi saldırmaya başlıyor. İslam dışında her inanca sempatiyle bakan bu köhne zihniyet Fransa ve Avusturya’da kirli yüzünü bir kez daha gösterdi. Fransa'da onaylanan yasa kapsamında okul gezilerinde öğrencilere refakat eden anneler başörtüsü takamayacak. Avusturya’da ise ilkokullarda başörtüsü takmak tamamen yasaklandı.
AHMET KURT / DOĞRUHABER
Türkiye’de onlarca yıl dindar kesime büyük bir baskı uygulayan laikçi kafa, dünyanın her tarafında aynı işlere imza atıyor. Sözde her inanca saygılı olduklarını iddia eden bu laikçi zihniyet İslam söz konusu olunca kırmızı görmüş boğa gibi saldırmaya başlıyor. Bunların hâkim olduğu dönemde Türkiye’de başörtülü kızlar okullara alınmıyor, dindar insanlar adeta kamusal alandan silinmeye çalışılıyor, suçsuz mütedeyyin insanlara işkenceler altında imzalatılan tutanaklarla müebbet mâhkûmiyetler veriliyordu. Bu zihniyet kirli yüzünü şimdi de Fransa, Avusturya ve Hollanda da gösterdi.
FRANSADAN, OKUL GEZİLERİNDE BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI
Fransa'da Senato, hükümetin hazırladığı okul yasası kapsamında okul gezilerde öğrencilere refakat eden annelerin başörtüsü takmasını yasaklayan maddeyi onayladı. Senato'da hükümetin hazırladığı okul yasası çerçevesinde okul gezilerinde öğrencilere refakat eden annelerin başörtüsü takmasını yasaklayan ve merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisinin teklif ettiği madde 100 “hayır” oyuna karşı 186 “evet” oyuyla kabul edildi. 159 senatör de çekimser oy kullandı. Bu maddenin yürürlüğe girmesi için Ulusal Meclis'te onaylanması gerekiyor.
LAİKLİĞİN UYGULANMASINA İLİŞKİN YASAL BOŞLUĞU DOLDURACAKMIŞ!
Cumhuriyetçiler Partisinin milletvekili Jacqueline Eustache-Brinio, bu maddenin, okul gezilerinde laikliğin uygulanmasına ilişkin yasal bir boşluğu doldurmayı amaçladığını öne sürdü.
KARAR KENDİ YASALARINA BİLE AYKIRI
Fransa Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer, "Bu madde Danıştay’ın kararına aykırı ve okul gezilerinin geliştirilmesine ilişkin pratikte birçok sorun ortaya çıkaracak." dedi. Bu konuda bir yasanın çıkarılmasının yanlış olabileceğini belirten Blanquer, okul gezilerinde ebeveynlerin dini semboller taşımaması için elinden geleni yapacağını öne sürdü.
“LAİKLİK HİÇBİR ŞEY İÇİN ARAÇ OLARAK KULLANILMAMALIDIR”
Sosyalist Parti'den milletvekili Viviane Artigalas da “Laiklik hiçbir şey için araç olarak kullanılmamalıdır.” ifadesini kullandı. Fransa Camiler Birliği Başkanı Muhammed Moussaoui ise yaptığı açıklamada, bu maddenin din özgürlüğüne aykırı olduğunu vurguladı. Moussaoui, milletvekillerine bu maddeyi kabul etmemeleri ve farklı inançlara sahip vatandaşlara eşit muamele edilmesini sağlama konusunda çağrıda bulundu. Danıştay, 2013'te yayımladığı raporda, okul gezilerinde öğrencilere refakat edenlerin kamu görevlisi olmadığını, bu kişilerin dini sembol taşıyabileceğini belirtmişti.
AVUSTURYA’DA İLKOKULLARDA BAŞÖRTÜSÜ YASAKLANDI
Avusturya’da da aşırı sağcı hükümetin ilkokullarda başörtüsünü yasaklayan yasa tasarısı aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ve merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) milletvekillerinin oylarıyla meclisten geçti. İlkokul çocuklarının başörtüsü takmalarını yasaklayan yasa tasarısı, muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti ve Yeni Avusturya Partisi'nin ret oylarına rağmen FPÖ ve ÖVP ile Liste Pilz oluşumundan iki milletvekilinin oylarıyla mecliste kabul edildi. Muhalefet sıralarından söz alan milletvekilleri yasanın entegrasyona hizmet etmeyeceğini aksine ayrışmaya yol açacağını savunarak, yasa karşıtı konuşmalar yaptı. Bir grup Avusturyalı Müslüman da mecliste bulunarak tartışmaları takip etti.
Hükümetin, meclisin üçte iki çoğunluğuna ulaşarak yasa tasarısını, anayasa hükmünde kanun maddesi olarak geçirme çabası, muhalefetin karşı çıkması sayesinde basit yasa şeklinde meclisten geçti. Başta Avusturya İslam Cemaati olmak üzere, çeşitli sivil toplum kuruluşları yasanın, anayasanın eşitlik ilkesiyle çeliştiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine yasanın iptali için itirazda bulunacaklarını açıkladı.
KIZLARININ BAŞLARINI AÇMAYAN AİLELER CEZALANDIRILACAK
"İlkokul öğrencilerinin 10 yaşına kadar, başlarını örtecek şekilde dini inançları temsil eden kıyafetleri giymesi yasaklanmıştır.” ifadesine yer verilen yasa metninde, yeni düzenlemeye aykırı davranan ailelerin 440 avroya kadar para cezasına çarptırılabileceği belirtiliyor.
HAÇ, KİPA SERBEST, BAŞÖRTÜSÜ YASAK!
İslam düşmanı aşırı sağcı hükümet, başörtüsü yasağının çocukların gelişimi ve uyum sürecine hizmet etmesi amacıyla hayata geçirilmek istendiği yalanıyla savunurken, halihazırda neredeyse bütün okullarda bulunan Hristiyanlara ait haç sembolünün yasaklanmaması ve Yahudilerin kullandığı Kipa’nın yasağın dışında tutulması, Müslümanlara yönelik uygulanan ayrımcılığın en önemli göstergesi olarak yorumlandı.
ALMANYA'DA BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI TARTIŞILIYOR
Avusturya’da ilkokul öğrencilerine yönelik başörtüsü yasağı kararı Almanya’da da tartışmalara yol açtı. Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Annette Widmann-Mauz, Almanya’da da ilköğretim öğrencisi çocuklara başörtüsü yasağı getirilmesinin gündeme gelmesi gerektiğini ifade ederek, “Küçük kızların başörtüsü takması saçmalık. Müslümanların çoğu da böyle düşünüyor. Ailelerle diyalog kurmaktan yasağa kadar, çocukları korumak için tüm önlemlerin düşünülmesi ve uygulanması gerekiyor" ifadelerini kullandı. Almanya'da hükümeti oluşturan koalisyonun ortağı Sosyal Demokrat Parti içinden Avusturya Parlamentosu’nun başörtüsü yasağına destek veren siyasetçiler var. Partinin aile politikaları uzmanı Leni Breymaier başörtüsü yasağını olumlu bulduğunu belirterek, "Bu bana göre dini olmaktan öte toplumsal bir sorun, bir eşitlik sorunu" diyerek sözde eşitlikçi Avrupa’nın ne kadar ikiyüzlü olduğunu ortaya koydu.
HOLLANDA'DA HELAL KESİMİ YASAKLAMA ÇABASI
Hollanda'da Hayvanları Koruma Partisi, kamuoyunda "helal kesim yasağı" diye tanımlanan hayvanların uyuşturulmadan kesilmesinin yasaklanması için parlamentoya, yasa tasarısı sundu. PvdD lideri Marianne Thieme, sosyal medya hesabından, "Uyuşturulmadan kesimi durdur" ifadesini kullandığı paylaşımı ile yasa tasarısı önergesinin Temsilciler Meclisi'ne sunulduğunu açıkladı. Önergede, ülkede hayvanların kesilmeden önce uyuşturulması teklif ediliyor. Yasa tasarısında, mezbahaların yeni yasaya hazırlanabilmesi için 5 yıl geçiş süresi tanınıyor.